Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Considerație la duminica a doua din Advent - Anul A - 2019

Is 11,1-10; Ps 72; Rom 15,4-9; Lc 3,4.6; Mt 3,1-12

"Pregătiți calea Domnului, drepte faceți cărările lui și orice făptură va vedea mântuirea lui Dumnezeu" (Lc 3,4.6).

În duminica a doua din Advent, Isus Nazarineanul Regele Iudeilor (cf. In 19,19), deși prezent în lume, ne vorbește prin "ambasadorii săi", pe care i-a trimis la noi așa cum Tatăl ceresc l-a trimis pe el în lume (cf. In 17,18) și l-a revărsat pe Duhul Sfânt asupra lor, așa cum și Tatăl a revărsat asupra lui: duhul înțelepciunii și al înțelegerii, duhul sfatului și al tăriei, duhul științei și al fricii de Domnul, duhul bucuriei și al speranței în Domnul (cf. Is 11,2; Fap 5,32; 11,15). Din numărul ambasadorilor săi facem și noi parte, începând de la Botezul nostru, noi care trebuie să continuăm purtarea speranței de mai bine și de mântuire la toți săracii și nevoiașii din lume care le așteaptă (cf. Is 11,4; Ps 72,12-13). De aici și chemarea versetului de la evanghelie: "Pregătiți calea Domnului, drepte faceți cărările lui și orice făptură va vedea mântuirea lui Dumnezeu" (Lc 3,4.6).

Mușcătura diavolului prin păcat (cf. Gen 3,1-7) i-a transformat pe oamenii creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu (cf. Gen 1,26), din copilași blânzi ca mieii și iezii, simpli ca porumbeii și ca celelalte viețuitoare domestice, în chipul și asemănarea sa: în oameni vicleni ca șerpii, feroce ca lupii, urșii, leii și leoparzii (cf. Is 11,6-8).

Psalmul 29 spune că "glasul Domnului" sfărâmă cedrii, cutremură pustiul, despoaie pădurile, face ca totul să-i cânte slavă, dă pace și tărie poporului săi. Iar aceste cuvinte ale psalmistului își găsesc aplicație în pericopa evanghelică de astăzi, unde la glasul Domnului: "Convertiți-vă, pentru că s-a apropiat împărăția cerurilor!" (Mt 3,2), din predica lui Ioan Botezătorul, pustiul și sălbăticiunea din multe suflete de iudei și păgâni, de vameși și păcătoși, de farisei și saducei (cf. Is 11,6-8), cauzate de mușcătura șarpelui infernal (cf. Gen 3,1-7), încep să devină grădini cu miei, iezi și viței, care încântă pe cei din jur prin mărturisirea păcatelor, prin primirea botezului său, în vederea primirii iertării lui Cristos care vine să mântuiască tot ceea ce era pierdut (cf. Lc 19,10), prin îndreptarea vieții, prin fuga de mânia viitoare și prin săvârșirea de fapte vrednice de convertirea lor (cf. Mt 3,6-8).

Orice om transformat prin Botez și prin "glasului Domnului" din pustiu uscat câmpie mănoasă plină de izvoare, din fiare ale pustiului în oameni de casă a lui Dumnezeu (cf. Ef 2,19), trebuie să devină un glas care strigă în pustiul lumii: "Convertiți-vă, pentru că s-a apropiat împărăția cerurilor" (Mt 3,12) și atunci la acest cuvânt al Domnului, mai ascuțit ca o sabie cu două tăișuri (cf. Evr 4,12), mai tare ca un ciocan care sfărâmă pietrele (cf. Ier 23,29), mai eficace ca orice medicament de pe pământ (cf. Ap 3,18), va schimba păcătoșii din pustiuri în grădini mănoase bine udate, din năpârci veninoase în prunci nevinovați, din fiare feroce în mielușei, iezi și junci purtați la păscut de "copiii Domnului".

Botezații deveniți ambasadori și apostoli ai lui Isus aici pe pământ sunt simpli slujitori care-și fac datoria în slujba Domnului cu speranța că dincolo vor sta la masa lui veșnică (cf. Lc 14,15;17,10). De aceea, vestirea evangheliei, așa cum spunea sfântul Paul, nu este pentru noi un motiv de laudă, ci ne achităm de datoria noastră de slujitori, cu speranța că vom participa într-o zi la gloria evangheliei (cf. 1Cor 9,23). Deci, "Vai nouă dacă nu vestim evanghelia" (1Cor 9,16)!

Pe de altă parte, nu contează că suntem slabi și neînsemnați, căci aceasta este condiția slujitorilor lui Dumnezeu pe acest pământ, căci nu noi facem lucrarea mântuirii pe care o anunțăm, ci Domnul cel puternic, pentru ca nimeni să nu se laude (cf. 1Cor 1,26-31). Să ne gândim aici la cuvântul celor două iscoade ale lui Iosue către păgâna și desfrânata Rahab din Ierihon, care surprinzător de repede s-a convertit și s-a salvat împreună cu toată familia ei (cf. Ios 2,1-16; 6,22-25). Pentru fapta ei, sfântul Matei îi introduce numele în genealogia lui Isus, probabil ca pe prima soție a lui Boaz (cf. Mt 3,5). Rahab deține un loc de cinste în galeria eroilor credinței (cf. Evr 11,31), iar Iacob se referă la ea ca un exemplu de credință în acțiune (cf. Iac 2,25). Să ne gândim și la tăria cuvântului lui Dumnezeu rostit de Iona în Ninive, o cetate păgână în pragul distrugerii, care se convertește imediat începând de la regele de pe tron până la ultimul om și scapă astfel de la distrugere (cf. Iona 3,4-7). Aceste exemple au fost niște prefigurări ale păgânilor care vor veni la credință, odată cu sosirea lui Mesia, odată cu predica apostolilor și a primilor creștini, până la cea a misionarilor de astăzi, păgâni care vor veni la credință cu prețul multor sacrificii și chiar al vieții.

Mare a fost tăria cuvântul lui Dumnezeu rostit de Ioan Botezătorul, căci mulți păcătoși, din Ierusalim, din toată Iudeea și din toate împrejurimile Iordanului, între care și oameni din secta fariseilor fundamentaliști și a saduceilor raționaliști, comparați de Ioan cu năpârcile veninoase, veneau la pocăință prin mărturisirea păcatelor, a primirii botezului și săvârșirea faptelor de credință (cf. In 3,5-8).

Mare a fost tăria cuvântului lui Dumnezeu rostit de apostolul Petru în ziua de Rusalii, căci numai în cursul dimineții s-au convertit și botezat trei mii de suflete (cf. Fap 2,41), iar până seara numărul lor a ajuns la cinci mii numai bărbați (cf. Fap 4,4). Mare a fost tăria cuvântului lui Dumnezeu rostit de Paul în călătoriile sale misionare, care a făcut să vină la credință evrei și păgâni fără număr din toată Asia și Europa: țărani și filozofi, comercianți și temniceri, bărbați și femei, pentru ca și națiunile păgâne să-l glorifice pe Dumnezeu pentru îndurarea lui (cf. Rom 15,9) și orice făptură să vadă mântuirea lui Dumnezeu (cf. Lc 3,4.6).

Cineva se exprima astfel: "Apa mântuirii curge din belșug din rănile lui Cristos, dar este nevoie de lucrătorii, de oameni cu găleți care să o ducă apa mântuirii la toți oamenii". Sfântul Francisc Xaveriu (1506-1552) a fost un astfel de voluntar care a dus apa mântuirii la nenumărați păgâni din Asia, numai povestindu-le pătimirile lui Isus, predându-le poruncile divine și învățându-i rugăciunile biblice. El spunea că deseori îi venea în minte să străbată universitățile din Europa, mai ales pe cele din Paris, și să strige pretutindeni ca un nebun și să-i apostrofeze pe cei care aveau mai multă știință decât iubire: "Vai, cât de multe suflete rămân fără mântuire din cauza voastră"! Misionarii români din țări păgâne din Africa și America de Sud, dar și din unele țări dezcreștinate ale Europei, fac astăzi această muncă cu rezultate dintre cele mai notabile, dovedind tăria cuvântului lui Dumnezeu care întrece cu mult germenul vieții conținut de bobul de grâu (cf. Mt 13,8.23), dar și răsplata însutită a lucrătorului evangheliei (cf. Mc 10,30).

Se spune că marele predicator elvețian pe nume Henri Abraham Caesar Milan (1787-1864), preot anglican, a fost invitat la un dineu dat la Londra de o familie foarte influentă, dineu în timpul căruia au cântat câțiva artiști renumiți ai vremii. Printre aceștia a fost și o cântăreață care a încântat audiența cu talentul său. Când a terminat de cântat, a fost înconjurată de o mulțime de oameni dornici să o laude pentru calitățile glasului ei, mulțime prin care tânărul predicator și-a făcut cu greu drum. Când a ajuns la ea, i-a spus: "Tânără doamnă, ascultându-te mă gândeam ce mult ar avea de câștigat cauza lui Cristos dacă i te-ai dedica lui împreună cu tot talentul dumitale. Nu uita că ești o păcătoasă. Totuși, sunt fericit să-ți spun că sângele lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, te va curăți de orice păcat dacă vei veni la el" (cf. 1In 1,7.9). Ea s-a întors către el și i-a replicat cu înfumurare și siguranță de sine: "Domnule, mă jigniți", și s-a îndepărtat. El a strigat după ea, spunându-i: "Doamnă, nu am avut nici o intenție să vă jignesc, dar mă rog ca Duhul Domnului să vă vorbească în inimă și să vă convingă de păcat" (cf. In 16,8-9). Tânăra cântăreață s-a dus acasă și în acea noapte n-a putut să doarmă deloc. La 2 dimineața, ea a îngenuncheat și s-a rugat pentru mântuirea ei. Apoi, această tânără, pe nume Charlotte Elliott (1789-1871), s-a așezat la masa de scris și a compus cuvintele cunoscutului imn creștin: "Așa cum sunt, la tine vin", imn pus pe note muzicale de William B. Bradbury (1816-1868) în 1849, imn pe care îl cântă și creștinii catolici. Din acea zi o frumoasă prietenie spirituală s-a legat între ea și preotul Henri Abraham Caesar Milan, colaborând în apostolat și sprijinindu-se reciproc în munca misionară. Cu ei s-a repetat istoria lui Andrei care l-a adus pe Petru la Isus, iar Isus a făcut din el cel dintâi dintre apostoli (cf. In 1,40-42). S-a repetat povestea cu Barnaba care l-a adus pe Paul la apostoli și acesta a devenit Apostolul Neamurilor (cf. Fap 9,27). Cu ei sămânța cuvântului divin și a mântuirii a adus rod nu numai de o sută de ori mai mult, ci neînchipuit de mult.

Iată ce mare putere are cuvântul lui Dumnezeu în sufletele oamenilor! Într-adevăr ele sunt ca sabie cu două tăișuri (cf. Evr 4,12) și ca un ciocan ce sfărâmă sufletele de piatră (cf. Ier 23,29). Ah, cât de multe cuvinte puternice ale lui Dumnezeu am putea rosti și noi în viața noastră spre convertirea și mântuirea fraților noștri! Dacă de cuvintele fără rost vom da cont (cf. Mt 12,36), cele ale evangheliei vor fi spre slava lui Dumnezeu, spre mântuirea semenilor și spre lauda noastră (cf. Iac 5,20).

Nu uităm că suntem în anul pastoral dedicat aprofundării sfintei Liturghii și amintesc aici că participarea noastră la sfânta Liturghie, și la împărtășanie, este un apostolat fructuos. Iată niște exemple pe care le-am cunoscut personal: O bătrânică săracă și bolnavă venea zilnic, iarnă-vară, la sfânta Liturghie, trecând prin fața casei unei familii tinere și avute. Văzând-o zilnic, iarnă-vară, cât de greu mergea la sfânta Liturghie zilnică, acea familie a făcut următoarea cugetare: Dacă bătrânica aceasta lipsită de sănătate și bunuri merge zilnic la biserică, oare noi care suntem tineri, sănătoși și avuți, n-ar trebui să o facem cu atât mai mult. Întăriți de exemplul bătrânei și-au schimbat viața.

Să nu uităm apoi că și apropierea noastră deasă de sfânta împărtășanie constituie un apostolat, un exemplu și o chemare la schimbarea mentalității, căci am văzut creștini care se împărtășeau foarte rar că au fost scoși din mentalitatea lor greșită de exemplul unor creștini zeloși. La fel și mulți care nu cântau în biserică, au fost schimbați de exemplul celor care cântau, că acum fredonau cântări creștine și acasă și la serviciu. De aceea sfântul Paul îi scria lui Timotei: "Te rog fierbinte, înaintea lui Dumnezeu și înaintea lui Cristos Isus, care are să judece viii și morții, și pentru arătarea și împărăția sa: propovăduiește cuvântul, stăruie asupra lui la timp potrivit și la timp nepotrivit, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blândețea și învățătura" (2Tim 4,1-2). Iar sfântul Luca ne spune și el: "Pregătiți calea Domnului, drepte faceți cărările lui și orice făptură va vedea mântuirea lui Dumnezeu" (Lc 3,4.6). Amin.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 596.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat