Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un nou fericit lasallian

Sâmbătă, 7 decembrie 2019, va fi ridicat la cinstea altarelor fratele James Alfred Miller, misionar lasallian martir al educației în Guatemala.

Fratele James Miller s-a născut la 21 septembrie 1944, la Stevens Point, Wisconsin, în Statele Unite ale Americii. Acolo i-a cunoscut pe Frații Școlilor Creștine și la vârsta de 15 ani și-a exprimat dorința să devină frate. După ce a terminat noviciatul și studiile a fost trimis la San Pablo, Minnesota, unde a predat religia și limbile spaniolă și engleză. S-a ocupat de întreținerea școlii și de pastorația elevilor fondând chiar un club de fotbal.

In 1969 a cerut să fie trimis în misiune. A fost trimis mai întâi în Nicaragua și mai târziu în Guatemala. La Huehuetenango a lucrat ca profesor în colegiul fraților și mai apoi în Centrul educativ pentru indigenii din etnia maya din zonele rurale.

În contextul urii guvernamentale față de Biserică și din cauza apărării drepturilor educative ale indigenilor, în după-amiaza zilei de 13 februarie 1982, fratele James a fot împușcat mortal de către trei bărbați mascați. Asasinii nu au putut fi identificați. După ceremoniile funerare din Guatemala fratele James a fost transportat la San Pablo-Minnesota unde a fost înmormântat în cimitirul parohial.

Cum era fratele Santiago?

Iată două mărturii despre el: una din partea fraților care l-au avut ca elev înainte de a intra în noviciatul mic, cealaltă din propriile cuvinte.

Frații au mărturisit despre James: "Avea o doză mare de generozitate, pietate, onestitate și docilitate, și era foarte ordonat și disciplinat... Primea sacramentele săptămânal, se înțelegea bine cu colegii de clasă și folosea săptămânal două ore și jumătate pentru a-și face temele".

Fratele James, în una din ultimele scrisori, înainte de a muri, arăta că era conștient de situația politică din Guatemala și de posibilele consecințe care puteau să aibă asupra sa. În ianuarie 1982 (o lună înainte de a fi împușcat) scria: "Personal sunt sătul de violență, dar continui să mă simt profund angajat cu sărăcii care suferă în America Centrală... Cristos este persecutat din cauza opțiunii noastre pentru cei sărăci. Conștient fiind de nenumăratele pericole și dificultății, continuăm să lucrăm cu credință și speranță și, de asemenea, cu încredere în Providența divină". Și mai departe adaugă: "Sunt Frate al Școlilor Creștine de aproape două zece de ani și angajamentul meu față de vocație crește din ce în ce mai mult cu munca mea în America Centrală. Cer de la Dumnezeu harul și forța de a sluji cu fidelitate în mijlocul săracilor si oprimaților din Guatemala. Încredințez viața mea în mâinile Providenței și pun încrederea mea în el".

Papa Francisc, la 7 noiembrie 2018, într-o audiență cu prefectul din Congregația pentru Cauzele Sfinților, cardinal Angelo Becciu, a autorizat publicarea decretului de beatificare a slujitorului lui Dumnezeu James Miller. Sâmbătă, 7 decembrie, în ajunul sărbătorii Neprihănitei Zămisliri, fratele misionar și martir James va fi declarat fericit la Huehuetenango (Guatemala), acolo unde i-a slujit pe cei săraci și unde și-a vărsat sângele pentru credință. Mulțumim Domnului pentru acest nou mărturisitor lasallian al credinței, care și-a jertfit viața pentru educarea tinerilor și a copiilor săraci și vulnerabili din Guatemala.

Frații Școlilor Creștine din România


 

lecturi: 961.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat