Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Advent marian

Interviu luat părintelui Raniero Cantalamessa

De Nicola Gori

Nu se poate "zbura fără aripi". Parafrazându-l pe Dante Alighieri, părintele Raniero Cantalamessa, în acest interviu dat la "L'Osservatore Romano", explică tema "Au văzut copilul împreună cu Maria, mama lui (Mt 2,11)", aleasă pentru cele trei predici de la 6 decembrie 2019 pe care le va ține în vinerile din Advent în Vatican, în capela Redemptoris Mater, în prezența papei.

De ce alegerea de a dedica predicile Născătoarei de Dumnezeu?

Din timpul sfântului Ioan Paul al II-lea, mai precis ca urmare a enciclicei sale Redemptoris Mater, nu mai dedicam un ciclu de predici Născătoarei de Dumnezeu. Mi s-a părut că a venit momentul de a o pune din nou pe Maria în centrul momentelor noastre de reflecție în capela care odinioară se numea capela Matilda și acum, tocmai ca urmare a acelei enciclice, se numește Redemptoris Mater. Dar sunt și alte motive mai profunde. Climatul ecumenic în care trăim și care motivează atâtea inițiative ale lui Francisc ne permite să facem din Născătoarea de Dumnezeu un factor de unitate și nu unul de dezbinare între creștinii de diferite denominațiuni. În predicile mele eu mă voi strădui să evidențiez acel nucleu esențial al cultului Mariei care unește pe toți cei care cred în Cristos. Acest nucleu constă în a vorbi despre Maria pornind de la Scriptură și de la dogma conciliului din Efes din 431, care a proclamat-o "Născătoare de Dumnezeu" (Theotokos). În acest titlu sunt cuprinse toată măreția Mariei și motivația cultului său. În Redemptoris Mater, sfântul Ioan Paul al II-lea insistă îndeosebi asupra titlului Mariei ca "prima credincioasă", aceea care "a mers în credință" și acum este "Mama noastră în credință". Un mod de a vorbi despre Maria pe care frații protestanți nu pot să nu-l simtă în acord cu spiritualitatea lor.

Cum putem face un parcurs de viață însoțiți de Maria?

Liturgia din Advent ne pregătește pentru Crăciun prin trei figuri, Isaia, Ioan Botezătorul și Maria; profetul care de departe a vestit nașterea lui Emanuel, precursorul care l-a arătat lumii ca Mielul lui Dumnezeu și Mama care l-a purtat în sân. Maria este singura care n-a celebrat Adventul, ci l-a trăit în trupul său. Ca orice femeie însărcinată - și ea în mod unic în istorie - știe ce înseamnă a fi "în așteptare". Privirea sa era îndreptată mai mult înlăuntrul său decât în afară și în asta este icoana vie a unei Biserici contemplative. În zgomotul asurzitor al consumismului neînfrânat care caracterizează de acum acest timp, Maria amintește în mod tăcut lumii că nu există Crăciun fără Isus, că Crăciunul pe care Occidentul secularizat se pregătește să-l celebreze este o sărbătoare fără cel sărbătorit și de aceea este o sărbătoare tristă. Fețele persoanelor din ziua de după Crăciun sunt dovada vie că nu lucrurile pot să facă fericirea ființei umane. Cu Isus, darurile chiar și cele mai mici adaugă bucurie la bucurie; fără El, lucrurile create sunt "cisterne crăpate, care nu pot să țină apă", ar spune profetul Ieremia.

Care a fost rolul Mariei în nașterea Bisericii?

Preluând o tradiție neîntreruptă, deosebit de vie în Biserica latină, Maria este proclamată de Conciliul al II-lea din Vatican "figură a Bisericii". Sfinții Părinți au învățat că ceea ce se spune despre Maria este valabil în mod universal despre Biserică și în mod singular despre suflet. Alte imagini cu care se exprimă acest raport intim sunt Maria "primă celulă a Bisericii" sau "Biserica în starea se de naștere", de asemenea "oglindă a Bisericii".

Adventul este un timp marian?

În centrul Adventului, ca al oricărui timp al anului liturgic, este Cristos ca mediator între Dumnezeu și om. Adventul este un timp cristologic și trinitar, dar este și mariologic în sensul că misterul Întrupării care este în centrul acestui timp, s-a realizat în ea. Și Cuvântul lui Dumnezeu care ne însoțește în timpul Adventului și al Crăciunului îl vede aproape întotdeauna protagonistă. Maria, spunea sfântul Bernard, este "ușa prin care Dumnezeu a intrat în lume și acum este ușa prin care noi putem să intrăm în Dumnezeu". Cel care dorește un har și nu recurge la el - spune Dante Alighieri al nostru - este un naiv care "vrea să zboare fără aripi".

(După L'Osservatore Romano, 6 decembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 533.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat