Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

In memoriam. Sr. Marta trăiește în Domnul

Una dintre cele mai emoționante scrisori pe care am primit-o în primii ani de preoție (în 2010) a fost când eram vicar la Valea Seacă și Lărguța. Ca de obicei (era obligația vicarului) mergeam (traversând pădurea pe jos și dealurile) în fiecare duminică spre bisericuța comunității din Lărguța să celebrez Liturghia. S-a întâmplat ca într-o zi de sărbătoare să explic credincioșilor evanghelia unde se amintește de credință care are dimensiunea unui grăunte de muștar. Trec câteva zile mai apoi și primesc o scrisoare, semnată de sr. Maria Marta Salahoru. În acele rânduri această tânără sora pusese cuvinte de apreciere, cuvinte de har și în spatele hârtiei lipise un grăunte de muștar. Era pentru prima oară când vedeam un bob așa de mic. Sora a continuat cumva predica începută în duminica precedentă, arătându-mi cum trebuie să fie credința. Credința ei a fost un bob de muștar, dar care a tot crescut.

Au urmat și alte dialoguri, tot prin intermediul schimbului de scrisori, unde pe lângă credință îmi poveste cum crește în inima ei, iubirea față de Isus, față de inimă Mântuitorului (în ultimul an pe profilul WhatsApp al dânsei era o fotografie făcută când ea strânge în brațe o statuie a preasfintei inimi al lui Isus). Era îndrăgostită nebunește de acest Dumnezeu-Iubire.

Am reîntâlnit-o mai apoi la Lărguța, satul ei natal la care ținea atât de mult. Iată că dintr-o așezare uitată de lume, din acest mic sătuc s-a ivit un suflet așa de mare cum a fost sufletul sorei Marta.

Ne-am văzut și la Roma când era la studii. Țin minte în acea seară când, ajungând cu trenul în gară la Termini, sub o umbrelă mă aștepta ca să mă prezinte maicii generale, care față de sora Marta spunea: "România mi-a dăruit o măicuță specială!"

Iubea mult rugăciunea, la fiecare întâlnire ea mă ducea în fața tabernacolului și îmi spunea: "Acum, în genunchi, te rogi și ne rugăm că ne-am reîntâlnit". Acum circa o lună îmi scrisese că peste câteva săptămâni trebuia să plece într-o altă misiune. Cred că acum a ajuns la marea ei misiune: de a fi cu Isus.

Mulțumesc, dragă sora Marta, și, dacă ești deja sus, continuă să te rogi și pentru mine!

Pr. Marian Benchea,
Issime (AO), Italia

* * *

A trecut la Domnul sr. Maria Marta Salahoriu


 

lecturi: 3504.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat