Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: PS Iosif Păuleț, la manifestările legate de Ziua Națională a României

Cu ocazia ceremoniilor legate de sărbătorirea Zilei Naționale a României, la 1 decembrie 2019, PS Iosif Păuleț, însoțit de un grup de preoți de la Episcopia Romano-Catolică din Iași, a participat la manifestările din această zi, desfășurate în Piața Palatului Culturii.

Manifestările oficiale legate de sărbătorirea a 101 de ani de la Marea Unire din 1918 au avut loc în Piața Palatului Culturii din municipiul Iași, începând cu ora 10.30, rostindu-se rugăciuni pentru poporul nostru, pentru conducătorii patriei noastre și pentru toți cetățenii țării noastre.

Printre invitații speciali de anul acesta au fost Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei Regale Române, alături de Alteța Sa Regală Principele Radu și Principesa Sofia. Pe lângă discursurile politicienilor și ale altor reprezentanți, în programul manifestărilor de la Iași au fost incluse și discursurile PS Iosif Păuleț și al pr. Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, care l-a reprezentat pe ÎPS Teofan, arhiepiscop și mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

În cuvântul său, plecând de la cuvintele cu care fericitul episcop Anton Durcovici s-a referut la Unirea de la 1918 ca fiind "cel mai mare dar pe care Dumnezeu, care este bunătatea esențială și fericirea veșnică, l-a hărăzit țării noastre", PS Iosif a mulțumit lui Dumnezeu "pentru toate darurile pământești hărăzite românilor în cei 101 ani care s-au scurs de la formarea statului român modern în granițele României Mari, daruri care nu sunt puține", a amintit de cardinalul Iuliu Hossu, cel care a rostit rezoluțiunea unirii de la Alba Iulia, de regele Ferdinand "întregitorul", încheind cu cuvintele rămase de la fericitul Anton Durcovici, referindu-se la deviza de pe stema de atunci a țării - "Nihil sine Deo" (Nimic fără Dumnezeu): "O Românie fericită se poate realiza numai cu Dumnezeu". Episcopul de Iași i-a îndemnat pe toți cei prezenți "să îi cerem lui Dumnezeu să fie cu noi și să ne ajute să fim uniți în țară și pretutindeni în lume".

Programul a continuat cu depunerea de coroane de flori la statuia lui Ștefan cel Mare, după care a avut loc parada militară și un concert de muzică populară.

Pr. Adrian Blăjuță

*

Textul rostit de episcopul Iosif:

Majestatea Voastră,
Altețele Voastre Regale,
Înalt Preasfinția Voastră
,
Domnule primar, domnule prefect,
Domnule președinte al Consiliului Județean,
Distinși invitați, dragi ieșeni, onorată asistență,

Unirea de la 1918, desăvârșită la 1 decembrie prin alipirea Transilvaniei la Regatul României, a fost, citându-l pe fericitul Anton Durcovici, cel mai mare dar pe care Dumnezeu, care este bunătatea esențială și fericirea veșnică, l-a hărăzit țării noastre.

Ziua de 1 decembrie, care începând cu anul 1990 a devenit și Ziua Națională a României, este un fericit prilej pentru noi toți de a-i aduce prinos de laudă și mulțumire celui Atotputernic pentru toate darurile pământești hărăzite românilor în cei 101 ani care s-au scurs de la formarea statului român modern în granițele României Mari, daruri care nu sunt puține.

"Te Deum laudamus" - Pe tine, Doamne, te lăudăm, pentru că ne-ai binecuvântat țara și ne-ai făcut conștienți de marea noastră răspundere pe care o avem ca popor, dar și fiecare în parte pentru a păstra și împlini idealurile Unirii de la 1918.

Gândul nostru de recunoștință se îndreaptă spre făuritorii României întregite și libere de la 1918, act considerat pe drept cuvânt ca fiind cea mai importantă realizare din istoria României, deoarece s-a împlinit atunci un vis de veacuri al românilor de pretutindeni.

Amintim cu pioșenie, alături de alți ctitori ai noului stat unitar român, pe episcopul martir Iuliu Hossu, fericit al Biserici Greco-Catolice, care a avut onoarea de a citi rezoluția Marii Adunării din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia.

Recunoștință eroilor căzuți în anii Primului Război Mondial, inclusiv miilor de eroi catolici din Dieceza de Iași, a căror jertfă a fost pusă pentru apărarea și libertatea țării.

În cei 101 ani care s-au scurs de la Unirea de la 1918, românii s-au străduit să ducă la îndeplinire marile idealuri ale generației eroice de atunci, în frunte cu regele Ferdinand întregitorul, lucru pe care continuă să îl facă și astăzi, la 30 de ani de la prăbușirea regimului ateu comunist.

În încheiere voi folosi tot o mărturie a fericitului Anton Durcovici, lăsată moștenire testamentară poporului român și care, apreciind deviza de pe stema țării - Nihil sine Deo (Nimic fără Dumnezeu) - o spunea cu atâta înțelepciune: "O Românie fericită se poate realiza numai cu Dumnezeu". Când aceste învățăminte nu au fost respectate, poporul nostru a suferit.

Astăzi noi continuăm să îi cerem lui Dumnezeu să fie cu noi și să ne ajute să fim uniți în țară și pretutindeni în lume.

Un gând aparte pentru toți cei bolnavi, săraci și aflați în dificultate pe care să-i avem alături de noi, astăzi când aniversăm cu bucurie Ziua Națională a României.

La mulți ani, România!
La mulți ani, dragi români!
La mulți ani, dragi ieșeni!

1 decembrie 2019

PS Iosif Păuleț,
episcop de Iași

*

Înregistrarea video a cuvântului episcopului Iosif Păuleț (Sursa: TVR Iași:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 decembrie: Iași: PS Iosif Păuleț, la manifestările legate de Ziua Națională a României. Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 1187.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat