Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Atena: Comunitatea locală, model de primire și integrare în Europa. Întâlnire despre primirea și integrarea migranților și refugiaților

În perioada 26-29 noiembrie 2019 a avut loc la Atena întâlnirea Comisiei Pastoral-Sociale, Secțiunea Migranți - din cadrul CCEE - Comisia Conferințelor Episcopale din Europa. La această întâlnire au participat 31 de persoane, reprezentanți ai diferitelor Conferințe Episcopale sau oameni implicați direct în activitatea de primire și integrare a migranților și refugiaților în Europa. România a fost reprezentată de pr. Florin-Petru Sescu, ca delegat al episcopului Iosif Păuleț, responsabil cu pastorația migranților în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România.

Marți, 26 noiembrie

Ziua a fost deschisă printr-o sesiune de lucru publică ce s-a desfășurat în aula mare a catedralei "Sfântul Dionisie Areopagitul". Au luat cuvântul: cardinalul Anders Arborelius, responsabil cu secțiunea migranți din cadrul CCEE - a rostitul cuvântul de deschidere și a invitat la o analiză mult mai deschisă a fenomenului migrației; Mons. Savio Hon Tai-Fai, nunțiu apostolic în Grecia - a adresat salutul papei Francisc și a reamintit de importanța implicării Bisericii în primirea și ajutorarea celor săraci; mitropolitul de Messenia, Chrysostomos Savatos, reprezentant al Bisericii Ortodoxe din Grecia - a vorbit despre importanța carității în toată activitatea creștină de sprijinire a oamenilor migranți sau refugiați; Mons. Sevastianos Rossolatos, arhiepiscopul de Atena - a vorbit despre implicarea concretă a Bisericii Catolice în activitatea de primire, hrănire și ajutorare a celor care se refugiază în Grecia pe diferite căi, amintind totodată că Biserica Catolică din Grecia are nevoie de ajutorul întregii Biserici pentru a continua această activitate de caritate; pr. Luis Okulik, secretarul Comisiei Pastoral-Sociale din cadrul CCEE - a vorbit despre importanța modului în care Europa va ști să gestioneze această situație.

Au mai luat cuvântul și alți invitați, ziua încheindu-se cu celebrarea sfintei Liturghii în catedrala romano-catolică din Atena și cu cina oferită de către comunitatea filipineză de acolo.

Miercuri, 27 noiembrie

Împărțită în două, ziua a cuprins o sesiune de lucru formală compusă din discursuri și discuții, iar alta informală ce a prevăzut o vizită în cartierele sărace, puternic afectate de criză și migrație.

Prima parte a întâlnirii de dimineață a cuprins prezentarea amănunțită a activității pe care Biserica Catolică din Grecia, cu sprijinul multor organizații internaționale, dar mai ales cu ajutorul Caritas, a reușit să o susțină în favoarea persoanelor refugiate, migranților sau chiar persoanelor sărace afectate de criza economică din această țară. Vorbind despre fenomenul migrației și implicațiile acestuia în viața societății elene, pr. Johanis - Caritas Grecia și Mons. Hovsep - episcopia armeană au oferit cifre exacte cu privire la persoanele sprijinite atât anual, cât și zilnic pe anumite proiecte. Unul dintre interlocutori, referindu-se la fenomenul migrației, spunea: "A opri refugiații este ca și cum ai vrea să oprești ploaia", pentru că acest fenomen poate scădea din intensitate, dar nu poate fi oprit. Cei care pleacă din casa proprie și țara de origine trebuie să ia o decizie grea, asumându-și riscuri și greutăți, dar având un gând, acela de a ajunge la o viață mai bună. Au fost amintite și momentele în care mulți refugiați și migranți și-au pierdut viața pe parcursul călătoriei.

Partea a doua a dimineții a cuprins discuții în grupuri mici, împărțirea ținând cont de limba de comunicare. S-a discutat despre fenomenul migrației și modul în care populația unei țări se raportează la acest fenomen. Au fost menționate activitățile desfășurate în favoarea migranților primiți într-o țară, cât și a celor care o părăsesc.

Partea de după amiază a cuprins un tur al Atenei, participanții fiind însoțiți de un refugiat și un om al străzii ce a cunoscut realitatea acestei vieți imediat după lovitura dată economiei elene de criză. Prezentarea realității a fost făcută de oameni care cunosc realitatea ascunsă a vieții și a străzilor ateniene. Deși multe lucruri nu au putut fi prinse de obiectivul camerei, mulți din participanți au rămas impresionanți.

Ziua s-a încheiat cu Sfânta Liturghie celebrată în rit armean și cina oferită de refugiații și migranții de origine armeană, siriană și ucraineană.

Joi, 28 noiembrie

Penultima zi a debutat cu intervenția părintelui Fabio Baggio, subsecretar al Dicasterului pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale. Invitatul a vorbit despre linia pe care Biserica și Sfântul Părinte vor să o traseze cu privire la activitatea ce va fi desfășurată în viitor, venind în ajutorul migranților și refugiaților. Intervenția a cuprins datele culese în ultimul an, interpretarea acestora, proiectele și activitățile pastorale desfășurate. A primi și integra reprezintă, spunea el, verbele cele mai importante pe care comunitatea creștină le poate pune în practică pentru toți cei care bat la ușă.

În partea a doua a zilei au fost prezentate date cu privire la cele două aspecte ale activității Bisericii în favoarea celor fără un adăpost: primul, aspectul cantitativ, a cuprins cifrele exacte ale proiectelor desfășurate și susținute de Biserică în ultimul an; al doilea, aspectul calitativ, a cuprins modul în care proiectele de anul acesta ar trebui să fie implementate. S-a propus să fie reținute cele patru verbe ce privesc activitățile în favoarea migranților și refugiaților: a primi, a proteja, a promova, a integra.

În final, toți au fost invitați să nu uite de porunca lui Isus de a avea grijă de cel căzut, indiferent cine este el, indiferent de apartenența socială, religioasă sau etnică.

Ziua s-a încheiat cu celebrarea sfintei Liturghii și masa oferită de refugiații sirieni.

Vineri, 29 noiembrie

Ultima zi a reunit toți participanții într-o vizită scurtă în cetatea Corint, acolo unde Sfântul Paul a petrecut cea mai lungă ședere din cadrul călătoriilor sale misionare. Pe lângă descoperirea ruinelor vechii cetăți și a urmelor călătoriei apostolului, participanții au avut parte de o impresionantă expunere a realităților vremii și a implicațiilor acestora asupra apostolului și a activității sale.

Întâlnirea s-a încheiat subliniind importanța liniilor trasate cu privire la pastorația migranților și refugiaților, dar și a activității pe care Biserica trebuie să o desfășoare în favoarea acestora.

La finalul articolului, transmit și salutul preoților români ce își desfășoară activitatea în Grecia, dintre care îi amintesc pe pr. Cristian Gașpal și pr. Claudiu Trifescu din Dieceza de Iași. Cu pr. Cristian am avut bucuria de a mă întâlni și de a-l vizita în parohia în care își desfășoară activitatea în Atena. În ziua în care ne-am întâlnit, pregătea o activitate în favoarea migranților, refugiaților și a celor săraci, cu ajutorul comunității.

Pr. Florin-Petru Sescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26-29 noiembrie: Atena: Comunitatea locală, model de primire și integrare în Europa. Întâlnire despre primirea și integrarea migranților și refugiaților


 

lecturi: 659.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat