Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Seacă și Valea Mare: Împreună spre sărbătoarea adeziunii

Aproximativ 50 de tineri și adulți din Valea Mare și din Valea Seacă s-au reunit la Casa Surorilor Franciscane din Valea Mare, în ziua de 30 noiembrie 2019, la reculegerea înainte de adeziunea în Acțiunea Catolică, pentru a aprofunda tema anului asociativ 2019-2020: Acțiunea Catolică pe drumul reînnoirii, alături de textul biblic: "Îmbrăcați-vă cu omul cel nou, cel creat după asemănarea lui Dumnezeu în dreptate și sfințenia adevărului" (Ef 4,22).

Întâlnirea a început cu "rugăciunea membrului AC". A avut loc jocul de cunoaștere, unde tinerii și adulții au putut comunica și colabora împreună.

A urmat apoi momentul formativ al părintelui Anton Galațanu, vicar în Parohia "Sfântul Mihail Arhanghelul" din Valea Mare. Părintele a explicat sensul motoului din acest an asociativ, pornind de la comparația dintre omul vechi cu gândirea întunecată, care privește doar înainte fără să îi pese de oamenii din jurul lui, fiind centrat pe propriul egoism și omul nou care este întotdeauna conectat la Dumnezeu. El a subliniat că fiecare dintre noi a fost chemat și creat în sfințenia adevărului. Totodată, părintele Anton a recomandat și câteva reguli pentru a ne reînnoi: îndepărtarea falsității - pentru a crea conexiuni bune bazate pe respect și comunicare; îndepărtarea mâniei; fără bărfă / jigniri; îndepărtarea amărăciunii, furiei, răutăților.

Părintele a finalizat momentul formativ cu ideea că iertarea este un favor pe care ni-l facem nouă, nu aproapelui nostru. A urmat un moment de reflecție personală pe baza unei "flori" care i-a ajutat pe participanți să mediteze asupra propriei vieți. S-au format echipe unde membrii au lucrat pe baza florii la nivel de grup. Astfel, au avut ocazia să împărtășească experiențele lor și să lucreze împreună.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de către părintele Anton Gălățanu alături de părintele Flavian Ciuciu. În cadrul predicii, părintele Flavian a subliniat importanța luminării celor din jurul nostru care se află în întuneric. De asemenea, ne-a vorbit și despre ceea ce Isus face pentru noi, și anume că ne cheamă pe fiecare în parte pentru a-l urma și a duce vestea cea bună mai departe.

La final, părintele ne-a îndrumat sa fim făcliile care luminează în bezna ce se află în jurul nostru.

După sfânta Liturghie, a urmat prezentarea lucrărilor realizate pe echipe. Aici, participanții au trebuit să răspundă întrebărilor legate de grupul Acțiunii Catolice și anume: Ce oferă stabilitate grupului? Cine îl susține? Ce îl face să reînflorească? Ce îl dezbină?

După ce fiecare echipă și-a prezentat ideile, a urmat momentul în care doamna Bernadeta Moreanu ne-a vorbit despre adeziunea din cadrul Acțiunii Catolice, importanța și rolul acesteia, dar și responsabilitatea pe care fiecare membru și simpatizant și-o va asuma după ce va avea loc acest ritual în care ne vom lua angajamentul de a fi în slujba Bisericii pentru binele lumii!

Silvia Jitaru
și Laura Denisa Antal

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 noiembrie: Valea Seacă și Valea Mare: Împreună spre sărbătoarea adeziunii


 

lecturi: 1367.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat