Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Șcheia: Întâlnirea Decanatului de Valea Siretului

În ziua de 27 noiembrie 2019, începând cu ora 10.30, preoții din Decanatul de Valea Siretului s-au întâlnit la casa parohială din Șcheia pentru două motive principale. Primul dintre ele a fost cel al întâlnirii decanale de toamnă ce a avut ca scop principal prezentarea temei noului an liturgic dedicat sfintei Liturghii. Iar al doilea fiind aniversarea zilei de naștere a gazdei, părintele Vicentiu Burlacu.

Întâlnirea a început cu o introducere făcută celor 23 de preoți prezenți de către părintele decan Petru Blaj, despre tema noului an liturgic, dar și ceea ce se mai afla pe ordinea de zi. Apoi, am prezentat tema, Sfânta Liturghie ca inimă a evanghelizării, scrisă și expusă în cadrul Consiliului prezbiteral din 15 noiembrie, de către părintele Daniel Iacobuț, în care a reamintit tuturor, că sfânta Liturghie este și cel mai bun moment în care putem evangheliza, atât pe cei din fața noastră cât și pe noi înșine. După care a menționat și două exemple practice care arată cum cunoașterea semnificației riturilor ne ajută să descoperim sfânta Liturghie drept inima evanghelizării, prin riturile introductive, adică: intrarea, salutul, actul penitențial, Gloria, rugăciunea zilei. Și al doilea exemplu practic fiind omilia, la care s-au prezentat cele cinci condiții pentru o omilie cu stil evanghelizator, primite din partea sfântului părinte papa Francisc în Evangelii gaudium (135-159).

După această parte liturgică, a urmat și partea spirituală a sfintei Liturghii care a fost prezentată de părintele Mihai Androșcă după un material al părintelui Cristinel Fodor, despre Arta Liturgică.

După ce preoții prezenți au primit tema, baza și anumite puncte importante, a urmat partea a doua a întâlnirii ce a constat în prezentarea normelor liturgice care trebuie respectate, modificărilor și a noutăților stabilite împreună cu membri Consiliului Prezbiteral și la dorința episcopului Iosif. Această întâlnire nu s-a putut încheia fără a se discuta ori prezenta și alte probleme ori întrebări din partea celorlalți preoți prezenți la întâlnire. Printre care a fost o propunerea a părintelui Iosif Amitricioaie de a se crea o comuniune a copiilor în ziua de 28 decembrie 2019, în Parohia Hălăucești. Această întâlnire însă va avea și un scop anume, acela ca din fiecare parohie participantă să vină, doar un cor de copii, care să cânte trei-patru colinde în fața celorlalți. Părintele, de asemenea, a insistat asupra faptului că nu e un concurs, ci e mai mult un moment de comuniune, de împărtășire, dar mai ales că nici un copil, din cei care vor fi prezenți, nu va rămâne nerăsplătit, ci la vară se vor aduna într-o anumită zi pentru diverse distracții la iarbă verde. Până acum s-au înscris numai cinci parohii, iar lista rămâne deschisă.

O altă sugestie a părintelui Iosif Amitricioaie a fost aceea de a se crea un cor aparte al adulților, format din membri corurilor parohiilor din decanat. Scopul principal al acestui cor fiind acela de a face ca sărbătorile importante din parohii, precum hramul comunității, mirul sau altele, să fie cât mai frumoase și înălțătoare. Desigur, această sugestie a rămas momentan la stagiul de idee. Însă sperăm că pe viitor această idee se va și concretiza.

O altă temă discutată a fost și cea înaintată de părintele Aleixo Antonio-Elcio de la Mănăstirea Cavanis Pașcani, care a menționat de frumoasele activități pe care ei le desfășoară pe parcursul anului, cu grupuri de tineri și de copii din Dieceza de Iași, desigur cu aprobarea și susținerea episcopilor noștri. Tema prezentată de părintele Elcio a constat, în primul rând, în descrierea activităților pe care ei le desfășoară, dar mai ales asupra modului de organizare, cerând totodată și părerea celor prezenți asupra modului de acționare cel mai corect și cel mai practic pe viitor.

Întâlnirea s-a încheiat cu Ora Medie făcută în biserica "Înălțarea Sfintei Cruci" din Șcheia, condusă de părintele decan Petru Blaj.

Pr. Mihail-Andrei Iacob

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 noiembrie: Șcheia: Întâlnirea Decanatului de Valea Siretului


 

lecturi: 1233.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat