Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Ziua națională a României cinstită anticipat prin Liturghia prezidată de Mons. Ioan Robu

În bazilica "San Vitale" din Roma, Excelența Sa Mons. Ioan Robu, administrator apostolic al Arhidiecezei de București, a celebrat o sfântă Liturghie solemnă cu ocazia Zilei naționale a României miercuri, 27 noiembrie 2019, la ora 11.30.

La această celebrare anticipată au fost prezenți ES Liviu Petru Zăpârțan, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta, ES George Gabriel Bologan, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Italiană, diplomați din țară, ambasadori, corp diplomatic și oaspeți din diferite state ale lumii, reprezentanți ai Bisericii Romano-Catolice și ai Bisericii Greco-Catolice din România, delegați ai Bisericii Ortodoxe Române, credincioși catolici și de alte confesiuni, membrii ai corului din comunitatea catolicilor români de la Roma.

La sfânta Liturghie au concelebrat Mons. Anton Lucaci, responsabilul românilor catolici din Italia, pr. Isidor Iacovici, parohul comunității de români de la Roma, cel care a și găzduit evenimentul, Mons. Daniele Micheletti, parohul bisericii "San Vitale", preoți români greco-catolici și romano-catolici care studiază sau activează la Roma, preoți oaspeți din țară și din străinătate.

La predică, Mons. Ioan Robu a făcut referință la cuvintele România, grădina Maicii Domnului. Această expresie dragă sfântului Ioan Paul al II-lea papă, primul papă care a venit în România (7-9 mai 1999), a fost reluată de papa Francisc cu ocazia vizitei pe care a făcut-o în acest an (31 mai - 2 iunie) în țara noastră. Într-adevăr, România este grădina sfintei Fecioare Maria. De-a lungul istoriei, sfânta Fecioară a fost cinstea neamului nostru, după cum o invocăm în cântarea Tota pulchra. Ea a fost o pavăză a poporului nostru. În timpurile de persecuție din istoria recentă, ea i-a ajutat pe creștini să își păstreze credința în Dumnezeul cel viu și adevărat, în cel care este Stăpânul timpului și al istoriei.

La sfârșitul sfintei Liturghii orga a intonat imnul Vaticanului și al României. Apoi ES Liviu Petru Zăpârțan a luat cuvântul și a mulțumit Mons. Ioan Robu și tuturor celor prezenți. În continuare, a evocat bucuria trăită de români cu ocazia vizitei papei Francisc în țara noastră. Această vizită, pe lângă caracterul pastoral pe care l-a avut, a încununat într-un mod strălucit relațiile diplomatice dintre România și Sfântul Scaun din ultimii ani.

Pr. Iulian Robu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 noiembrie: Roma: Ziua națională a României cinstită anticipat prin Liturghia prezidată de Mons. Ioan Robu


 

lecturi: 2403.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat