Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Eu și tu sau ce înseamnă bucuria de a fi. Sfârșitul seriei de conferințe ale Academiei "Petru Tocănel"

"Vrei să făurești istoria?" a fost genericul sub care s-au desfășurat anul acesta dezbaterile publice ale Academiei "Petru Tocănel", Centrul de Cercetare al Institutului Teologic Franciscan din Roman. Ultima conferință de anul acesta a Academiei "Petru Tocănel", cu titlul "Eu și tu sau ce înseamnă bucuria de a fi", a avut loc marți, 26 noiembrie 2019, la Hotel Roman.

Lună de lună, dorința fraților a fost aceea de a propune romașcanilor și celor din împrejurimi, probleme cu care se confruntă societatea și de a găsi soluții la lumina credinței, modelând cotidianul nostru după valorile evanghelice.

Ultima manifestare de anul acesta a Academiei "Petru Tocănel" a avut loc marți, 26 noiembrie 2019, la Hotel Roman. "Vrei sa făurești istoria? Caută adevărul" a fost genericul sub care s-au desfășurat toate activitățile din anul acesta, o temă generoasă, de actualitate, ce ne-a adus în atenție subiecte interesante și întâlnirea cu oameni deosebiți.

Perseverența organizatorilor, temele interesante și invitații de elită au făcut cunoscute și apreciate conferințele academiei franciscane, astfel că în seara de marți Salonul albastru de la Hotel Roman a fost neîncăpător.

Moderatorul, pr. Lucian Horlescu, profesor de psihologie la Institutul Teologic Franciscan Roman, ne introduce în tema propusă pe un ton degajat, elegant și prietenos, anunțând primul moment al serii, intervenția elevilor clasei I B, a Colegiului National Roman Voda, coordonați de prof. Mihaela Huci. Cu multa emoție, aceștia au prezentat două poezii și surpriza serii, câte o inimioară roșie pentru fiecare participant, pe care era scris un cuvânt, o dorință, o speranță, darul lor pentru fiecare dintre noi, în așteptarea Crăciunului. Momentul ne-a deschis inimile și ne-a sensibilizat, cuvintele invitaților serii ajungând mult mai repede la sufletul nostru.

Primul invitat, pr. Alexie Ichim, starețul mănăstirii "Acoperământul Maicii Domnului", din Boroaia, județul Suceava, apreciază prietenia veche și frumoasă pe care o are cu frații franciscani și a momentelor culturale propuse de ei. Încă de la început, precizează importanța cuvântului în comunicare, cuvânt care are rol de "vehicul", ce determină înțelegerea mesajului într-un dialog. Părintele adaugă de asemenea, că limbajul îngerilor este muzica, iar al nostru este cuvântul, "omul fiind rezultatul cuvântului divin". Creația fără iubire nu poate exista, iar comunicarea trebuie să se transpună în fapte. Cuvântul este cel ce "creează", construiește, asemeni cuvintelor primite pe bilețelele sub formă de inimă de la copii, și care ne-au bucurat sufletul.

În intervenția sa, cel de al doilea invitat, pr. prof. dr. Damian Gheorghe Pătrașcu, de la Institutul Teologic Franciscan Roman, ne propune un joc, un dialog deschis despre ce înseamnă "dialog", întrebând auditoriul care sunt ingredientele necesare unei discuții. Se prind în joc și micuții elevi de clasa I, dar și cei din sală, totul într-o atmosferă nelipsită de "puțin umor", după cum precizează părintele, ca fiind unul din elementele necesare în orice dialog. Sunt "descoperite" pe rând condițiile necesare unei discuții: prezența a două persoane, aceiași limbă vorbită, același nivel de educație, respect, sinceritate, dorință de socializare, ambient adecvat, umor. Toate acestea sunt "scrise" deja în noi prin generozitatea lui Dumnezeu, care ne-a înzestrat cu dorința de a comunica, de a deschide porți, de a face bine.

O seară de noiembrie petrecută alături de oameni minunați, o seară în care dialogul ne-a unit, ne-a făcut mai buni, ne-a deschis drumul spre Advent și spre sărbătoarea sfântă a Crăciunului, o seara în care Eu + Tu = Bucuria de a Fi împreună!

Prof. Cristiana Lehner


 

lecturi: 717.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat