Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Întâlnire decanală

Preoții din Decanatul de Bacău s-au întrunit luni, 25 noiembrie 2019, la ora 11.00, la Parohia Romano-Catolică "Sfântul Nicolae". La această întâlnire decanală au participat 48 de preoți.

Părintele decan, Isidor Dâscă, a condus această ședință, începând cu o rugăciune, urmând a prezenta preoților ceea ce s-a discutat și decis la Consiliul Prezbiteral, 15 noiembrie 2019, în legătură cu anul dedicat de PS Iosif Păuleț sfintei Liturghii, izvorul și culmea întregii vieți creștine, și chemându-ne pe toți, cler și popor, să participăm la ea pe deplin, activ și conștient. Au urmat câteva definiții ale sfintei Liturghii, cât și norme din IGMR. Au fost aduse la cunoștință pentru toți participanții din ședința decanală ceea ce s-a decis în urma consultării Consiliului Prezbiteral din luna noiembrie 2019 și pe baza sugestiilor făcute de părinții decani, contribuțiile stolare pe teritoriul Diecezei de Iași, începând cu 1 ianuarie 2020.

Pr. Dominic Ciobanu a prezentat tuturor ceea ce s-a stabilit la Consiliu Prezbiteral ordinar despre sfânta Liturghie și respectarea normelor liturgice în toată Dieceza de Iași (unde se pot și unde nu se pot face introduceri sau invocații libere; cântările; florile de la altar; ritualul înmormântărilor; poziția preotului la diferite momente din Liturghie; împărtășania concelebranților; requiem; devoțiunile la sfinți; tăcerea înainte și după sfânta Liturghie; grijă și respect pentru altar și pentru cărțile liturgice). Tot părintele a prezentat tabelul cu temele de la cateheza episcopului și de la prezentarea sfintei Liturghii, ce vor fi prezentate în Advent și Postul Mare.

Pr. Leonard Farcaș a prezentat preoților materialul pregătit de pr. Cristinel Fodor despre importanța lui ars celebrandi, care nu se poate realiza fără respectarea normelor fixate, despre gesturile și mișcările preotului în timpul celebrării, toate conform ritualelor publicate și aprobate în mod canonic.

Pr. Lucian Adam a prezentat preoților un material pregătit de pr. Daniel Iacobuț, despre Sfânta Euharistie, inima Bisericii și izvorul principal pentru "transformarea misionară a Bisericii", despre dinamismul sfintei Liturghii cu o dublă mișcare, de adunare și de trimitere, și de a redescoperi că sfânta Liturghie este un dar minunat pe care Cristos l-a făcut Bisericii.

Pe aceste teme au avut loc și multe dezbateri, ridicându-se multe întrebări din partea preoților prezenți, unele care s-au clarificat, altele urmează a fi din nou dezbătute.

Întâlnirea decanală s-a încheiat la ora 12.00 cu ora medie și prânzul.

Pr. Richardo-Dominic Baciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 noiembrie: Bacău: Întâlnire decanală


 

lecturi: 1154.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat