Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la cele veșnice profesorul și cercetătorul științific Traian Diaconescu

Miercuri, 27 noiembrie 2019, în cimitirul Eternitatea din Iași a fost înmormântat profesorul și cercetătorul științific Traian Diaconescu. Murise sâmbătă, 24 noiembrie 2019, în vârstă de 80 de ani, la Iași.

S-a născut în localitatea Gorunești din județul Vâlcea, la 14 iulie 1939. A urmat secția de limbi clasice a Universității din București, iar din anul 1964 vine la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iași unde va desfășura până la sfârșitul vieții o bogată activitate academică în domeniul limbilor clasice.

În anul 1967 s-a căsătorit cu Alina Diaconescu cu care va avea trei copii, toți realizați din punct de vedere profesional, urmând exemplul părinților lor. Domnul Diaconescu a fost și fericitul bunic a cinci nepoți.

Marea lui pasiune au reprezentat-o limbile clasice, ca și limba și literatura română, devenind un filolog renumit pentru știința și cultura românească. A fost un om cu o capacitate de muncă ieșită din comun și a legat multe prietenii rodnice în timp pe plan științific și uman. A publicat multe cărți și articole științifice de valoare.

Pentru Biserica Catolică locală, profesorul Diaconescu are marele merit de a fi contribuit în cea mai mare măsură la publicarea unui document foarte important: Marco Bandini, Codex. Vizitarea generală a tuturor Bisericilor Catolice de rit roman din Provincia Moldova 1646-1648, ediție bilingvă, introducere, text latin stabilit, traducere, glosar de prof. univ. dr. Traian Diaconescu. Cartea a apărut la Editura "Presa Bună" în anul 2006.

Este vorba de textul redactat în urma vizitei arhiepiscopului Marco Bandini în toate parohiile catolice din Moldova între 19 octombrie 1646 și 20 ianuarie 1647. Un volum de 480 de pagini la care au colaborat mai mulți cercetători: pr. prof. dr. Anton Despinescu: preliminarii istorice, prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru: note și comentarii, conf. univ. dr. Cristina Halichias: revizuirea traducerii, asist. dr. Dorina Tărnăuceanu: aparatul critic la textul latin și indice de nume. Pentru Biserica Catolică din Moldova, domnul Diaconescu mai avea în lucru și un alt mare studiu referitor la scrierile misionarului Silvestro Amelio, de la începutul secolului al XVIII-lea.

Cu durere în suflet ne despărțim de acest mare om de știință, dar cu recunoștință pentru opera și exemplul său, ne exprimăm dorința ca Domnul să-l primească în lăcașurile sale veșnice. Să se odihnească în pace!

Pr. Emil Dumea

* * *

Editura "Presa Bună": Codex Bandini

Ziarul de Iași: In memoriam - O mare pierdere pentru filologia clasică românească: dispariția lui Traian Diaconescu (de Eugen Munteanu)

Uniunea Scriitorilor din România, filiala Iași: Membri > Traian Diaconescu și In memoriam Traian Diaconescu


 

lecturi: 1229.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat