Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 27 noiembrie 2019

Călătoria apostolică în Thailanda și Japonia

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Ieri m-am întors din călătoria apostolică în Thailanda și Japonia, un dar pentru care sunt foarte recunoscător Domnului. Doresc să reînnoiesc recunoștința mea autorităților și episcopilor din aceste două țări, care m-au invitat și m-au primit cu mare grijă, și mai ales să mulțumesc poporului thailandez și poporului japonez. Această vizită a mărit apropierea mea și afectul meu față de aceste popoare: Dumnezeu să-i binecuvânteze cu belșug de prosperitate și de pace!

Thailanda este un regat antic care s-a modernizat puternic. Întâlnind pe Rege, pe primul ministru și celelalte autorități, am adus omagiu tradiției spirituale și culturale bogate ale poporului thailandez, poporul "zâmbetului frumos". Oamenii de acolo zâmbesc. Am încurajat angajarea pentru armonia între diferitele componente ale națiunii, precum și pentru ca dezvoltarea economică să poată merge în folosul tuturor și să fie vindecate rănile exploatării, în special a femeilor și a minorilor. Religia budistă este parte integrantă a istoriei și a vieții acestui popor, de aceea am mers în vizită la patriarhul suprem al budiștilor, continuând pe drumul stimei reciproce început de predecesorii mei, pentru ca să crească în lume compasiunea și fraternitatea. În acest sens a fost foarte semnificativă întâlnirea ecumenică și interreligioasă, desfășurată în cea mai mare Universitate din țară.

Mărturia Bisericii din Thailanda trece și prin opere de slujire a bolnavilor și a celor din urmă. Între acestea excelează Spitalul Saint Louis pe care l-am vizitat încurajând personalul sanitar și întâlnind câțiva pacienți. Apoi am dedicat momente specifice preoților și persoanelor consacrate, episcopilor, precum și confraților iezuiți. La Bangkok am celebrat Liturghia cu tot poporul lui Dumnezeu pe stadionul național și apoi cu tinerii în catedrală. Acolo am experimentat că în noua familie formată de Isus Cristos sunt și fețele și glasurile poporului thailandez.

După aceea, am mers în Japonia. La sosirea mea la nunțiatura din Tokyo, am fost primit de episcopii din țară, cu care am împărtășit imediat provocarea de a fi păstori ai unei Biserici foarte mici, dar purtătoare a apei vii, Evanghelia lui Isus.

"A proteja fiecare viață" a fost motoul vizitei mele în Japonia, o țară care poartă imprimate rănile bombardamentului atomic și este pentru toată lumea purtătoare de cuvânt a dreptului fundamental la viață și la pace. La Nagasaki și Hiroshima am rămas în rugăciune, am întâlnit câțiva supraviețuitori și rude ale victimelor și am reafirmat condamnarea fermă a armelor nucleare și a ipocriziei de a vorbi despre pace construind și vânzând bombe de război. După tragedia aceea, Japonia a demonstrat o capacitate extraordinară de a lupta pentru viață; și a făcut asta și recent, după triplul dezastru din 2011: cutremur, tsunami și accidentul la centrala nucleară.

Pentru a proteja viața trebuie iubită și astăzi amenințarea gravă, în țările mai dezvoltate, este pierderea sensului de a trăi.

Primele victime ale golului de sens de a trăi sunt tinerii, de aceea o întâlnire la Tokyo a fost dedicată lor. Am ascultat întrebările lor și visele lor; i-am încurajat să se opună împreună oricărei forme de bullying și să învingă frica și închiderea deschizându-se la iubirea lui Dumnezeu, în rugăciune și în slujirea aproapelui. Alți tineri i-am întâlnit în Universitatea "Sophia", împreună cu comunitatea academică. Această Universitate, ca toate școlile catolice, sunt foarte apreciate în Japonia.

La Tokyo am avut oportunitatea de a face o vizită la împăratul Naruhito, căruia îi reînnoiesc exprimarea recunoștinței mele; și am întâlnit autoritățile țării cu membri corpului diplomatic. Am exprimat dorința unei culturi de întâlnire și dialog, caracterizate de înțelepciune și lărgime de orizont. Rămânând fidelă față de valorile sale religioase și morale și deschisă la mesajul evanghelic, Japonia va putea să fie o țară care remorchează pentru o lume mai dreaptă și pașnică și pentru armonia dintre om și ambient.

Iubiți frați și surori, să încredințăm bunătății și providenței lui Dumnezeu popoarele din Thailanda și din Japonia. Mulțumesc.

* * *

Aș vrea să trimit un salut și apropierea mea iubitului popor albanez, care a suferit așa de mult în aceste zile. Albania a fost prima țară din Europa pe care am voit s-o vizitez. Sunt aproape de victime, mă rog pentru cei morți, pentru răniți, pentru familii. Fie ca Domnul să binecuvânteze acest popor pe care îl iubesc mult.

Sâmbăta trecută, la Tambaú (Brazilia), a fost proclamat fericit preotul Donizetti Tavares de Lima, păstor dedicat total credincioșilor săi, martor de caritate evanghelică și apărător curajos al săracilor. Preoții, persoanele consacrate, dar și credincioșii laici să-și poată însuși mărturia de credință a fericitului Donizetti, cu coerența alegerilor de viață, inspirate din Evanghelie. Aplauze pentru noul fericit!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Conferință de presă a Sfântului Părinte Francisc în zborul de întoarcere din călătoria apostolică în Thailanda și Japonia (26 noiembrie 2019)

Papa în Japonia: Vizita la Sophia University (Sophia University, Tokyo, marți, 26 noiembrie 2019)

Papa în Japonia: Întâlnirea cu autoritățile și cu corpul diplomatic (Kantei, Great Hall, Tokyo, luni, 25 noiembrie 2019)

Papa în Japonia: Sfânta Liturghie (Tokyo Dome, Tokyo, luni, 25 noiembrie 2019)

Papa în Japonia: Întâlnirea cu tinerii (Catedrala "Sfânta Maria", Tokyo, luni, 25 noiembrie 2019)

Papa în Japonia: Întâlnirea cu victimele triplului dezastru ("Bellesalle Hanzomon", Tokyo, luni, 25 noiembrie 2019)

Papa în Japonia: Întâlnire pentru pace (Memorialul păcii, Hiroshima, duminică, 24 noiembrie 2019)

Papa în Japonia: Sfânta Liturghie (Stadionul de baseball, Nagasaki, duminică, 24 noiembrie 2019)

Papa în Japonia: Angelus (Nagasaki, duminică, 24 noiembrie 2019)

Papa în Japonia: Omagiu adus sfinților martiri (Monumentul martirilor - Nishizaka Hill, Nagasaki, duminică, 24 noiembrie 2019)

Papa în Japonia: Mesaj despre armele nucleare (Atomic Bomb Hypocenter Park, Nagasaki, duminică, 24 noiembrie 2019)

Papa în Japonia. ÎPS Kikuchi, arhiepiscop de Tokyo: "Nu oricărei folosiri a nuclearului, da respectării fiecărei vieți umane"

O reorientare morală împotriva armelor nucleare. Magisteriul Bisericii despre realitatea tragică a războiului, în lumina devastării atacului asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki

Papa în Japonia: Întâlnirea cu episcopii (Nunțiatura Apostolică, Tokyo, 23 noiembrie 2019)

Papa în Thailanda: Sfânta Liturghie cu tinerii (Catedrala "Ridicarea la cer a Sfintei Fecioare Maria", Bangkok, vineri, 22 noiembrie 2019)

Papa în Thailanda: Întâlnirea cu liderii creștini și ai altor religii (Chulalongkorn University, Bangkok, vineri, 22 noiembrie 2019)

Papa în Thailanda: Întâlnirea cu preoții, călugării, călugărițele, seminariștii și cateheții (Parohia "Sfântul Petru", Bangkok, vineri, 22 noiembrie 2019)

Papa în Thailanda: Întâlnirea cu episcopii din Thailanda și din FABC (Sanctuarul "Fericitul Nicholas Boonkerd Kitbamrung", Bangkok, vineri, 22 noiembrie 2019)

Considerație la duminica a 34-a de peste an, Cristos, Regele Universului - Anul C - 2019

Papa în Thailanda: Sfânta Liturghie (Stadionul Național, Bangkok, joi, 21 noiembrie 2019)

Papa în Thailanda: Întâlnirea cu personalul medical de la St. Louis Hospital (Bangkok, joi, 21 noiembrie 2019)

Papa în Thailanda: Vizita la patriarhul suprem al budiștilor (Wat Ratchabophit Sathit Maha Simaram Temple, Bangkok, joi, 21 noiembrie 2019)

Papa în Thailanda: Întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și cu corpul diplomatic (Sala "Inner Santi Maitri" din Government House, Bangkok, joi, 21 noiembrie 2019)

Preot șintoist: Cu papa în Japonia, forțele noastre în slujba păcii

Japonia, nunțiul apostolic: "Îl așteptăm pe papa cu bucurie și recunoștință"

Papa în Japonia. Vocea budiștilor: "Francisc este icoana dialogului pentru pace"

Un dar special. Interviu luat sorei Ana Rosa Sivori, verișoara lui Francisc, misionară în Thailanda

Cu Evanghelia vieții și a păcii. Colocviu cu cardinalul secretar de stat despre temele vizitei în Asia

Papa Francisc: Videomesaj cu ocazia iminentei călătorii apostolice în Japonia (23-26 noiembrie 2019)

Printre popoarele din munții din nordul Thailandei

Papa Francisc: Videomesaj cu ocazia iminentei călătorii apostolice în Thailanda (20-23 noiembrie 2019)

Călătoria apostolică a Sanctității Sale Francisc în Thailanda și în Japonia (19-26 noiembrie 2019) - Statistici

Dacă sfântul Francisc se regăsește în haiku Ryōkan

Papa în Japonia. La Sophia University a iezuiților întâlnirea cu 700 de studenți și cu confrații

Papa în Japonia. Comunitatea catolică mică din Tokyo: "Întâlnim sărăciile invizibile"

Papa în Japonia. Mons. Kikuchi (Tokyo): "Fie ca să poată aduce un mesaj de iubire și de speranță"


 

lecturi: 433.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat