Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cutremur în Albania, episcopul de Tirana: "Teribil. Este nevoie de ajutor, singuri nu putem să ne descurcăm"

De Salvatore Cernuzio

Un uruit, patul care se mișcă și apoi scenele dramatice din stradă cu oameni disperați aproape de dărâmăturile care au îngropat obiecte și vieți umane. Pentru arhiepiscopul de Tirana-Durazzo, Monseniorul George Anthony Frendo, prelat maltez care este la conducerea Conferinței Episcopale din Albania, cutremurul cu magnitudinea de 6,5 care a lovit în această noapte coasta de nord a fost "o experiență teribilă".

Contactat de Vatican Insider, arhiepiscopului îi este greu să găsească vorbele pentru a descrie daunele pe care le-a văzut în aceste ore cu ochii săi provocate de zdruncinăturile simțite până în capitala Tirana, dar și în Puglia, Basilicata, Campania. "Cer iertare, sunt încă foarte emoționat. Mi-a fost mare frică", repetă de mai multe ori la telefon.

În această dimineață episcopul a mers la Thumanë, sat din comuna Croia (prefectura de Durazzo), printre localitățile cele mai lovite de seism, unde conform Ministerului Apărării albanez s-au înregistrat 14 morți. "Erau mulți oameni alături de dărâmături pentru a vedea sau pentru a ajuta. Eu eram însoțit de paroh și am putut să ne apropiem de zonele cele mai sinistrate".

Nivelul de tensiune este foarte ridicat pentru că "există pericolul ca să cadă alt bloc". Mai ales "este mare suferința mare pentru ființele umane care și-au pierdut viața sub pietre și cărămizi. O familie întreagă a murit, unul dintre ei era un băiat foarte tânăr ieșit din închisoare în urmă cu cinci luni și făcea un parcurs de reabilitare", povestește arhiepiscopul, "sunt apartamente distruse, edificii de patru etaje prăbușite, mai multe biserici au suferit daune structurale la zidurile de rezistență, la uși, la acoperișuri".

Actualmente este greu de cuantificat daunele. "Cu siguranță va fi o sumă enormă pe care noi singuri n-o vom putea plăti", spune Monseniorul Frendo. În orice caz "preocuparea noastre cea mai mare este acum pentru oameni, există foarte mulți morți, răniți, persoane încă îngropate sub dărâmături. Mulți n-au avut timp să iasă din casă... Sperăm să-i găsim vii".

Biserica albaneză s-a activat imediat pentru a oferi ajutoare supraviețuitorilor prin Caritas diecezană și cea națională care, imediat după acele teribile 30 de secunde care au răscolit țara, a trimis în stradă pe voluntarii săi pentru a furniza hrană și îmbrăcăminte sau pentru a săpa în mijlocul dărâmăturilor. Diferite structuri ale Diecezei de Tirana-Durazzo au deschis ușile pentru femei, bărbați, bătrâni, copii, familii. Mulți albanezi, popor cu profundă credință religioasă, abia ieșiți în stradă s-au îndreptat imediat spre parohii pentru a se ruga. Și mulți preoți în aceste ore oferă o asistență spirituală, în special celor care i-au văzut murind pe cei din familie și pe prieteni, sau au celebrat liturghii pentru victime.

"Ca Biserică furnizăm și ajutoare financiare", explică arhiepiscopul de Tirana. "Nu avem mult, dar ceea ce avem oferim celorlalți. Suntem o Biserică tânără, născută după căderea comunismului, și cu resurse limitate și mereu am acționat așa: avem puțin, dar îl dăm totul. Ajutăm cu ceea ce primim. Eu însumi îmi petrec concediile mergând prin altă parte pentru a cerși, adun ajutoare pentru săraci sau pentru tinerii care ar vrea să studieze dar nu au mijloacele".

Desigur, acum "Albania singură nu se poate descurca". Vor fi necesare ajutoare internaționale: "Deja am avut diferite manifestări de solidaritate din Turcia și România și ajutoare concrete de la Caritas Kosovo, de exemplu", explică președintele episcopilor. Și lansează un apel: "Cerem să nu fim abandonați, ca toate organismele internaționale care au posibilitatea de a trimit ajutoare să se pună în contact cu rețeaua Caritas. Există persoane care au pierdut tot".

(După Vatican Insider, 26 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1433.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat