Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Celebrare liturgică și laudă corală în cinstea sfintei Cecilia

PS Iosif Păuleț a prezidat sfânta Liturghie vineri, 22 noiembrie 2019, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, în ziua comemorării sfintei Cecilia, patroana cântăreților bisericești, oficiind un requiem pentru toți coriștii decedați. Au participat și animat celebrarea euharistică membrii mai multor coruri care animă sfânta Liturghie transmisă la Radio Iași.

A devenit de-acum o tradiție ca în ziua dedicată sfintei Cecilia, patroana cântăreților bisericești, corurile care susțin cântările la sfânta Liturghie celebrată în fiecare duminică la ora 8.00, să se întrunească pentru a o cinsti pe patroana cerească și pentru a-i pomeni pe coriștii decedați. PS Iosif Păuleț a prezidat sfânta Liturghie, prilej cu care a ținut să mulțumească tuturor coriștilor pentru rolul lor important în înfrumusețarea celebrărilor liturgice.

La omilia a prezentat pe scurt viața sfintei Cecilia a cărei iubire pentru Isus a cunoscut mărturia sângelui. Că este patroana cântăreților bisericești se datorează - a explicat episcopul - nu pentru că ea ar fi cântat la vreun instrument muzical, ci unei însemnări din Passio (relatarea pătimirii ei), în care se citește că în ziua căsătoriei cu soțul ei, Valerian, "în timp ce orgile cântau, ea cânta în inima ei numai pentru Domnul".

Rolul corului și al cântăreților în celebrarea sfintei Liturghii este important, a mai spus PS Iosif, deoarece ajută pe toți participanții să-și înalțe mintea la Dumnezeu, fie că ei înșiși cântă, fie că numai ascultă cântările intonate de cor. O mulțumire a adresat dascălilor și dirijorilor care dedică timp și arată disponibilitate în a conferi un caracter cât mai sacru celebrărilor din biserică prin cântările de calitate pe care le fac auzite. În cazul sfintei Liturghii de la Radio, oamenii sunt mulți, iar cântările fac din coriști niște "predicatori" care intermediază o experiență a lui Dumnezeu în toți care îi ascultă.

Cântarea unui corist, pentru a fi veritabilă și valoroasă, trebuie să fie nu doar cu vocea, ci și cu inima. Atunci înalță la Dumnezeu și este o adevărată laudă adusă lui.

La sfârșitul Liturghiei, s-a cântat un requiem solemn pentru toți cei care, trecuți din lumea această, cântă în fericirea veșnică, alături de corurile angelice, laudele și îndurările Domnului.

După sfânta Liturghie, ca o a doua parte a programului, coriștii au putut să petreacă timp împreună la subsolul catedralei la o recepție organizată în semn de mulțumire și apreciere pentru participarea și implicarea lor la celebrările sacre.

Domnul să primească ofranda muzicală a fiecărui corist care a trecut pragul veșniciei, iar pe cei care formează multele coruri care se aud la radio să-i binecuvânteze cu haruri cerești prin mijlocirea sfintei Cecilia!

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 noiembrie: Iași: Celebrare liturgică și laudă corală în cinstea sfintei Cecilia


 

lecturi: 1518.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat