Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua copilăriei: marile religii din lume și drepturile copiilor

De Sarah Numico

Există "un rol nedocumentat vreodată, deși semnificativ, pe care comunitățile de credință l-au desfășurat în pregătirea, adoptarea, ratificarea și punerea în practică a Convenției Universale pentru Drepturile Copilăriei în ultimele trei decenii și care continuă și astăzi". Și acest rol relatează acum "Credința și drepturile copiilor: studiu multireligios despre Convenția Drepturilor Copiilor" (Faith and Children's Rights: A Multi-religious Study on the Convention Rights of the Child), o cercetare făcută explorând contribuția celor șapte mari religii din lume (Bahá'í, budism, creștinism, hinduism, islam, ebraism și sikh) la ocrotirea celor mici. Îngrijit de Arigatou International cu contribuția unei serii de realități, între care UNICEF, Consiliul Mondial al Bisericilor, Religions for peace, textul a fost prezentat ieri - în ajunul Zilei Copilăriei care cade pe 20 noiembrie la a 30-a aniversare a Convenției ONU pentru Drepturile Copiilor - într-un seminar la sediul Națiunilor Unite de la Geneva; elementele adunate în cele 252 de pagini ale sale sunt rodul întâlnirilor interreligioase în diferite colțuri ale lumii și al contribuțiilor experților, oamenilor de credință, activiștilor și copiilor.

Sacralitatea vieții umane. Studiul începe cu analizarea "motivelor indispensabile" pentru care comunitățile de credință sunt în sintonie profundă cu principiile Convenției (și ale celor trei protocoale ale sale), a modului în care ele au contribuit la redactarea sa și a modului în care, prin numeroase inițiative și declarații publice, comunitățile de credință sunt alături de drepturile copiilor. Apoi textul reparcurge istoria și conținuturile esențiale ale Convenției (capitolul II), pentru a evidenția după aceea (capitolul III) "complementaritatea dintre drepturile copiilor și învățăturile religiilor": punct de contact este "sacralitatea vieții umane", "la inima tuturor religiilor și stabilită de corpul de instrumente internaționale despre drepturile umane". De la acest element de bază derivă apoi credința în demnitatea copiilor; considerarea familiei ca ambientul cel mai bun pentru creșterea lor; conștiința că societatea are drepturi și obligații față de ei și, în sfârșit, o înțelegere holistică a nevoilor copiilor. Și pentru fiecare din aceste elemente studiul găsește modul în care este ancorat în învățătura celor șapte religii.

Experiențe concrete. Apoi se ilustrează (capitolul IV), la nivel de experiențe concrete, cum religiile sunt alături de copii, pentru a-i proteja (de sărăcie, de exploatare de muncă, de analfabetism, de violență sexuală...). Apoi se încearcă să se dea răspunsuri la "întrebările frecvente" pe care Convenția le poate ridica sau la rezervele care au fost manifestate față de document de către unele grupuri religioase: drepturile copiilor nu contrastează cu drepturile adulților? Libertatea de credință a unui copil implică faptul că nu i se poate impune o formă de rugăciune specifică? Problema gender-ului, și așa mai departe.

Noile urgențe. Textul se completează cu o serie de "recomandări pentru acțiune" (capitolul VI) pentru a realiza aspirațiile Convenției și a ajunge la Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă până în 2030: liderii religioși, statele și instituțiile lor, comunitățile religioase locale, în afară de părinții și chiar copiii înșiși sunt destinatarii unei serii de indicații concrete. A sensibiliza, a denunța, a forma, a explica, unele din angajările încredințate liderilor religioși. O țintă va trebui să fie și crearea unei sinergii mai mari între "inițiativele religioase și bazate pe credință și inițiativele pentru drepturile copiilor" care până acum adesea au "acționat separat", limitând astfel potențialul lor. Și privind la viitor există noi apeluri pe care astăzi copiii le adresează decidenților, inclusiv liderii religioși: primul dintre toate cel referitor la "urgența climatică", ce "definește drepturile lor umane și care va marca viața lor pe multe planuri".

(După agenția SIR, 20 noiembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 506.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat