Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Japonia. Vocea budiștilor: "Francisc este icoana dialogului pentru pace"

De M. Chiara Biagioni

O călătorie în inima Japoniei pentru a vorbi lumii despre pace și a relansa cultura dialogului și a întâlnirii. Pentru a face asta papa Francisc va chema aici alături de el și liderii marilor religii pentru că edificarea păcii este o lucrare lungă și răbdătoare care are nevoie de toți. La întâlnirea pentru pace de la Hiroshima vor fi reprezentanți ai șintoismului, budismului, musulmani și evrei. Pentru Bisericile creștine mitropoliți ortodocși și pastori protestanți. La Hiroshima va participa pentru budiști un reprezentant al mișcării Rissho Kosei-Kai. Fondată în 1938 de Nikkyo Niwano, mișcarea are astăzi 1,4 milioane de familii, 238 de centre Dharma (adesea însoțite de slujitori femei), prezente în 19 zone geografice ale lumii. Suntem la Suginami în periferia din Tokyo. Aici se află cartierul general al Rissho Kosei-Kai. Un ansamblu de birouri, temple și o mare "casă a pelerinului". În centru se evidențiază un enorm edificiu cu 8 etaje. Este "Marea Aură Sacră" care poate să adune până la 1.400 de persoane. A fost nevoie de 8 ani pentru a o construi și arhitectura sa unește astăzi simboluri și tradiții care aparțin la diferite religii în sintonie cu deschiderea la dialog care caracterizează această mișcare.

Ne primește rev. Yoshie Nishi, responsabilă a secțiunii de tineret din RKK. A fost recent la Roma, oaspete al unui simpozion organizat de Mișcarea Focolarinilor. A putut să se întâlnească și să vorbească în piața "Sfântul Petru" cu papa Francisc. Un colocviu scurt care i-a lăsat semnul. "El m-a ascultat cu mare atenție și seriozitate. Dialogul este pentru el un stil de viață. Se poate spune că dialogul este o icoană a papei Francisc pentru că a înțeles că astăzi într-o lume divizată și tot mai fragmentată și în conflict, dialogul este crucial. Noi gândim același lucru și această convingere comună ne unește profund".

Încă de la originile sale, Rissho Kosei-Kai a făcut din dialogul interreligios monograma sa. O vocație care se naște din ideea că oamenii sunt frați între ei, locuitori ai unicului pământ. Călători în unica barcă a vieții care merge în aceeași direcție. "Angajarea pentru pace în lume pornește de la această viziune despre lume ca unic loc al umanității". Președintele său Niwano a susținut proiecte și conferințe de pace în toată lumea. A lucrat intens pentru dezarmarea nucleară. A colaborat cu Națiunile Unite și World Conference of Religions for Peace. În 1997 a mers în Bosnia Herțegovina reunind pentru pace pe cei 4 lideri ai principalelor religii din țară pentru a încerca să faciliteze procesul de pacificare în acel conflict. O prietenie profundă leagă Rissho Kosei-Kai cu Vaticanul. Fondatorul său Niwano a fost invitat primul budist în istoria Bisericii să participe la Conciliul al II-lea din Vatican în septembrie 1945 și în cursul unei audiențe, Paul al VI-lea îi confirmă și îl încurajează în activitățile sale pentru dialogul interreligios.

Și aici în cartierul general din Suginami sunt mari așteptări pentru venirea papei Francisc în Japonia. "Sper - spune Nishi - că vizita sa și cuvintele sale să poată încuraja, mai ales pe tineri, să lucreze pentru unitatea familiei umane într-o lume divizată, tot mai mult în conflict. Speranța noastră este ca această călătorie să poată fi nu numai pentru Japonia ci pentru întreaga lume o lumină de speranță care să poată încuraja liderii politici să abandoneze tot ceea ce desparte pentru a promova pretutindeni o cultură a întâlnirii".

Există o altă întâlnire la care Rissho Kosei-Kai a fost invitată și este întâlnirea pe care o va avea papa cu tinerii în Tokyo. Mișcarea - explică la Rissho Kosei-Kai - se naște cu scopul de a ajuta persoanele să "facă din lume un loc mai bun". Fac asta urmând învățăturile din Lotus Sutra care este cartea lor de referință și reunindu-se în mod obișnuit în comunități mici numite "Hoza" unde se așază în cerc și pe rând împărtășesc propuneri și obiective de viață, dificultăți și eșecuri având convingerea că dacă persoana ajunge la seninătate și înțelepciune devine la rândul său agent de schimbare în societate. Învățătura din Lotus Sutra este întemeiată pe valorile demnității umane și a păcii pentru toți oamenii. Este carisma lui Buddha desfășurată în timpul modern. Pentru aceasta mișcarea depune mari eforturi pentru tineri. O generație - spun ei - care astăzi se confruntă cu probleme și provocări noi: schimbarea climatică, criza economică, vântul noilor tehnologii. "Tinerii din Japonia - relatează Nishi - au o auto-stimă foarte scăzută. Suferă adesea și în manieră devastatoare crize de inferioritate care îi duce adesea la depresie și din păcate și la sinucidere. Au pierdut speranța de a trăi și de a privi la viitor". De aici pornește munca lui Rissho Kosei-Kai cu tinerii. O muncă pentru descoperirea de sine, făcută împreună cu alții. Tinerii așteaptă numai ca vreunul să le spună: "tu ești prețios". Și acest mod de a vedea și a acționa pentru tineri este în profundă sintonie cu papa Francisc. "Și papa privește în fiecare persoană pe care o întâlnește binele care este scris în ea. Sperăm ca papa să poată lumina în aceste zile binele și frumosul prezent în inima tinerilor și să-i determine și pe ei să lucreze pentru pace și dialog. Să lucreze pentru ca viitorul lor să fie mai bun decât prezentul nostru".

(După agenția SIR, 19 noiembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 395.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat