Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un dar special

Interviu luat sorei Ana Rosa Sivori, verișoara lui Francisc, misionară în Thailanda

De Alessandro Guarasci

Printre persoanele pe care papa Francisc le va întâlni în iminenta sa călătorie apostolică în Thailanda este și verișoara sa, sora Ana Rosa Sivori. Călugărița, 77 de ani, face parte din Fiicele Mariei Ajutătoare și prestează lucrarea sa în școala feminină "Saint Mary", una din cele cinci pe care congregația le are în țară. Rolul său, în timpul vizitei pontifului, va fi și operativ, dat fiind faptul că va fi traducătoare pentru papa cu ocazia câtorva întâlniri. Intervievată de Vatican News, sora Ana Rosa amintește că a venit în Thailanda de peste 50 de ani și, în această perioadă lungă, "într-adevăr a fost o mare schimbare și națiunea continuă să se schimbe. Am venit - explică ea - ca misionară pentru a ajuta acești oameni să-l cunoască pe Isus. Așa cum spune și papa Francisc, reluându-l pe Benedict al XVI-lea: nu este vorba de a face prozelitisme ci de a fi cu ei, a face ca ei să-l cunoască pe Isus".

Papa Francisc va întâlni și bolnavii, persoanele invalide și personalul medical de la Saint Louis Hospital. Ce realitate este aceea?

Acest spital pe care-l va vizita papa Francisc este un spital catolic. Sunt două spitale catolice. Unul al camillienilor, și acesta, "Sfântul Alois", care este al arhidiecezei de Bangkok. De aceea atmosfera religioasă în aceste spitale este mai mult catolică decât budistă și oamenii stau aici cu mare plăcere. Papa va merge să vadă spitalul "Sfântul Alois" pentru că este alipit de nunțiatură. Bolnavii pe care el va putea să-i vadă și va putea să-i salute sunt aproape toți budiști, însă țin la această întâlnire pentru că simt că papa Francisc este o persoană extraordinară. Îl văd la televizor și atunci s-au înscris pentru a face această întâlnire.

Dar care este sentimentul general pentru această vizită?

Venirea sa aici este o mare binecuvântare și un dar special pentru toată Thailanda. Aici toți vor să meargă, vor să-l vadă... Noi spunem: pregătiți-vă pentru că ceea ce vă va spune sau ceea ce veți vedea trebuie să fie un stimulent pentru viață, pentru viața personală a fiecăruia. Și sperăm că după vizita papei va fi o altă măsură a vieții, care să nu fie prea banală, care să fie mai spirituală.

Despre ce vorbiți când vă întâlniți, când vă auziți la telefon?

El mă întreabă cum este viața în Thailanda. Vorbim despre lucruri normale între două persoane care se întâlnesc după atâta timp, dar nu despre ceva specific.

Când a fost ultima dată când l-ați întâlnit?

În martie 2018, deci în urmă cu un an și jumătate.

Vă auziți la telefon, periodic?

Nu. Eu când trebuie să scriu, scriu scrisoarea și o trimit prin Vatican, prin nunțiatură.

Cum este văzută figura papei Francisc în Thailanda? Ce anume este apreciat despre el în țară?

Apropierea sa de oameni, simplitatea sa, coerența sa... pentru că ceea ce spune, ceea ce învață, el trăiește și se vede cum trăiește el, simplu, este foarte auster cu sine însuși și de aceea acel lucru oamenii îl apreciază foarte mult. Ei spun: pare unul dintre noi, unul dintre oameni. Și asta o spun budiștii! Mulți budiști spun: "Mie îmi place să-l aud vorbind. El vorbește clar, vorbește simplu, în așa fel încât toți pot să înțeleagă". Asta cu adevărat o simt ei. Și acum toți au "pope fever", așa o numesc: toți sunt în agitație pentru că vor să-l vadă, vor să vină la Bangkok.

(După L'Osservatore Romano, 19 noiembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

(Foto: ASSOCIATED PRESS)


 

lecturi: 913.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat