Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cu Evanghelia vieții și a păcii

Colocviu cu cardinalul secretar de stat despre temele vizitei în Asia

De Massimiliano Menichetti

Papa Francisc se pregătește să facă în Thailanda și Japonia a treizeci și doua călătorie internațională (19-26 noiembrie 2019). Am încredere că vizita mea va contribui să scoată în evidență importanța dialogului interreligios" a subliniat papa adresându-se într-un video-mesaj poporului thailandez. Puternic avertismentul său în video-mesajul pentru Japonia în care a reafirmat imoralitatea armelor nucleare. Cu Francisc, în această călătorie apostolică, va fi ca de obicei și cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, care în acest interviu la L'Osservatore Romano și la Vatican News subliniază caracterul misionar al vizitei în aceste două țări, care au o prezență catolică pe la 0,5%. Este a doua oară când un papă merge în Thailanda și Japonia: sfântul Ioan Paul al II-lea a mers la Tokyo în 1981 și la Bangkok în 1984.

Eminență, multe s-au schimbat în acești ani, ce țări va găsi astăzi Francisc?

Cred că schimbările sunt mai ales cele referitoare la globalizare care s-a accentuat în toată planeta în aspectele sale pozitive, dar și în aspectele sale mai puțin pozitive, ca să nu spunem negative. Astăzi practic s-au anulat distanțele și progresele mijloacelor de comunicare fac în așa fel încât fiecare dintre noi poate să fie spectator și protagonist contemporan și a ceea ce se întâmplă în țările cele mai depărtate. Însă în acest cadru mi se pare important că papa vrea să meargă personal. Cu aceasta, sunt 32 de călătorii pe care papa le-a făcut în diferite părți ale lumii, în diferitele continente, pentru a merge personal să cunoască realitatea din aceste țări în diferitele aspecte care le caracterizează și să întâlnească personal comunitățile creștine care trăiesc acolo pentru a le încuraja, pentru a le însufleți în credință și în mărturia lor creștină. În centrul atenției Bisericii și a papei rămâne mereu persoana umană, la orice latitudine, în orice situație, în orice țară, în orice continent. Este persoana umană care are nevoie să găsească răspunsuri valabile pentru viața sa, să găsească un sens deplin al vieții sale, deci conștiința că Evanghelia trebuie să fie vestită și cu Evanghelia trebuie să fie vestită viața deplină pentru fiecare om, pentru fiecare popor, pentru fiecare națiune.

"Discipoli ai lui Cristos, discipoli misionari" este motoul primei etape în Thailanda. Ce duce papa în această țară?

Cred că papa va merge cu interes deosebit în Thailanda pentru că prima vestire a Evangheliei a fost dusă de misionarii iezuiți la jumătatea secolului al XVI-lea, deci merge un pic pe urma acestor mari misionari, a acestor mari evanghelizatori care au vestit Evanghelia și au semănat credința în acea țară. Apoi au venit și franciscanii, dominicanii. Este o Biserică ce a suferit mult și care a avut nevoie de diferite refondări. Astăzi este o comunitate înfloritoare: sunt circa o sută patruzeci de mii de catolici în Thailanda împărțiți în 11 circumscripții ecleziastice. Însă apare important ca papa să sublinieze că tema călătoriei în Thailanda este tocmai aceea de a fi discipoli misionari. Nu este nevoie să explic acest binom pe care Francisc a avut ocazia să-l aprofundeze în atâtea împrejurări, începând din momentul în care a participat la Conferința de la Aparecida și apoi în Evangelii gaudium. Însă aș vrea să leg această temă - tema discipolului misionar - cu faptele mai recente, adică luna misionară extraordinară pe care tocmai am trăit-o și Sinodul special pentru Amazonia, unde s-au căutat noi căi de evanghelizare și pentru Amazonia, pentru acele popoare. O referință care este și în ultima carte-interviu pe care papa a dăruit-o, Fără El nu putem face nimic, care este chiar în întregime despre misiune și în care sunt reafirmate încontinuu aceste concepte: că protagonistul misiunii este Duhul Sfânt, că misiunea nu este prozelitism dar că misiunea se face de o plinătate care se traduce în atracție și în mărturie. Cred că această călătorie în Thailanda, tocmai și în acest context - să-l numim de mică minoritate a prezenței catolice - vrea să fie o subliniere ulterioară a acestei dimensiuni a misiunii evanghelizării, care trebuie să fie constitutivă, care este constitutivă și trebuie să devină constitutivă tot mai mult, în conștiința fiecărui botezat, a întregii Biserici.

Francisc va merge și în Japonia, o țară în care se amestecă ororile bombei atomice, dezastrul de la Fukushima și o societate înfloritoare, desigur una care nu este lipsită de complexitate. Motoul este "A proteja orice viață". Așteptarea este pentru un apel puternic la dezarmare.

Da, eu cred că da. Etapa japoneză a călătoriei va fi deosebit de importantă tocmai pentru a sublinia aceste teme. Japonia este o țară complexă, o țară-simbol, putem spune, care a suferit mult - tema primelor bombardamente atomice asupra lui Hiroshima și Nagasaki - dar care a știut și să renască din situațiile de război și de conflict și să realizeze o dezvoltare enormă; o țară care se află între tradiție și inovație și care trebuie să înfrunte, ca toate țările, aceste provocări globale care cer și răspunsuri globale. Deci temele ocrotirii creației, a casei comune, temele căutării păcii, tema dezarmării drept condiție a păcii vor fi cu siguranță câteva din cele pe care Sfântul Părinte le va dezvolta în mod deosebit în această țară.

Care sunt așteptările papei pentru această călătorie în Thailanda și Japonia, ce v- destăinuit?

Papa speră mai ales, conform imaginii păstorului pe care o are el, să fie aproape de persoanele care i-au fost încredințate și să împărtășească un pic toate aspectele vieții lor: bucuriile, așteptările, speranțele dar și tristețile, suferințele, contradicțiile... Cred că papa merge cu această așteptare, să fie un păstor care însoțește, și uneori el spune "precedă sau urmează", dar oricum care însoțește turma sa, și care și prin aceste întâlniri cu Bisericile locale lansează mesaje care sunt valabile pentru toată lumea și pentru toată Biserica. Mesajul misiunii ca element constitutiv al experienței creștine, tema creației, care este mult la inima sa - să ne gândim la Laudato si' - tema păcii, mai ales într-o lume așa de dezbinată și așa de fragmentată și așa de conflictuală.

(După L'Osservatore Romano, 19 noiembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 489.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat