Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Nu iubim prin cuvinte, ci prin fapte"

Pentru a marca Ziua Mondială a Săracilor, sărbătorită în Biserica Catolică în duminica a 33-a de peste an (anul acesta la 17 noiembrie 2019), un grup de persoane nevoiașe însoțite de surorile, preoții și seminariștii din Congregațiile Guanelliene din Iași au fost sâmbătă, 16 noiembrie 2019, în pelerinaj la mănăstirea Hadâmbu și la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

"A nu pune în practică, a nu aduce Cuvântul lui Dumnezeu la realitate înseamnă a construi pe nisip, a rămâne în pura idee care nu dă roade, ceea ce face ca dinamismul său să fie steril. Suntem chemați să ne apropiem de cei săraci, să-i întâlnim, să-i privim, să-i îmbrățișăm și să-i lăsăm să simtă căldura iubirii noastre care răzbate prin singurătatea lor. Mâna întinsă a săracului este o invitație de a ieși din zona noastră de confort ca să conștientizăm personal ce înseamnă sărăcia", a spus Sfântul Părinte Papa Francisc în discursul său cu ocazia Zilei Mondiale a Săracilor.

Inițiativa Sfântului Părinte are o importanță deosebită atât pentru Congregația Slujitorii Carității - Opera Don Guanella, cât și pentru Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" care au marcat Ziua Mondială a Săracilor urmând acest îndemn. Ziua dedicată săracilor a fost un prilej unic de a pune în practică și ceea ce repeta sfântul Alois Guanella când venea vorba de cei săraci: "Nu ne putem opri atât timp cât mai sunt săraci de ajutat!"

Acesta este motivul pentru care preoții guanellieni, pr. Baktisth Walagan și pr. Kalai Xavier, împreună cu sora Caterina Cochior și cu tinerii seminariști guanellieni au organizat un pelerinaj pentru un grup de persoane nevoiașe care beneficiază în fiecare zi de o masă caldă oferită la cantina socială care funcționează din octombrie 2002 la Casa "Sfântul Iosif" din Iași. Aici servesc zilnic o masă caldă peste 60 de persoane nevoiașe, dintre care persoane care nu au loc de muncă și care nu au un adăpost stabil, copii proveniți din familii fără venituri, persoane vârstnice, persoane izolate social. Pe lângă masa caldă, surorile guanelliene oferă sprijin material, sprijin igienico-sanitar și sprijin moral.

Primul popas al pelerinajului nostru a fost la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași unde cu mare bucurie am admirat frumusețea catedralei și, într-un moment de rugăciune, am încredințat Mariei și ocrotirii ei materne viața, faptele și acțiunile noastre de zi cu zi. Au fost momente frumoase care ne-au întărit în a "Nu iubi în cuvinte, ci în fapte", așa cum sfântul Ioan apostolul ne îndeamnă în prima sa scrisoare: "Copii, să nu iubim în cuvinte sau în limbaj, ci în fapte și în adevăr" (1In 3,18).

Al doilea popas a fost la mănăstirea Hadâmbu unde ne-am bucurat de primirea călduroasă a călugărilor, ne-am rugat și am aflat multe detalii despre istoria acestui lăcaș de cult.

Familia Guanelliană, în mod deosebit Congregația "Slujitorii Carității", dorește să contribuie prin operele sale de caritate la schimbarea istoriei persoanelor care nu au adăpost prin înființarea unui centru "Adăpost de noapte" în care vor putea fi găzduiți toți cei care nu au o locuință stabilă în care să își petreacă cu demnitate activitățile zilnice.

Fiecare dintre noi suntem chemați să facem binele în sprijinul celor săraci de aceea orice ajutor material, financiar sau spiritual este bine venit pentru a duce la îndeplinire proiectele de caritate pe care le desfășurăm. Mulțumim tuturor celor care ne ajută și sperăm ca multe alte persoane să ne ofere sprijinul lor.

Iosif Barticel,
seminarist guanellian

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 noiembrie: Iași: "Nu iubim prin cuvinte, ci prin fapte"


 

lecturi: 1194.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat