Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita episcopului Petru Gherghel în patru dieceze din Franța

Cu ocazia participării ca invitat la lucrările Conferinței Episcopilor din Franța, care s-au desfășurat la Lourdes, episcopul Petru Gherghel a avut posibilitatea de a vizita mai multe obiective din zona de sud-vest a Franței, respectiv în Diecezele Tarbes-Lourdes, Carcassonne, Bayonne și Bordeaux, în perioada 4-12 noiembrie 2019.

În seara zilei de luni, 4 noiembrie episcopul Petru Gherghel sosea în gara Lourdes, fiind întâmpinat de cei doi preoți, trimiși ai Diecezei de Iași la Lourdes, pr. Mihai Percă și subsemnatul.

În zilele de 5-7 noiembrie Preasfințitul a participat la lucrările în plen Conferinței și a concelebrat, în toate aceste trei zile, cu toți episcopii prezenți, în Bazilica Sfântului Rozariu a Sanctuarului din Lourdes. E interesant de subliniat rolul laicilor în cadrul acestor lucrări, specialiști care au prezentat problematica ecologiei, făcându-se, desigur, apel și la enciclica papei Francisc, "Laudato si". O altă temă a fost și despre noul statut al sanctuarului din Lourdes.

În după-amiaza zilei de joi, 7 noiembrie, episcopul Petru a luat cuvântul în plen și a prezentat mesajul Conferinței Episcopilor Catolici din România. Să mai spun că joi la prânz, episcopul de Lourdes, PS Nicolas Brouwet, a oferit un dineu special pentru episcopul de la Iași și cei patru preoți care activează în Dieceza de Tarbes-Lourdes: pr. Mihai Percă, pr. Iosif Dorcu, pr. Iulian Ghiuzan, OFMConv. (paroh la Parohia "Sfântul Anton" din Tarbes) și pr. Daniel Gal, OFMConv. (de la Conventul "Maximilian Kolbe" din Lourdes).

Vineri, 8 octombrie, episcopul a dorit să viziteze un preot originar din Dieceza de Iași, dar care actualmente activează în Dieceza de Carcassonne, pr. Marian Frunză (originar din Horlești, jud. Iași). Pr. Marian este, din anul 2012 paroh la Coursan, în apropiere de Narbonne, dar are în administrare șapte parohii: Armissan, Coursan, Fleury d'Aude, Narbonne-Plage, Saint Pierre la Mer, Salles d'Aude și Vinassan. Episcopul a apreciat într-un mod deosebit implicarea și dăruirea parohului de Coursan. Duminică, 10 noiembrie, episcopul Petru a avut o întrevedere și cu episcopul de Carcassonne, Alain Planet, care și-a manifestat o mare mulțumire pentru activitatea pr. Marian Frunză.

La întoarcere spre Lourdes, episcopul a poposit la Toulouse, pentru a-și exercita dreptul la vot.

Punctul principal al zilei de sâmbătă, 9 noiembrie, l-a constituit pelerinajul la cel mai mare sanctuar al Diecezei de Bayonne-Lescar-Oloron, Betharram. Sanctuarul, care a fost vizitat de sfânta Bernadeta Soubirous se află la 25 de kilometri de Lourdes, tot pe malul stâng al râului Gave și are o istorie de peste 500 de ani. De acest sanctuar se leagă și activitatea marelui sfânt francez, Michel

Garico?ts, ale cărui oseminte pot fi venerate într-o capelă a sanctuarului.

Tot în aceeași zi episcopul a vizitat casa diecezană "Sfântul Paul" din Tarbes și catedrala orașului unde a fost foarte impresionat de ciboriul de deasupra altarului, realizat din înalte coloane de marmură pe care este așezată o mare coroană aurită, o adevărată capodoperă a zonei. Să spunem că în catedrala din Tarbes a fost sfințit diacon și subdiacon sfântul Vicențiu de Paul.

Seara, episcopul a celebrat Liturghia la Aurensan, un sat aparținător al Parohiei Bord?res sur l'Échez, unde, din anul 2018 este paroh pr. Iosif Dorcu. De fapt în această parohie sunt incluse șase foste parohii: Bord?res sur l'Échez, Oursbelille, Gayan, Bazet, Lagarde și Aurensan.

Duminică, la ora 11.00, Preasfințitul Petru Gherghel a concelebrat cu toți episcopii prezenți la Lourdes la Liturghia de încheiere a lucrărilor Conferinței și și-a luat rămas bun de la Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes, cu promisiunea de a reveni.

În după-amiaza zilei de duminică, episcopul, însoțit de pr. Mihai Percă și de subsemnatul, s-a deplasat pe teritoriul Arhidiecezei de Bordeaux, pentru a întâlni comunitatea română de la Libourne și pe păstorul acestei comunități, pr. Valerian Enășcuț. Amănunte despre Liturghia de la Libourne, puteți vedea aici: PS Petru Gherghel în vizită la Libourne (FR).

De trei ani pr. Valerian activează în Arhidieceza de Bordeaux, iar din luna septembrie 2019 este paroh în sectorul pastoral Saint Medard - Saint Seurin, având în păstorire următoarele 10 comunități: Camps, Cornemps, Gours, Petit Palais et Cornemps, Porch?res, Puynormand, Saint Antoine sur l'Isle, Saint Medard de Guizieres, Saint Sauveur de Puynormand, Saint Seurin sur l'Isle.

Luni, 11 noiembrie, Pr. Valerian și episcopul Petru au participat la momentele festive organizate cu ocazia Armistițiului din 11 noiembrie 1918, zi nelucrătoare în Franța. În cursul aceleiași zile episcopul a avut ocazia de a cunoaște alte realități din zona orașului Libourne și din activitatea pr. Valerian Enășcuț.

Marți, 12 noiembrie, la ora 10.00, episcopul și-a încheiat vizita pornind cu trenul de la Bordeaux spre Paris.

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-12 noiembrie: Vizita episcopului Petru Gherghel în patru dieceze din Franța


 

lecturi: 3715.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat