Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Camino de Santiago, și la Iași

Evenimentul de la Iași, Seminarul Internațional "Toate drumurile duc la Iași, încă mai stăruie în inimile noastre. Seminarul a avut loc în intervalul 31 octombrie - 3 noiembrie 2019, a fost organizat de A.C.U "Slujirea vieții", în parteneriat cu Primăria Iași, ca finanțator principal, cu Asociația Prietenilor Camino de Santiago din România și alți parteneri din Iași, în cadrul proiectului "Punem Iașul pe harta Camino".

Programul evenimentului, agenda conferinței, schimbul de experiențe dintre pelerini și viitori pelerini, standul de carte cu consemnări și experiențe personale de pe Camino de Santiago, au fost edificatoare, momente dense în emoții și sentimente specifice spiritului Camino, de prietenie, întrajutorare, sinceritate și dăruire. Organizarea și derularea în condiții bune, excelente se datorează, fără îndoială, Danielei Cadar, președinte executiv al Asociației Creștin-Umaniste "Slujirea vieții" și manager al proiectului.

"Cu bucurie am răspuns afirmativ la invitația Danielei Cadar de a participa la Seminarul internațional «Toate drumurile duc la Iași». Știam că mă voi reîntâlni cu prieteni caminarzi, prieteni pe care i-am cunoscut întâia oară, cu doi ani în urmă la Brașov, și de atunci, s-a legat o strânsă prietenie între noi toți, astfel că încercăm să nu ratăm nici o ocazie de a ne revedea", spune Elisabeta Turi.

Prima zi, 31 octombrie 2019, a fost dedicată primirii pelerinilor, între aceștia Ion Dumitrașcu din Berck, Franța, a fost primul pelerin ajuns la Iași, al doilea Marian Apostol din Reșița, din București au sosit prof. Ion Nicolae și pr. Javier Quesada, au sosit apoi, din Timișoara, Elisabeta Turi și Natalia Drastaru, din Brașov, Vasile Mircea, din Bacău, Nicu Grosanu și Irina Potop, din Piatra Neamț și, nu cel din urmă, Costică Hășmaș, din Dulcești, pelerini implicați trup și suflet în Camino de Santiago, dar și în cel moldav pentru cei din zona Moldovei.

Momentul special al zilei a fost audiența acordată de PS Iosif Păuleț, la Episcopia Romano-Catolică de Iași, conducerii Asociației Prietenilor Camino de Santiago din România.

Seara s-a încheiat la o cină tradițională la Boltă Rece, vechi loc de întâlnire între Creangă și Eminescu, unde s-a ajuns "la pas", pe un traseu care să pună în valoare bisericile din vechiul sit istoric al Iașului, sub lumina reflectoarelor, așa cum sunt biserica "Sfântul Sava" și biserica ortodoxă armeană, cu piatra de deasupra ușii ce consemnează actul de naștere a orașului, 1395. La cină ni s-au alăturat invitații și partenerii din cadrul proiectului mai sus amintit.

A două zi a fost dedicată conferinței "El Camino de Santiago - un drum milenar", care a avut loc în Sala Vasile Pogor din Palatul Roznovanu, Primăria Municipiului Iași. Au participat pelerini, invitați, reprezentați din media, elevi din liceele ieșene.

După prezentarea proiectului "Punem Iașul pe harta Camino", de către Daniela Cadar, au conferențiat pr. dr. Emil Dumea, profesor la Universitatea "Al.I. Cuza", veteran al Iașului în Camino din Spania, Italia sau Franța. "Istoria Camino" - prelegerea părintelui Emil Dumea - ne-a adus în față nu numai istoria, ci și motivația sau semnificația spirituală a acestui drum milenar.

De asemenea, ne-am bucurat de prezența și salutul primarului Municipiului Iași, Mihai Chirica, subliniind în cuvântul sau ce a însemnat pentru Iași vizita papei Francisc din iunie 2019.

Un alt moment important l-a constituit prezentarea domnului profesor universitar dr. Ion Nicolae, președinte al Asociație Prietenii Camino de Santiago din România, "Experiențe Internaționale Camino", dar și rezultatele cercetărilor științifice în descoperirea semnelor santiaghiste, pe teritoriul țării noastre. Sunt argumente evidente, îndeosebi în Transilvania, la Brașov, statuia "Sfântul Apostol Iacob" de pe frontonul Bisericii Negre, pictura din biserica de la Ghelința, scoici și artefacte în Muzeul Județean de la Sibiu, biserica din Câmpulung Muscel închinată sfântului apostol Iacob sau pictura cu sfântul apostol Iacob din biserica "Sfânta Fecioara Maria Îndurerată", din Oradea. A prezentat harta publicată la 30 ani de la proclamarea Camino de Santiago drept itinerar cultural European, hartă care include, de data această, și cei 2.000 km ai traseului românesc.

Prelegerile sunt încheiate de pr. dr. Javier Quesada, vicepreședintele APCS, cu prezentarea Asociației, a vorbit despre începuturile și implicarea prin voluntariat ale membrilor APCS, despre faptul ca Municipiul Iași, pe această hartă, reprezintă cel mai estic punct al acestui drum de secole, amintind că la 1 iunie papa Francisc a binecuvântat borna simbol care marchează 4.500 km până la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei. De altfel, pe parcursul acestui an, în Iași, dar și în județele Bacău și Neamț, în cadrul proiectului Camino de Santiago, secțiunea moldavă, s-au făcut primii pași în concretizarea în teren, prin marcarea și semnalizarea acestui drum. Acțiunile au fost convenite, prin acorduri și avize sau notificări adresate autorităților și instituțiilor locale.

În aceeași după-amiază în cadrul momentului - open space - la Pensiunea Palace, s-au întâlnit pelerini cu experiență pe Camino cu "aspiranți" la acest drum miraculos, dar și cu media (Radio Iași).

Însă momentul frumos, plin de emoție a fost creat de standul de carte. Aici Marian Apostol își prezintă dezinvolt cartea de-acum doi ani, "Pelerinaj către sufletul meu", Editura "Brumar", Timișoara, 2017, iar Elisabeta Turi își prezintă pentru prima oară prietenilor, cartea "Buen Camino", Editura "Dio", București, 2019.

Despre acest moment Elisabeta ne spune că ".... a fost o zi cu emoții pentru mine, deoarece am vorbit pentru prima oară în public despre cartea scrisă de mine, Buen Camino! Sunt o persoană emotivă, dar vorbind despre Camino, cuvintele au venit de la sine. La open-space au venit mulți pelerini și viitori pelerini care locuiesc în Iași sau prin apropiere. Am apreciat foarte mult prezența unei familii venită tocmai de la Brașov, prezența în Iași, doar pentru a lua parte la discuțiile din această după-amiază".

În cartea "Buen Camino", încă din titlu, Elisabeta Turi ne transmite un frumos, cald, de bunăvoința, de îndemn în a-ți urma drumul în liniște, cu calm, fără grabă și în siguranță... E vorba despre spiritul și energia de pe Camino care înseamnă viață simplă "fără fițe", spune Erzsi, ne povestește despre întrajutorarea necondiționată, despre bucuria revederii cu ceilalți pelegrini, despre deschiderea dintre oameni... În mai puține cuvinte definește ce înseamnă să fii pelegrin. Pelegrinul nu e numai un om ce călătorește la locurile sfinte, e călătorul care în lentoarea drumului poate călători spre sine, mai ușor, își poate descoperi limitele, fie fizice sau psihice, în ce măsură se poate adapta la situații limită, departe de casă, de cei apropiați. Erzsi s-a confruntat pe Camino cu aceste căutări, delicat ne-a dezvăluit parte din sufletul ei, dar și drumul ei spre ceilalți... De altfel, în acest spirit au avut loc discuțiile acestui moment.

Seara s-a încheiat cu o cină tradițională și muzică de petrecere la o pensiune din zona limitrofă a orașului, voie bună și spiritul de prietenie, amintirile și întâmplările de pe Camino au legat povești frumoase și discuții interesante...

Sâmbătă, 2 noiembrie 2019, la ora 10, s-a dat startul în Camino de Iași, pe traseul deja trasat cu scoică iacobină și săgeata galbenă. Cum Veronica e peste tot, vorba domnului profesor Ion Nicolae, la București, la Brașov, dar și la Oradea sau la Piatra Neamț, nu putea lipsi de la Iași. A făcut de câteva ori drumul, astăzi marcat la Iași, măsurându-l cu pasul, din față Palatului Culturii până în prima localitate limitrofă, Valea Lupului, aproximativ 12 km.

Cei ce-au dat viață acestui drum, au pus suflet în activitățile de marcare, sunt subiectivi în a aprecia frumusețea drumului, deși e doar urban, corectitudinea semnelor trasate, dar feedback-ul trebuie receptat, pentru îmbunătățiri și corecții. Tot Elisabeta Turi menționează că această zi i-a amintit de Camino:

"Pentru mine a treia zi a fost cea de suflet. Și anume, pelerinajul pe Camino de Iași... Am venit tocmai din Timișoara cu rucsacul, bețele de trekking, scoică și tărtăcuța legate de rucsac cu un șnur tricolor, exact așa cum am fost pe Camino".

Echipați ca pe Camino, cu rucsacii în spate, toți pelerinii am pornit prin oraș, urmărind marcajele, scoica și săgeata galbenă, de pe stâlpi, de pe trotuar sau chiar de pe pereți. Am pornit de la Palatul Culturii, ne-am oprit lângă borna kilometrică 4.500 km, acum așezată provizoriu în curtea Episcopiei Romano-Catolice, unde întreg grupul s-a fotografiat alături de bornă, apoi am mers mai departe cu unele opriri să vizităm zonele de interes de pe drum. Am trecut prin Grădina Botanică care m-a impresionat foarte mult, apoi ne-am continuat drumul până în Valea Lupului, unde ne-am oprit la biserica romano-catolică "Padre Pio".

Am participat la sfânta Liturghie, iar la final am primit binecuvântarea pelerinilor, așa cum este pe Camino. La sfârșit, am rămas să primim ștampila bisericii pe pașaportul de pelerin și fiecare dintre noi a povestit una sau mai multe întâmplări care l-au impresionat atunci când a fost pe Camino. În această zi, am fost practic pe Camino, pe Camino de Iași, cu pelerini alături, gălăgioși, exaltați, dar bucuroși cu toții de a fi pe drum".

Pelerinii participanți la Camino de Iași au fost tineri din liceele din Iași, seniori din asociația nevăzătorilor și grupul de veterani în ale caminantului pe drumurile din Spania sau Franța. Popasurile au avut ca scop cunoașterea Iașului, capitală culturală a României, ce se plasează onorabil pe un itinerar cultural. Așa cum se definește și Camino de Santiago, ca parte a Patrimoniului European Cultural, și înscrierea pe acest itinerar a celui mai mare oraș din Moldova, Iasul, nu poate să vină decât cu obiective, monumente istorice sau turistice, precum Palatul Culturii, clădire emblematică a orașului, biserica "Trei Ierarhi", bijuterie în piatră, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, de la 1639, Episcopia Romano-Catolică sau Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Teatrul Național "Vasile Alecsandri", Piața Unirii și pietonalul Lăpușneanu, cu anticari și antichități, Biblioteca Centrală Universitară (BCU) și statuia lui Eminescu, grupul statuar al domnitorilor, din parcul de vis-a-vis, Universitatea "Al.I. Cuza" cu Sala Pașilor Pierduți și picturile lui Sabin Bălașa sau Corpul vechi al Universității Tehnice "Gh. Asachi" cu Biblioteca și Aula Universității Tehnice "Gh. Asachi", prezente astăzi în clasamente mondiale pentru originalitatea și frumusețea lor.

Drumul trece prin Grădina Copou, pe lângă Teiul lui Eminescu.... Ne oprim o clipă, versurile-i nemuritoare ne urcă pe scenă, cei mai curajoși fiind seniorii. Un popas la Casa Vânătorului e binevenit, pentru masa pelerinului cu meniul pelerinului. Urmează un alt popas plin de culoare, în culorile minunate ale toamnei, cu un soare ce rezistă eroic vântului puternic, bucurându-ne retina, dar și sufletul... Urmează cartierele orașului și zona rezidențială din Valea Lupului, finalizând etapa "Camino de Iași", prima etapă din Camino moldav, la biserica catolică din Valea Lupului, parohia "Sfântul Padre Pio"... Camino de Iași poate fi și o lecție de istorie. Toate acestea marchează un drum pe care se poate merge la pas, în siguranță și cu mult drag.

Atmosfera a fost deosebită, plină de entuziasm, veselie și bucurie.

Evenimentul de la Iași pentru Asociația Prietenii Camino de Santiago a fost un moment de confirmare, recunoaștere și identificare cu eforturile și realizările din ultimul an în ce privește construcția Camino în România.

Asociația Prietenilor Camino de Santiago

* * *

Asociația Prietenilor Camino de Santiago are site-ul www.caminoromania.org.

Grupul din Iași are pagina de facebook @CaminodeIasi

Despre "El Camino de Santiago" a scris și Cătălin Hopulele în articolul "Iașul, punct de pornire într-un pelerinaj de 4.500 de kilometri, vechi din Evul Mediu", publicat în "Ziarul de Iași", ediția din 4 noiembrie 2019.


 

lecturi: 1566.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat