Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (10 noiembrie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Pagina evanghelică de astăzi (cf. Lc 20,27-38) ne oferă o minunată învățătură a lui Isus despre învierea morților. Isus este interpelat de câțiva saducei, care nu credeau în înviere și de aceea îl provoacă prin această întrebare vicleană: a cui va fi soție, la înviere, o femeie care a avut șapte soți succesivi, toți frați între ei, care unul după altul au murit? Isus nu cade în capcană și răspunde că cei înviați în lumea de dincolo "nu se vor însura și nici nu se vor mărita, pentru că nu mai pot de acum să moară; sunt asemenea îngerilor și sunt fii ai lui Dumnezeu, fiind fii ai învierii" (v. 35-36). Așa răspunde Isus.

Cu acest răspuns, Isus îi invită pe interlocutorii săi - și pe noi - înainte de toate să ne gândim că această dimensiune pământească în care trăim acum nu este unica dimensiune, ci există alta, care nu mai este supusă morții, în care se va manifesta pe deplin că suntem fii ai lui Dumnezeu. Dă mare mângâiere și speranță să ascultăm acest cuvânt simplu și clar al lui Isus despre viața de dincolo de moarte; avem atâta nevoie de asta în special în timpul nostru, așa de bogat în cunoștințe despre univers dar atât de sărac în înțelepciune despre viața veșnică.

Această certitudine clară a lui Isus cu privire la înviere se bazează în întregime pe fidelitatea lui Dumnezeu, care este Dumnezeul vieții. De fapt, în spatele întrebării saduceilor se ascunde una mai profundă: nu numai a cui soție va fi femeia văduvă a șapte soți, ci a cui va fi viața sa. Este vorba despre o îndoială care îl atinge pe omul din toate timpurile, precum și pe noi: după acest pelerinaj pământesc, ca va fi cu viața noastră? Va aparține nimicului, morții?

Isus răspunde că viața îi aparține lui Dumnezeu, care ne iubește și se preocupă mult de noi, până acolo încât leagă numele său de al nostru: este "Dumnezeul lui Abraham, Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacob. Dumnezeu nu este al celor morți, ci al celor vii, întrucât toți trăiesc pentru el" (v. 37-38). Viața subzistă acolo unde există legătură, comuniune, fraternitate; și este o viață mai puternică decât moartea atunci când este construită pe relații adevărate și legături de fidelitate. Dimpotrivă, nu există viață acolo unde este pretenția de a aparține numai lor înșiși și de a trăi ca insule: în aceste atitudini prevalează moartea. Este egoismul. Dacă eu trăiesc pentru mine însumi, semăn moarte în inima mea.

Fecioara Maria să ne ajute să trăim în fiecare zi în perspectiva a ceea ce afirmăm în partea finală a Crezului: "Aștept învierea morților și viața veacului ce va veni". A aștepta lumea de dincolo.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Ieri la Granada, în Spania, a fost proclamată fericită Maria Emilia Riquelme y Zayas, fondatoare a Surorilor Misionare ale Preasfântului Sacrament și ale Mariei Neprihănite. Și astăzi, la Braga, în Portugalia, se celebrează Liturghia de mulțumire pentru canonizarea echipolentă a sfântului Bartolomeo Fernandes al Martirilor. Noua fericită a fost exemplară în fervoarea adorației euharistice și generoasă în slujirea celor mai nevoiași; în timp ce noul sfânt a fost un mare evanghelizator și păstor al credincioșilor săi. Aplauze pentru amândoi fericiții!

Adresez un gând special iubitului popor din Sudanul de Sud, pe care eu va trebui să-l vizitez anul acesta [viitor]. Cu amintirea încă vie a reculegerii spirituale pentru autoritățile țării, desfășurată în Vatican în aprilie, doresc să reînnoiesc invitația mea tuturor actorilor procesului politic național să caute ceea ce unește și să depășească ceea ce desparte, în spirit de fraternitate adevărată. Poporul sud-sudanez a suferit prea mult în ultimii ani și așteaptă cu mare speranță un viitor mai bun, mai ales sfârșitul definitiv al conflictelor și o pace durabilă. De aceea îi îndemn pe responsabili să continue, fără a înceta, angajarea în favoarea unui dialog inclusiv în căutarea consensului pentru binele națiunii. În afară de asta exprim dorința ca toată comunitatea internațională să nu neglijeze să însoțească Sudanul de Sud în drumul de reconciliere națională. Vă invit pe toți să ne rugăm împreună pentru această țară, pentru care nutresc un afect deosebit. [Bucură-te, Marie]

Doresc să încredințez rugăciunilor voastre și situația din iubita Bolivia, aproape de patria mea. Îi invit pe toți bolivienii, îndeosebi pe actorii politici și sociali, să aștepte cu spirit constructiv, și fără nicio condiție prealabilă, într-un climat de pace și seninătate, rezultatele procesului de revizuire a alegerilor, care este actualmente în desfășurare. În pace.

Astăzi în Italia se celebrează Ziua Națională a Mulțumirii pentru roadele pământului și ale muncii. Mă asociez cu episcopii amintind de legătura puternică dintre pâine și muncă, dorind politici ocupaționale curajoase care să țină cont de demnitate și de solidaritate și să prevină riscurile de corupție. Să nu fie exploatați muncitorii, să fie loc de muncă pentru toți dar adevărat loc de muncă, nu de sclavi.

Vă mulțumesc vouă tuturor care ați venit din Roma, din Italia și din atâtea părți ale lumii. Salut pelerinii din Haaren (Germania), din Darwin (Australia) și studenții din Neuilly (Franța); precum și credincioșii din Dieceza de Piacenza-Bobbio, cei din Bianzé și din Burano.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 590.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat