Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (3 noiembrie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi (cf. Lc 19,1-10) ne pune în urmarea lui Isus care, în drumul său spre Ierusalim, se oprește a Ierihon. Era atâta mulțime care-l primea, între care un om cu numele Zaheu, șef al "vameșilor", adică al acelor iudei care adunau taxele pentru imperiul roman. El era bogat nu grație unui câștig onest, ci pentru că el cerea "mită", și asta mărea disprețul față de el. Zaheu "căuta să vadă cine este Isus" (v. 3); nu voia să-l întâlnească, ci era curios: voia să vadă acel personaj despre care auzise lucruri extraordinare. Era curios. Și fiind scund de statură, "ca să-l vadă" (v. 4) urcă într-un copac. Când Isus ajunge acolo aproape, își ridică privirea și îl vede (cf. v. 5).

Și acest lucru este important: prima privire nu este a lui Zaheu, ci a lui Isus, care printre atâtea fețe care-l înconjurau - mulțimea -, o caută chiar pe aceea. Privirea milostivă a Domnului ajunge la noi înainte ca noi înșine să ne dăm seama că avem nevoie de ea pentru a fi mântuiți. Și cu această privire a Învățătorului divin începe miracolul convertirii păcătosului. De fapt, Isus îl cheamă, și îl cheamă pe nume: "Zaheu, coboară în grabă pentru că astăzi trebuie să rămân în casa ta!" (v. 5). Nu-l ceartă, nu-i face o "predică"; îi spune că trebuie să meargă la el: "trebuie", pentru că este voința Tatălui. În pofida murmurărilor oamenilor, Isus alege să se oprească în casa acelui păcătos public.

Și noi am fi rămas scandalizați de acest comportament al lui Isus. Însă disprețul și închiderea față de păcătos nu fac decât să-l izoleze și să-l împietrească în răul pe care-l face împotriva lui însuși și împotriva comunității. În schimb Dumnezeu condamnă păcatul, dar încearcă să-l mântuiască pe păcătos, merge să-l caute pentru a-l readuce pe calea cea dreaptă. Cel care nu s-a simțit niciodată căutat de milostivirea lui Dumnezeu, cu greu percepe măreția extraordinară a gesturilor și cuvintelor cu care Isus se apropie de Zaheu.

Primirea și atenția lui Isus față de el în duc pe acel om la o clară schimbare de mentalitate: într-o clipă își dă seama cât de meschină este o viață cuprinsă în întregime de bani, cu prețul de a fura de la alții și de a primi disprețul lor. A-l avea pe Domnul acolo, în casa sa, îl face să vadă totul cu ochi diferiți, și cu un pic din duioșia cu care Isus l-a privit l-a privit pe el. Și își schimbă și modul său de a vedea și de a folosi banii: în locul gestului de a fura vine cel de a dărui. De fapt, decide să dea jumătate din ceea ce are săracilor și de a restitui împătrit celor de la care a furat (cf. v. 8). Zaheu descoperă de la Isus că este posibil să iubească gratuit: până acum era avar, acum devine generos; avea gustul de a aduna, acum se bucură să împartă. Întâlnind Iubirea, descoperind că este iubit în pofida păcatelor sale, devine capabil să-i iubească pe ceilalți, făcând din bani un semn de solidaritate și de comuniune.

Fecioara Maria să ne dobândească harul de a simți mereu asupra noastră privirea milostivă a lui Isus, pentru a merge cu milostivire în întâmpinarea celor care au greșit, pentru ca și ei să-l poată primi pe Isus, care "a venit să caute și să mântuiască ceea ce era pierdut" (v. 10)!

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Sunt îndurerat pentru violențele ale căror victime sunt creștinii din Biserica ortodoxă Tewahedo din Etiopia. Exprim apropierea mea de această Biserică și de patriarhul său, iubitul frate Abuna Matthias, și vă cer să ne rugăm pentru toate victimele de violență în acea țară.

Să ne rugăm împreună: "Bucură-te Marie...".

Doresc să adresez mulțumirea mea vie primăriei și diecezei de San Severo din Puglia pentru semnarea protocolului de înțelegere petrecută lunea trecută, 28 octombrie, care va permite zilierilor din așa-numitele "ghetouri de la Capitanata", în regiunea Foggia, de a obține o domiciliere la parohii și înscrierea în registrele primăriei. Posibilitatea de a avea documentele de identitate și de reședință le va oferi nouă demnitate și le va permite să iasă dintr-o condiție de iregularitate și exploatare. Multe mulțumiri primăriei și tuturor celor care au lucrat la acest plan.

Adresez salutul meu cordial vouă tuturor, romani și pelerini. Îndeosebi, salut Corporațiile istorice ale Schützen și Cavalerilor Sfântului Sebastian din diferite țări din Europa; și credincioșii din Lordelo de Ouro (Portugalia).

Salut grupurile din Reggio Calabria, Treviso, Pescara și Sant'Eufemia di Aspromonte; salut tinerii din Modena care au primit Mirul, cei din Petosino, dieceza de Bergamo, și scoutiștii veniți cu bicicleta din Viterbo. Salut membrii mișcării Hakuna din Spania.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 493.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat