Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Considerație la Comemorarea tuturor credincioșilor răposați, Anul C, 2019.

"Cred că voi vedea bunătățile Domnului pe pământul celor vii" (Ps 27,13).

Deși zilnic pe tot parcursul anului ne rugăm pentru răposații noștri, astăzi 2 noiembrie și în întreaga lună noiembrie, ne rugăm cu mai mult folos pentru ei și pentru intrarea lor în slavă alături de Cristos, care a murit și a înviat pentru toți oamenii, căci în această zi și în această lună Biserica își deschide tezaurul lăsat ei de Cristos, tezaurul meritelor lui și ale sfinților lui, tezaur pe care îl revarsă cu prisosință asupra răposaților pentru a-și desăvârși mântuirea în locul de curățire al purgatorului.

Biserica s-a rugat din totdeauna pentru răposații ei. Și chiar înainte de Biserică, Israel s-a rugat pentru cei răposați. Dacă răposații sunt deja în ceruri nu este nevoie să ne rugăm pentru ei, ci este mai bine să ne recomandăm noi rugăciunilor lor. Dacă morții sunt în iad este prea târziu să ne rugăm pentru ei. Și dacă, sunt în drum spre paradis, trebuie să le grăbim acest marș prin rugăciunile și faptele noastre.

Rugăciunea pentru cei răposați este înrădăcinată în tradiția Vechiului și a Noului Testament. Cu două secole înainte de Cristos, găsim o mărturie în 2Macabei 12,46 cu privire la credința, valoarea și eficacitatea rugăciunii oferite pentru cei morți. Oferta făcută de Iuda Macabeul pentru soldații uciși într-o luptă la care au fost găsite obiecte idolatre, dovedește credința în posibilitatea purificării sufletelor și după moarte. Iar un cuvânt al lui Cristos ne spune că există unele păcate - cele împotriva Duhului Sfânt - care nu vor fi iertate "nici în această lume, nici în lumea viitoare" (cf. Mt 12, 31-32); acest fapt ne încredere că sunt păcate care pot fi iertate în lumea viitoare, în purgator. Sfântul apostol Paul se pentru prietenul său plecat, Onesifor (2Tim 1,18) și tot el vorbește despre o purificare ca prin foc (cf. 1Cor 3,15).

Încă din secolul al II-lea, în Africa de Nord este atestată documentar rugăciunea liturgică pentru morți, a căror credință numai Dumnezeu a știut-o. Mai târziu, din inițiativa sfântului Odilon starețul mănăstirii din Cluny (994-1049), rugăciunea liturgică pentru cei răposați a fost așezată oficial în ziua de 2 noiembrie, iar prima comemorare având loc în anul 998.

Biserica noastră prin Conciliul Vatican II (1962-19659, ne spune: "Gândul de a ne ruga pentru morți ca să fie izbăviți de păcatele lor (cf. 2Mac 12,45), este un gând sfânt și cucernic" (Lumen Gentium, 50). "Această venerabilă credință a părinților conciliari care arată comuniunea de viață care există între noi cei de pe pământ, între frații noștri ajunși deja în posesia gloriei cerești și cei aflați în procesul de purificare de după moartea lor, este un semn de mare evlavie"(Lumen Gentium, 51).

Unită la meritele lui Cristos și ale sfinților, rugăciunea noastră fraternă ajută la salvarea celor care așteaptă viziunea beatifică. În conformitate cu poruncile divine, mijlocirea pentru morți obține merite care servesc la desăvârșirea deplină a mântuirii lor. Rugăciunea o expresie a dragostei frățești a familiei unice a lui Dumnezeu, prin care răspundem vocației profunde a Bisericii: "aceea de a salva suflete care îl vor iubi pe Dumnezeu veșnic", după expresia sfintei Tereza de Lisieux (1873-1897).

Sfântul papă Ioan Paul al II-lea (1920-2005), de pie memorie, spunea: "Pentru sufletele din purgator, alături de durerea păcatului, așteptarea fericirii veșnice, așteptarea întâlnirii cu Iubitul nostru mântuitor este o cauză de suferință, pentru că îi ține departe de Dumnezeu. Dar ele se bucură de siguranța că la sfârșitul purificării lor, îl vor întâlni pe Cel pe care îl dorește inima lor (cf. Ps 42,62). Prin urmare, îi încurajez pe creștinii catolici să se roage cu toată credința pentru cei morți din familiile lor și pentru toți frații și surorile care au murit cu semnul credinței, pentru ca ei să obțină iertarea pedepselor păcatelor lor și să audă chemarea Domnului ca să intre în plinătatea gloriei sale.

Cred că un exemplu din viața reală ne-ar ajuta să înțelegem mai bine valoarea rugăciunilor pentru cei răposați: Poate mulți cunoașteți cazul atletului Derek Anthony Redmond (născut la 3 septembrie 1965), care acum este un sportiv britanic pensionat. În timpul carierei sale, a deținut recordul britanic pentru sprintul de 400 de metri și a câștigat medalii de aur în ștafeta 4x400 de metri la Campionatele Mondiale și Campionatele Europene. Cu toate acestea, cariera sa a fost întreruptă de o serie de răni. La Jocurile Olimpice din 1992, la Barcelona, în semifinala de 400 de metri, unde conducea detașat, cu 250 de metri înainte de finiș, s-a oprit din cursă căzând la pământ datorită unei mari dureri la un picior, dar a continuat cursa șchiopătând, cu sprijinul tatălui său care a venit lângă el și i-a spus "vom termina cursa împreună"! Așa a reușit să finalizeze ultima tură completă a pistei, în timp ce mulțimea îi ovaționa în picioare. În cursa noastră de alergare spre "medalia paradisului", căci sfântul apostol Paul compara viața noastră de credință în drum spre paradisul deschis nouă de Isus, cu "o cursă sportivă de alergare" (cf. 1Cor 9,25-27), este posibil să cădem în diferite stadii ale cursei, chiar și numai cu puțin mai înainte, așa cum se întâmplă cu muți cu mulți dintre noi, dar cu sprijinul celor apropiați reușesc să termine cursa lor. Astăzi, în luna noiembrie și în tot anul, atunci când ne rugăm pentru ei, le spunem drăgăstos: "Terminăm cursa împreună", ca să ajungi la câștigarea premiului cel mare, paradisul. Astăzi dragii noștri răposați care așteaptă rugăciunile noastre, ne spun cu poetul popular: "Aș vrea să zbor mai sus de nori, mai sus de zări, mai sus de stele. Aș vrea sa-ajung la Domnul meu în țara dorurilor mele"!

Sfântul Irineu din Lyon (sec. II), ne dă mare încredere când ne spune: "Lemnul de viței de vie, odată plantat în pământ, dă roade când îi vine vremea. La fel, bobul de grâu, după ce a căzut pe pământ și s-a descompus (cf. In 12,24), reapare înmulțit de Duhul lui Dumnezeu care susține toate lucrurile. Apoi, aceste roade primind Cuvântul lui Dumnezeu, devin Euharistie, adică Trupul și Sângele lui Cristos. În același fel, trupurile noastre, care sunt hrănite de această Euharistie, fiind așezate în pământ și descompunându-se acolo, se vor ridica din nou în timpul lor, când Cuvântul lui Dumnezeu îi va chema la înviere, "pentru slava lui Dumnezeu Tatăl" (Fil 2,11). Și iarăși tot sfântul Paul: "Iată, vă spun o taină: nu vom adormi toți, dar toți vom fi schimbați, într-o clipă, într-o clipită din ochi, la cea din urmă trâmbiță. Trâmbița va suna, morții vor învia nesupuși putrezirii, și noi vom fi schimbați. Căci trebuie ca trupul acesta, supus putrezirii, să se îmbrace în neputrezire, și trupul acesta muritor să se îmbrace în nemurire. Când trupul acesta, supus putrezirii, se va îmbrăca în neputrezire, și trupul acesta muritor se va îmbrăca în nemurire, atunci se va împlini cuvântul care este scris: "Moartea a fost înghițită de biruință" (cf. 1Cor 15,51-54), deoarece puterea lui Dumnezeu se arată în slăbiciune (cf. 2Cor 12,9) (cf. Împotriva ereziilor V, 2-3).

Sfântul Ciprian (sec. III), ne spune și el: "Nu trebuie să plângem pentru frații noștri pe care chemarea Domnului i-a luat din această lume, deoarece știm că ei nu s-au pierdut, ci numai au plecat înaintea noastră; ei ne-au lăsat să călătorim pe urmele și după exemplul lor; de aceea, să nu dăm neamurilor ocazia de a ne reproșa că nu credem în puterea lui Dumnezeu care dă viață morților" (cf. Tratatul privind moartea, XX).

"Pentru aceasta a murit și a înviat Cristos, ca să fie Domn și peste morți și peste vii" (Rom 14,9). În fiecare duminică, Ziua Domnului, dar și în fiecare zi, poporul creștin retrăiește în mod particular acest mister de mântuire și-l aprofundează tot mai mult. Mireasa lui Cristos, Biserica, proclamă cu bucurie și speranță sigură biruința lui Isus asupra păcatului și a morții și înaintează de secole așteptând întoarcerea lui în slavă. La mijlocul fiecărei Sfinte Liturghii răsună aclamația: "Moartea ta, Doamne, o vestim și învierea ta o mărturisim până când vei veni în slavă" (1Cor 11,26).

Sfântul Paul ne spune: "Sunt convins că nici moartea, nici viața, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele prezente, nici cele viitoare, nici puterile, nici înălțimile, nici adâncurile și nici vreo altă creatură nu va putea să ne despartă de iubirea lui Dumnezeu care este în Cristos Isus, Domnul nostru" (Rom 8,38-39). Chiar și puterile demoniace, ostile omului, se opresc neputincioase în fața intimei uniri de iubire dintre Isus și cel care-l primește cu credință. Această realitate a iubirii fidele pe care Dumnezeu o are față de fiecare dintre noi ne ajută să înfruntăm cu seninătate și putere încercările obositoare de fiecare zi în lupta cu păcatul care poate întrerupe această legătură.

Dragii noștri în ceasul morții, au rostit un ultim "iată-mă", unit cu cel al lui Isus care a murit încredințându-și sufletul în mâinile Tatălui (cf. Lc 23,46). Întreaga lor viață au fost îndemnați "să caute cele de sus" (Col 3,1), apoi prin cuvânt și exemplu să-i îndemne și pe alții să facă la fel.

Vă prezint în continuare două exemple relatate de sfântul Padre Pio (1887-1968), exemple care explică toate textele biblice de astăzi referitoare la comemorarea tuturor credincioșilor răposați:

Într-o seară Padre Pio se odihnea într-o cameră, la parterul mănăstirii, cu vedere spre pădure. Era singur și de puțin timp se așezase pe pat, când, dintr-o dată îi apare un om îmbrăcat într-o capă neagră. Padre Pio, surprins, ridicându-se, l-a întrebat cine e și ce vrea. Necunoscutul îi spuse că este un suflet din purgator."Sunt Pietro de Mauro. Am murit într-un incendiu, la 18 septembrie 1908, în această mănăstire, după exproprierea bunurilor mănăstirești, la un ospiciu pentru bătrâni. Am murit în flăcări, în salteaua mea, fiind surprins în somn, chiar în această cameră. Vin din purgator: Domnul a acceptat ca să vin să vă rog ca Liturghia de mâine să o celebrați pentru mine. Mulțumită acestei Liturghii voi putea intra în paradis". Padre Pio l-a asigurat că va celebra pentru el sfânta Liturghie... și îi spuse: "Am vrut să-l însoțesc până la poarta mănăstirii. Mi-am dat seama că vorbisem cu un mort numai atunci când ieșiți în curtea mănăstirii, omul care îmi era alături, dispăru dintr-o dată". Am reintrat în mănăstire puțin speriat. Părintelui Paolino de Casacalendo, superiorul mănăstirii, căruia nu-i era străină agitația mea, i-am cerut permisiunea să celebrez sfânta Liturghie în folosul acelui suflet, apoi, desigur, i-am explicat despre ce e vorba". Câteva zile după aceea, Părintele Paolino, curios, a vrut să verifice. Ducându-se la registrul de stare civilă al orășelului San Giovanni Rotondo, a cerut și a obținut permisiunea de a consulta registrul celor decedați în anul 1908. Povestirea lui Padre Pio se adeverii. În registrul celor decedați în luna septembrie, părintele Paolino a găsit numele, prenumele și cauza morții: "În ziua de 18 septembrie 1908, în incendiul de la azil a murit Pietro de Mauro zis Nicola".

Acest al doilea episod este povestit de același sfânt Padre Pio (1887-19689, părintelui Anastasio. "Într-o seară, în timp ce eram în biserică și mă rugam, am simțit foșnetul unei haine și văd un tânăr frate în altar care schimba lumânările și care aranja florile în altar". Convins că în altar este fratele Leone și apoi că era ora cinei, îi spun: "Frate Leone, du-te la cină, nu e momentul să pregătești altarul". Dar o voce, care nu era aceea a fratelui Leone, îmi răspunse: "Nu sunt fratele Leone", "Dar atunci cine ești?", întreb eu. Sunt un confrate care făcea noviciatul. Mi s-a poruncit să mențin curat și ordonat altarul pe durata anului de probă. Din păcate, de mai multe ori l-am nesocotit pe Isus din sfântul Sacrament, trecând prin fața altarului fără a-l saluta pe Cel Preasfânt din tabernacol. Din cauza acestei lipse de respect, sunt încă în Purgatoriu. Domnul, în marea sa bunătate, m-a trimis la dv. pentru ca să stabiliți până când voi mai sta în purgator. Mă încredințez dv.". Eu crezând că sunt generos cu acel suflet suferind, am spus: "vei sta până mâine la Liturghia tuturor călugărilor din mănăstire". Acel suflet strigă: "Ce crud sunteți!" Apoi scoase un țipăt și dispăru. Acel strigăt de durere îmi produse o părere de rău pe care am simțit-o și o voi simții toată viața. Eu care prin voința divină aș fi putut să trimit imediat acel suflet în paradis, l-am condamnat să mai rămână încă o noapte în purgator (sursa: www.padrepio.catholicwebservices.com).

Moartea lui Cristos este plinătate de viață. Rămâne la latitudinea noastră să semănăm viața din punct de vedere evanghelic în brazda de fiecare zi. Restul face Domnul: ne apără cu mâinile sale, ne ocrotește și ne înconjoară cu iubire. Pentru a intra în adevărata viață pe care Isus a venit să ne-o comunice, trebuie să trecem prin moarte ca el și împreună cu el. Iată de ce Biserica se roagă pentru cei morți și asemenea sfintei Monica (311-387), cere aceasta la fiecare sfântă Liturghie.

"Aceasta este voința Tatălui meu: oricine îl vede pe Fiul și crede în el să aibă viața veșnică. Iar eu îl voi învia în ziua de pe urmă" (In 6,40). Odihna cea veșnică dă-le-o răposaților noștri, Doamne! Și lumina cea fără de sfârșit să le strălucească lor! Să se odihnească în pace! Prin mila lui Dumnezeu. Amin.

Pr. Ioan Lungu
 


lecturi: 732.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat