Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc îl amintește pe Ioan Paul al II-lea: "Punct de referință pentru familiile aflate în dificultate"

De Marco Roncalli

"În cursul existenței sale Ioan Paul al II-lea a indicat fără încetare Bisericii și societății exigența de a ocroti și a promova familia, constituită dintr-un bărbat și o femeie, drept celulă vitală a omenirii. Așa cum avea să spună în exortația apostolică Familiaris consortio: «Viitorul omenirii trece prin familie! Așadar, este indispensabil și urgent ca fiecare om de bunăvoință să se angajeze în salvarea și promovarea valorilor și exigențelor familiei» (nr. 86)...".

Așa afirmă papa Francisc într-un mesaj trimis "iubitului frate" Agostino Marchetto care în zilele trecute îl anunțase despre întâlnirea deschisă în după-amiaza zilei de 30 octombrie 2019, la Campidoglio, cu titlul "Ioan Paul al II-lea, papa familiei". O întâlnire prezidată de cardinalul Angelo Comastri, vicar general al Sanctității Sale pentru Cetatea Vaticanului și promovată de Centrul European pentru turism și cultură în ajunul centenarului nașterii pontifului polonez - anul viitor - și cu Conferința Episcopală Poloneză care tocmai a dat cale liberă Arhidiecezei de Cracovia pentru instruirea la nivel diecezan al procesului de beatificare a părinților și modelelor de viață ale sfântului pontif: Karol (ca și fiul) Wojtyla și Emilia Kaczorowska.

Nu fără a fi dat încă o dată aprecierea sa față de "capacitatea recunoscută de cercetare istorică" a Monseniorului Marchetto, nunțiu apostolic pensionar, secretar emerit al Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, autor al mai multor volume istorice (între cele mai recente La riforma e le riforme nella Chiesa. Una risposta, LEV 2017, și "Cum Petro et sub Petro". Riforme ecclesiali per la missione, Chorabooks 2019), papa Francisc continuă astfel în textul făcut public ieri: "Urmând această perspectivă pontificatul lui Ioan Paul al II-lea s-a remarcat în angajarea de a face să se înțeleagă natura și sensul familiei ca Biserică familială, unde soții sunt chemați să formeze o comunitate de persoane, crescând încontinuu prin fidelitatea zilnică față de promisiunea matrimonială a dăruirii totale reciproce".

De asemenea, aproape amintind cuvintele rostite la Liturghia canonizării din 27 aprilie 2014 (când a afirmat: "Sfântul Ioan Paul al II-lea a fost papa familiei. Așa a spus odată el însuși că ar fi voit să fie amintit, ca papa familiei...") și legându-se în mod ideal de mulțumirea adusă Domnului la audiența din 16 octombrie la 41 de ani de la alegerea lui Wojtyla (amintit "pentru tot binele făcut în Biserică, în lume și în inimile umane"), papa Francisc scrie: "Magisteriul acestui mare pontif despre tematicile familiei reprezintă punct sigur de referință pentru a găsi soluții concrete la multele dificultăți și la nenumăratele provocări pe care familiile trebuie să le înfrunte în zilele noastre". În sfârșit auspiciul unui simpozion capabil să constituie "o ocazie prețioasă pentru a favoriza propuneri, proiecte și politici în favoarea familiilor, pentru ca să nu se simtă singure și rebutate, ci să le fie date alinare și sprijin, în special când energiile și resursele dispar".

În realitate întâlnirea de ieri de la Sala Pietro da Cortona din Campidoglio a evidențiat mai ales angajarea sfântului pontif în apărarea valorilor familiei repuse în centrul atenției Bisericii și a societății, și în lumina unei serii de amintiri personale directe ale celor care au intervenit. Au participat toți raportorii anunțați (în afară de primarul de Roma, Virginia Raggi, așteptată pentru salutul instituțional), adică Monseniorul Marchetto, cardinalul Comastri, senatorii Pier Ferdinando Casini și Luigi Zanda, sociologul Gian Maria Fara, președinte al Eurispes, jurnalista de la Il Messaggero, Franca Giansoldati, președintele Centrului European pentru Turism, Giuseppe Lepore. Așadar a fost o întâlnire care in primis a comemorat și a părut că vrea mai mult să sublinieze o continuitate magisterială, decât să deschidă o masă tehnică și să schițeze propuneri de politică sau welfare pentru familie. O serie de intervenții concentrate asupra pontificatului lung al lui Karol Wojtyla fără prea multe trimiteri la situația actuală.

Îndeosebi intervenția lui Marchetto a reparcurs catehezele din audiențele generale din septembrie '79 până în noiembrie '84, dedicate teologiei trupului: primul ciclu despre "Unitatea originară a bărbatului și a femeii. Cateheze despre cartea Genezei", între septembrie '79 și aprilie '80; al doilea despre răscumpărarea inimii: "Teologia trupului omului decăzut și răscumpărat", între aprilie '80 și mai '81; al treilea despre învierea trupului: "Teologia trupului omului înviat, pe deplin răscumpărat și recreat", între noiembrie '81 și februarie '82; al patrulea despre fecioria creștină, între martie și iulie '82; al cincilea despre căsătoria creștină: "Sacramentul Căsătoriei în dimensiunea Alianței, Harului și Semnului", între iulie '82 și iulie '84; al șaselea ciclu despre iubire și rodnicie: "Recitirea și aprofundările lui Humanae vitae" și schițe de spiritualitate familială și lumină ale enciclicei", între iulie și noiembrie '84.

Așadar o listă impresionantă de teme legate de iubirea umană și creștină, care stă la baza familiei, piatră unghiulară a unei învățături și cifră a unui pontificat cu diferite directoare indicate de mai multe documente magisteriale, deja amintita exortație apostolică Familiaris consortio din 1981, scrisoarea Wojtyliană către familiile din toată lumea, adică Gratissimam Sane din 1994, enciclica Evangelium vitae despre valoarea și inviolabilitatea vieții umane, din 1995; scrisoarea apostolică Mulieris dignitatem, publicată în 1988 drept concluzie al sinodului despre laici. Fără a uita dispozițiile din Catehismul Bisericii Catolice despre căsătorie și familie și acel an internațional al familiei voit de papa care deja ca preot se dedicase apostolatului în rândul tinerilor.

Ca profesor de etică la Universitatea Catolică din Lublin, a publicat, de fapt, cărți despre iubirea umană în viziunea filozofică și teologică; ca episcop de Cracovia și părinte conciliar la Conciliul al II-lea din Vatican a contribuit la redactarea lui Gaudium et spes, îndeosebi la capitolul "Valorizarea căsătoriei și familiei", o temă rămasă mereu în centrul intereselor sale. Provocarea - ne amintea adesea regretatul profesor Giuseppe Mari, coordonator al câtorva scrieri inedite ale lui Wojtyla adunate sub titlul Amore e desiderio pentru Editrice La Scuola în 2016 - avea să rămână pentru el una în mod deosebit. În domeniul unei "ierarhii obiective a valorilor", aceea de a lua în considerare serios tot ceea ce este implicat în afectivitatea umană ca manifestare a originalității persoanei, în lumina revelației, element esențial în formarea fiecărei viitoare familii.

(După Vatican Insider, 31 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 392.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat