Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea cardinalului Mauro Piacenza, Poenitentiarius maior, cu ocazia Solemnității Tuturor Sfinților și a Comemorării Credincioșilor Răposați, 2019

Când ascultăm cuvântul "Biserică", sau când îl rostim în mărturisirea de credință duminicală, la ce realitate ne gândim cu adevărat? Unde merg mintea noastră și inima noastră? Ce este - sau mai bine zis cine este - Biserica? Ce idee avem despre ea?

Răspunsul autentic la aceste întrebări simple, dar fundamentale, nu poate decât să ducă la realitatea augustiniană a lui Cristos total, la Biserica înțeleasă nu numai ca realitate umană, ci în identitatea sa divino-umană. Biserica este mereu Ecclesia de Trinitate; de aceea, trebuie să avem prezentă constant dimensiunea sa cerească, fie în relație cu misterul trinitar, și îndeosebi cu Capul care este Cristos, fie în îmbrățișarea sincronică și diacronică cu toți frații mântuiți, care deja au părăsit această lume.

Această realitate teandrică a Bisericii este exprimată minunat de liturgie care, în înțelepciunea sa, alătură Solemnitatea Tuturor Sfinților de Comemorarea Credincioșilor Răposați, făcându-ne aproape să percepem, prin căldura liturgiei și claritatea catehezei care derivă din ea, îmbrățișarea prezentă a lui Dumnezeu și a fraților.

În aceste zile sfinte, fie în reflecția personală, la care suntem determinați de comemorarea afectuoasă a dragilor noștri răposați, fie în păstrarea meditației și a rugăciunii, suntem chemați să luăm cu îmbelșugare din comoara inepuizabilă a comuniunii, care are o declinare deosebită a sa în realitatea indulgenței.

A coopera cu participarea la Euharistie, cu propria rugăciune, cu propria pocăință și practicarea pomenii, cu faptele de milostenie, la marea lucrare a răscumpărării făcute de Cristos, înseamnă a ne lăsa inserați de har, cu concursul propriei libertăți, în însăși lucrarea Treimii, care, de la creație la escathon, trecând prin prima alianță și răscumpărarea realizată de Fiul, îi cheamă pe toți oamenii la comuniunea deplină cu El.

Indulgența este, vorbind analogic, "totul în fragment", pentru că în ea sunt rezumate dimensiunea de creatură, cea răscumpărătoare și cea escatologică.

A lua în aceste zile sfinte din comoara milostivirii Bisericii, prin exercițiul pios al indulgenței, aplicabilă nouă înșine sau unui credincios răposat, înseamnă a reînnoi și propria credință prin sacramentul Reconcilierii, Împărtășania sacramentală primită cu dispozițiile cuvenite și mărturisirea Crezului Bisericii, împreună cu rugăciunea conform intențiilor Suveranului Pontif. Cu aceste gesturi, simple și concrete, fiecare credincios reafirmă propria comuniune deplină cu Biserica, reînnoind primirea tuturor bunurilor spirituale și supranaturale, care derivă din această participare.

În același timp, ca pentru fiecare act uman - și cu atât mai mult pentru actele care au incidență asupra sferei religioase -, făcându-l este întărită propria credință: plecând genunchii cu umilință în confesional, mărturisind cu inimă căită toate păcatele proprii și implorând Milostivirea Divină, credinciosul nu numai că primește harul supranatural al reconcilierii, dar cu acest gest reafirmă și prin asta propria credință, văzând-o astfel întărită și fortificată, obiectiv pe calea harului și personal în virtutea concursului propriei libertăți.

De aceea, să mergem, ba chiar să alergăm la confesional în aceste zile sfinte! Să primim cu umilință și cu evlavie, cu bucurie și cu generozitate, darul indulgenței plenare și să-l oferim, cu generozitate largă, fraților noștri, care, trecând pragul timpului, nu mai pot prin ei înșiși, dar încă pot să primească mult de la caritatea noastră. Astfel raportul nostru de iubire cu ei continuă și se întărește.

Indulgența este o declinare eficace și accesibilă a credinței în communio fidelium, în comuniunea sfinților, care dăruiește o respirație largă existenței noastre pământești și ne amintește, cu eficacitate extraordinară, că acțiunile noastre au o valoare infinită, fie pentru că sunt acțiuni umane - și numai omul este capabil să facă gesturi autentic libere -, fie pentru că, în acest caz specific, sunt acțiuni umane care au o valoare supranaturală.

Să fie generoasă mereu, dar în mod deosebit în aceste zile sfinte, disponibilitatea duhovnicilor; ascultarea generoasă și bună și participarea în rugăciune la această baie de renaștere, care face să coboare asupra Bisericii o ploaie de har, va avea merite infinite în fața tronului Celui Preaînalt. Se pot obține mai multe merite în ore și ore de confesional, decât în atâtea reuniuni "de organizare" ale căror utilitate și rezultat le cunoaștem cu toții...! În aceste zile, în confesional, câte ocazii de mângâiere, de încurajare, câte lacrimi se pot șterge, câte ocazii providențiale pentru a putea ilustra realitatea vieții veșnice, pentru a stimula la iertare, la duioșie în faptele de milostenie, pentru a face să se înțeleagă sensul peregrinării zilnice! Să punem toată inima în slujirea ascultării, a mângâierii, a orientării, a iertării!

Zilele care ne așteaptă să fie o autentică experiență de reînnoire spirituală, în care, redescoperind adevărul credinței noastre, declinată și în simplitatea actelor pe care le sugerează tradiția spirituală, să putem vedea deschisă inima noastră la primirea, iarăși și totdeauna, acelor daruri de har pe care Duhul le împarte mereu Bisericii, fiind siguri că și angajarea pe care pot să le comporte faptele de milostenie va aduce rod îmbelșugat în existențele noastre personale, în viața Bisericii și pentru binele lumii.

Sfânta Fecioară Maria, Mama Milostivirii, Regina tuturor sfinților, Poarta cerului, să susțină lucrarea neobosită a atâtor preoți meritorii; să fie mijlocitoare de har pentru inima credincioșilor a căror Avocată este ea și să implore de la Iertarea divină darul inestimabil al intrării în paradis a atâtor frați ai noștri. Fericirea lor este fericirea noastră!

(După agenția Zenit, 29 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 819.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat