Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tineri pe șine pentru un selfie. Toro (expertă): "Ei cred că există numai dacă sunt vizibili în rețea. Părinți, fiți mai prezenți"

De Giovanna Pasqualin Traversa

Sfidau trenurile de înaltă viteză pe linia Bologna-Milano dar supravegherea video i-a fotografiat. Ieri (28 octombrie 2019), la periferia orașului Bologna, patru adolescenți au traversat calea ferată și s-au îndepărtat cu puțin înainte de venirea lui Frecciargento 8523, de altfel blocat de mecanicul de tren care i-a observat de departe reușind să oprească trenul. Conductorul l-a oprit pe unul dintre adolescenți - care are mai puțin de 14 ani, deci non-imputabil - avertizat de conductorul de tren cu privire la periculozitatea gestului și l-a reîncredințat părinților. Ceilalți trei au reușit să se îndepărteze și au fost identificați de Polfer. Episodul urmează la câteva zile după ceea ce s-a întâmplat la Borgo Panigale, unde opt minori au avut același comportament. I-a observat, în timp ce ei făceau selfie pe șine, un agent de la poliția feroviară care a identificat trei dintre ei și apoi i-a sancționat. Însă acestea nu sunt decât ultimele cazuri dintr-o serie lungă care vede tineri cimentându-se în acțiuni imposibile uneori, din păcate, cu rezultate mortale: salturi de pe un acoperiș pe celălalt de zgârie-nori, provocări la auto-sufocare, așteptarea automobilelor întinși pe asfalt pentru a se da la o parte în ultima clipă; gesturi extreme de imortalizat într-un selfie de pus în rețea pentru a le face publice și vizibile tuturor. Vorbim despre asta cu o expertă: Maria Beatrice Toro, profesor de psihologie de comunitate la Facultatea Pontificală de Științe ale Educației Auxilium.

Ce-i determină pe acești tineri la aceste comportamente așa de extreme?

Căutarea de senzații tari și protestul față de lumea adulților împreună cu lipsa conștiinței riscului. Întrecerile aventuriere cu mașina sau cu motocicleta se întâmplau și în trecut, dar aici este vorba de adolescenți care nu știu să evalueze mișcarea propriului corp în spațiu, efectivitatea acțiunilor lor. Adesea nu s-au jucat niciodată pe stradă; n-au atins propriile limite fizice. Crescuți de cele mai multe ori în casă în fața tastaturii sau a pc-ului, au mai puțină îndemânare cu o realitate diferită de aceea din computer sau din telefonul mobil. Nu se mai joacă pe stradă cu mingea, nu mai cad zgâriindu-și genunchii. Singurele răni pe care le cunosc sunt cele de la videogames unde se moare și se renaște, se re-moare și se renaște iarăși. În toate acestea este inexperiență tragică și fatală. Este vorba de adolescenți care din punctul de vedere virtual au trăit mii de experiențe și au adunat mii de informații, dar care prezintă o dezlipire între viziunea lor despre realitate și realitatea adevărată, fizicitatea corpului și a vieții.

Atracția față de risc și interzis, provocarea adusă lumii adulte, gustul de a merge "dincolo" sunt din totdeauna caracteristici ale adolescenței. Ce este nou?

Alături de aceste "vechi" există un element nou: acești adolescenți nu au percepția riscului la care se expun. Ceea ce este nou este incongruența gestului, datorată, pe de o parte, imaturității neurologice; pe de altă parte căutării spasmodice a ceva năvalnic pentru a fi observat și ascultat într-o lume făcută din milioane de glasuri: exist numai dacă mă vede cineva, și cât primesc mai multe like, exist mai mult.

Așadar o disperată nevoie de atenție. Dar pentru ce?

Când sunt mici, copiii sunt aproape oprimați de alintăturile și de atențiile părinților. Apoi, treptat ce cresc încep să se răzvrătească și încearcă să "se îndepărteze" cu atitudini provocatoare care adesea îi fac pe părinți incapabili să treacă de la starea de părinte al unui copil la aceea, mai angajantă, al unui adolescent. Părinți până la urmă într-o fază dificilă de susținut, striviți între activitatea de muncă, îngrijirea copiilor adolescenți și îngrijirea părinților bătrâni. Cadourile care surprind nu folosesc și nici săptămâna de vacanță împreună. Ceea ce este nevoie, și ceea ce în schimb dispare, este o prezență constantă, simplă, discretă, în viața obișnuită de toate zilele. Trebuie găsit, chiar dacă este extrem de obositor, timp de petrecut cu copiii noștri. Este înspăimântător ca un părinte să nu știe că copilul său are anumite comportamente, care însă nu se nasc dintr-o dată ci sunt precedate de o serie de semnale de schimbare, de semnale de alarmă care nu trebuie neglijate.

Așadar, ce ați sfătui părinților?

Înainte de toate, așa cum spuneam, o prezență nu invadatoare ci constantă, construită în timpul anilor demarând dialogul cu copiii încă de mici, stabilind reguli clare, modulând timpii cu timpii lor, respectând spațiile lor dar observându-i, însoțindu-i-i mergând să-i ia în primele lor ieșiri serale. Obositor dar indispensabil: la 14-15 ani fără minicar și fără întoarcere liberă seara. Apoi ar trebui încercat să se facă rețea legând alianțe cu alți părinți, profesori, cateheți pentru a-i cunoaște și indirect prin ajutorul de figuri care pot să-i alerteze dacă percep semnale sau sonerii de alarmă care lor le pot scăpa. Sunt copiii fragili cei mai expuși la risc: dacă un adolescent nu este bine integrant în grup, merge rău la școală, nu mănâncă, doarme rău exprimă semnale de suferință care nu trebuie neglijat. Este prețioasă și alianța cu frații și surorile mai mari, verișori și, dacă există, unchi și mătuși mai tineri pentru că adesea tinerii îi ascultă mai cu plăcere pe ei decât pe părinți. Însă aceștia din urmă nu sunt atotputernici: în fața unui copil care nu iese, se izolează, dă semne de suferință, trebuie avut curajul de a cere și un ajutor de specialitate. Trăim într-o societate dificilă: pentru copiii mai vulnerabili trebuie construit un cordon sanitar; un țarc de iubire, afectivitate, prezență, sprijin, singurul lucru care-i poate salva.

(După agenția SIR, 29 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 770.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat