Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul pentru Amazonia: Hirotonire ca preoți a diaconilor permanenți, chiar căsătoriți

De M. Michela Nicolais

A acorda hirotonirea prezbiterală diaconilor permanenți, chiar căsătoriți, cu condiția să fie "recunoscuți de comunitate" și "să primească o formare adecvată pentru prezbiterat". Este propunerea cea mai inovativă conținută în documentul final al Sinodului pentru Amazonia, care a fost aprobat în întregime de părinții sinodali cu majoritatea calificată de două treimi. Cu privire la rolul femeilor în Biserică, altă temă foarte dezbătută încă de la începutul lucrărilor, propunerea care reiese din aula sinodală este dublă: a institui în Amazonia slujirea "femeii conducător de comunitate" și a permite femeilor să acceadă la slujirea lectoratului și acolitatului, până acum numai apanaj al viitorilor preoți.

"Nu suntem un grup de creștini de elită". La sfârșitul discursului său rostit liber, în spaniolă, la încheierea Sinodului, papa a îndemnat să se citească documentul final la 360 grade, fără a rămâne "prizonieri ai unui grup selectiv" care merge să vadă numai ce anume s-a decis în fiecare punct și nu ține cont de proiectul global. Așa cum a făcut în discursul său de deschidere, Francisc a reafirmat că pentru a înțelege însemnătatea Sinodului pentru Amazonia care tocmai s-a încheiat, trebuie luate în considerare patru "diagnoze": culturală, ecologică, socială și pastorală. "Exortația post-sinodală nu este obligatorie", a afirmat papa, făcând cunoscut că oricum va pregăti una până la sfârșitul anului. A introduce un an de misiune obligatorie pentru tinerii și viitorii diplomatici - de inserat în curriculum și de exercitat nu în nunțiatură, ci "în slujba unui episcop în țară de misiune" - și a institui o "secțiune amazoniană" la Dicasterul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale, celelalte propuneri ale Sfântului Părinte.

"A hirotoni preoți bărbați capabili și recunoscuți din comunitate, care să aibă un diaconat permanent rodnic și să primească o formare adecvată pentru prezbiterat, putând avea o familie legitim constituită și stabilă, pentru a susține viața comunității prin predicarea Cuvântului și celebrarea sacramentelor în zonele mai îndepărtate din regiunea amazoniană". Este una dintre propunerile conținute în documentul final al Sinodului pentru Amazonia, care a primit de la părinții sinodali 128 "placet" și 41 "non placet". "Multe dintre comunitățile ecleziale din teritoriul amazonian au dificultăți enorme de acces la Euharistie, a oferi sacramentul Reconcilierii sau a-i unge pe bolnavii din comunitate". "Apreciem celibatul ca dar al lui Dumnezeu", se precizează după aceea în text, dar "știm că această disciplină nu este cerută de însăși natura preoției, chiar dacă are multiple motivații de conveniență" cu ea, citat din Presbyterorum Ordinis. "Cerem revizuirea documentului motu proprio Ministeria quaedam al sfântului Paul al VI-lea, pentru ca și femeile formate și pregătite în mod corespunzător să poată primi slujirile lectoratului și acolitatului, printre altele care pot să fie desfășurate", stabilește nr. 102. "În noile contexte de evanghelizare și de pastorație din Amazonia, unde cea mai mare parte a comunităților catolice sunt conduse de femei - se mai citește în numărul citat - cerem ca să fie creată slujirea instituită de «femeie conducătoare de comunitate», dând ei o recunoaștere, în slujba exigențelor schimbătoare de evanghelizare și de atenție față de comunități". "Deja în 2016 - se mai amintește în text - papa Francisc a creat o Comisie de studiu cu privire la diaconatul femeilor care, ca o Comisie, a ajuns la un rezultat parțial despre cum era realitatea diaconatului femeilor în primele secole ale Bisericii și despre implicațiile actuale. De aceea am vrea să împărtășim experiențele și reflecțiile noastre cu Comisia și să așteptăm rezultatele".

"A defini păcatul ecologic ca o acțiune sau o omisiune împotriva lui Dumnezeu, împotriva aproapelui, a comunității și a ambientului", propunerea pe versantul convertirii integrale recomandate de Laudato si', împreună cu aceea de "a crea un observator pastoral socio-ambiental, întărind lupta pentru apărarea vieții". La numărul 82, se mai propune să "se creeze slujiri speciale pentru îngrijirea «casei comune» și pentru promovarea ecologiei integrale la nivel parohial și în fiecare jurisdicție ecleziastică, care să aibă printre funcțiunile lor îngrijirea teritoriului și a apelor, precum și promovarea enciclicei Laudato si'", "Ca mod de a repara datoria ecologică pe care o au țările față de Amazonia", părinții sinodali propun la sfârșit "crearea unui fond mondial pentru a acoperi parte din bilanțurile comunităților prezente în Amazonia care promovează dezvoltarea lor integrală și auto-sustenabilă și, apoi, și pentru a le proteja de dorința prădătoare a firmelor naționale și multinaționale de a extrage resursele lor naturale". În text nu lipsesc sfaturi detaliate și concrete în materie de ecologie și sustenabilitate ambientală, precum și de a adopta "reducerea dependenței noastre de combustibili fosili și folosirea plasticului modificând obiceiurile noastre alimentare cu stiluri de viață mai sobre".

(După agenția SIR, 26 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1403.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat