Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul pentru Amazonia la încheiere, cu votarea documentului final și Liturghia celebrată de papa

Ajunge la încheiere Sinodul Episcopilor pentru Amazonia. Cu votarea documentului final, programată în după-amiaza de sâmbătă, 26 octombrie 2019, și Liturghia celebrată de pontif duminică în bazilica vaticană, adunarea specială își închide porțile după trei săptămâni intense de confruntare și de reflecție. În cursul celei de-a șaisprezecea congregații generale, ultimul act al lucrărilor în aulă, părinții sinodali sunt chemați să se pronunțe asupra textului revizuit și aprobat de respectiva Comisie de redactare pe baza amendamentelor prezentate de cercurile mici. Documentul - care va fi după aceea înmânat lui Francisc, căruia îi va reveni orice decizie în privința publicării sale - a fost ilustrat adunării de raportorul general, cardinalul brazilian Cláudio Hummes, în timpul celei de-a cincisprezecea congregații desfășurate în după-amiaza de vineri, 25 octombrie, în prezența pontifului însuși și a 182 de părinți.

Evidențiind marea muncă a Comisiei și a cercurilor mici, de la care au venit numeroase propuneri de amendamente la textul inițial, cardinalul a subliniat că documentul se inserează într-un context de criză ecologică preocupantă. Această situație determină să se acționeze cu urgență, pentru că nu mai este posibil să se amâne decizii care se referă nu numai la o regiune a lumii ci la toată omenirea. De fapt, ocrotirea Amazoniei este fundamentală pentru sănătatea planetei și Biserica este conștientă de asta, conștientă de faptul că este nevoie de o convertire integrală pentru o ecologie integrală. De altfel, strigătul popoarelor amazoniene este și strigătul pământului, și ambele sunt expresie a unei mari speranțe. La rândul său Sinodul, a concluzionat cardinalul, este chemat să ajungă la comuniunea eclezială, cu papa și sub conducerea papei.

Congregația, introdusă de rugăciunea Adsumus, a fost deschisă de o scurtă intervenție a pontifului, care a luat cuvântul pentru a-i informa pe cei prezenți despre găsirea celor trei statuete furate în zilele trecute din biserica "Santa Maria in Traspontina" și aruncate în Tibru. Apoi a avut loc votarea celor 13 membri electivi ai Consiliului pentru punerea în practică a adunării speciale, reprezentând țările principale pe care se extinde regiunea pan amazoniană: patru provin din Brazilia, doi din Bolivia, doi din Columbia, doi din Peru, unul din Antile, unul din Venezuela și unul din Ecuador. La aceștia se vor adăuga trei membri aleși direct de papa.

Așa cum este tradiție a adunărilor sinodale, Francisc a oferit tuturor participanților un dar special: medalia pontificatului care reprezintă Amazonia.

(După L'Osservatore Romano, 27 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 375.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat