Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: "Revoluția gingășiei și misiunea"

Academia "Petru Tocănel" din Roman a organizat o serie de evenimente artistice, culturale și spirituale din seria "Vrei să făurești istoria? Caută adevărul". Momentul central al serii de joi, 24 octombrie 2019, la Hotelul Roman, l-a prezentat conferința susținută de pr. Marius-Petru Bîlha și intitulată "Revoluția gingășiei și misiunea".

Încă din titlu, conferința academiei franciscane "Petru Tocănel" ne trimite cu gândul la o stare nespecifică lumii în care trăim. Joi, 24 octombrie, în Salonul albastru al Hotelului Roman, am avut privilegiul de a urmări unul din cele mai sensibile și empatice discursuri, ce a aparținut părintelui Marius-Petru Bîlha, rector formator al Institutului Teologic Franciscan din Roman.

Moderată cu măiestrie de pr. Prof. Maximilian Pal, conferința a început cu un moment de inocență, prin recitarea poeziei "Lumea copilăriei" de eleva din clasa I, CNRV, Katherine Diaconu, prof. Mihaela Huci. În continuare, pr. Marius-Petru Bîlha a prezentat un scurt film despre vizita papei Francisc în România, dumnealui fiind traducătorul oficial al Sanctității Sale, "vocea" în română a papei Francisc, cum preciza în discurs. În prima parte a cuvântării este specificată terminologia traducerii "Rivoluzione della tenerezza", aducându-se argumente interesante în decizia de a se alege varianta "Revoluția gingășiei", alegere ce corespunde în mare măsură cu ceea ce papa Francisc vrea să exprime în discursurile sale.

Concomitent cu o prezentare powerpoint, părintele începe o pledoarie interesantă încercând să dea o definiție gingășiei, pornind de la cuvintele papei Francisc: "iubirea care devine apropiată și concretă, o mișcare care pornește de la inimă și ajunge la ochi, la urechi, la mâini". Tonul cald și vocea sensibilă a părintelui, completate de o gestică ce emană duioșie și blândețe, profesionalismul cu care abordează subiectul, cuvintele alese cu grijă, dinamica ideilor, vorbele pe înțelesul tuturor, creează o atmosferă plăcută, în care auditoriul este mereu atent, așteptând cu nerăbdare ce va urma. Mesajul transmis se transformă în sfaturi de viață ce vin de la o persoană apropiată, caldă, binevoitoare, ce te face să îți propui să aplici ceea ce-ți transmite, te face să te transformi pentru momentele cât ești acolo și să îți dorești să îmbrățișezi binele, să vezi binele din viața ta și să îl dai mai departe. Într-o lume violentă și gri, mesajul părintelui și trimiterea la gesturile de gingășie (privirea, cuvântul, îmbrățișarea, mângâierea, capacitatea de a asculta), sunt cu atât mai puternice, mai importante și mai necesare, mai ales când sunt exemplificate prin atitudinea și cuvintele papei Francisc, dar și prin exemplul personal oferit de părintele Marius din perioada de misiune în Honduras și nu numai.

Senzația de bine și de înalt este accentuată și de partea muzicală a serii, când un grup al fraților studenți din cadrul Institutului Teologic Franciscan ne-au încântat cu două melodii corale susținute instrumental, "Alma misionera" și "Suntem chemați la iubire".

Surpriza serii a fost pe măsura așteptărilor, un moment de contemplație a renumitei icoane din Vladimir, "Icoana Maicii Domnului Mângâietoarea", pe care părintele o mai numește pe bună dreptate și "Maica gingășiei". Cu aceeași noblețe și delicatețe, părintele face o sensibilă analiza a gesturilor, a luminii, a simbolurilor ce emană din icoană, deschizându-ne porți și viziuni interesante spre înțelegerea semnificației picturii. O descriere în care cuvintele "îmbrățișare", "mângâiere", "privire", "lumină", "iubire", "gingășie" formează un tot de o frumusețe unică, o icoană care ne vorbește.

În încheiere, cu modestia ce îl caracterizează, părintele ne îndeamnă la acțiune și ne spune: "Gingășia este forța cea mai umilă, dar și cea mai puternică pentru a schimba lumea!"

Prof. Cristiana Lehner

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 octombrie: Roman: "Revoluția gingășiei și misiunea"


 

lecturi: 659.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat