Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (27 octombrie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Liturghia celebrată astăzi la "Sfântul Petru" a încheiat Adunarea Specială a Sinodului Episcopilor pentru Regiunea Panamazoniană. Prima lectură, din Cartea lui Ben Sirah, ne-a amintit punctul de plecare al acestui drum: invocația săracului, care "străbate norii", pentru că "Dumnezeu ascultă rugăciunea celui nedreptățit" (Sir 35,21.16). Strigătul săracilor, împreună cu acela al pământului, a ajuns la noi din Amazonia. După aceste trei săptămâni nu putem să ne prefacem că nu l-am auzit. Glasurile săracilor, împreună cu acelea al atâtor altora dinăuntrul și din afara Adunării sinodale - păstori, tineri, oameni de știință - ne determină să nu rămânem indiferenți. Am auzit adesea fraza "mai târziu este prea târziu": această frază nu poate să rămână un slogan.

Ce a fost Sinodul? A fost, așa cum spune cuvântul, un a merge împreună, întăriți de curajul și de mângâierile care vin de la Domnul. Am mers privindu-ne în ochi și ascultându-ne, cu sinceritate, fără a ascunde dificultățile, experimentând frumusețea de a merge înainte uniți, pentru a sluji. Ne stimulează în asta apostolul Paul în lectura a doua de astăzi: într-un moment dramatic pentru el, în timp ce știe că "urmează să fie vărsat ca ofrandă - adică executat - și că a venit momentul de a părăsi această viață" (cf. 2Tim 4,6), scrie, în acel moment: "Domnul însă mi-a fost alături și m-a întărit, pentru ca predicarea să se împlinească prin mine și s-o audă toate popoarele" (v. 17). Iată ultima dorință a lui Paul: nu ceva pentru sine sau pentru vreunul din ai săi, ci pentru Evanghelie, pentru ca să fie vestită tuturor popoarelor. Asta vine înainte de toate și contează mai mult decât toate. Fiecare dintre noi poate să ca întrebat de atâtea ori ce să facem bun pentru propria viață; astăzi este momentul; să ne întrebăm: "Eu, ce pot să fac bun pentru Evanghelie?".

În Sinod ne-am întrebat asta, doritori să deschidem noi căi pentru vestirea Evangheliei. Se vestește numai ceea ce se trăiește. Și pentru a trăi din Isus, pentru a trăi din Evanghelie, trebuie să ieșim din noi înșine. Ne-am simțit așadar stimulați să înaintăm în larg, să lăsăm golfurile confortabile ale porturilor noastre sigure pentru a intra în ape adânci: nu în apele mlăștinoase ale ideologiilor, ci în marea deschisă în care Duhul ne invită să aruncăm năvoadele.

Pentru drumul care va veni, s-o invocăm pe Fecioara Maria, venerată și iubită ca Regină a Amazoniei. A devenit regină nu cucerind, ci "înculturându-se": cu curajul umil al mamei a devenit ocrotitoarea celor mici ai săi, apărarea celor asupriți. Mereu mergând la cultura popoarelor. Nu există o cultură standard, nu există o cultură pură, care le purifică pe celelalte; există Evanghelia, pură, care se înculturează. Ei, care în casa săracă din Nazaret s-a îngrijit de Isus, să-i încredințăm pe fiii cei mai săraci și casa noastră comună.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Îndrept un gând special iubitului popor libanez, îndeosebi tinerilor, care în zilele trecute și-au făcut auzit strigătul lor în fața provocărilor și a problemelor sociale, morale și economice ale țării. Îi îndemn pe toți să caute soluțiile juste pe calea dialogului și o rog pe Fecioara Maria, Regina Libanului, pentru ca, având sprijinul comunității internaționale, țara aceea să continue să fie un spațiu de conviețuire pașnică și de respectare a demnității și libertății fiecărei persoane, în folosul întregii regiuni medio-orientale, care suferă atât de mult.

Vă salut cu afect pe voi toți, pelerini italieni și din diferite țări, îndeosebi cei care provin din Sao Paolo din Brazilia și din Polonia, precum și grupul de la "Céntro Académico Romano Fundación", din Spania.

Aceasta este ultima duminică din octombrie, lună misionară, care a avut anul acesta un caracter extraordinar, și este și luna Rozariului. Reînnoiesc invitația de a ne ruga Rozariul pentru misiunea Bisericii astăzi, îndeosebi pentru misionarii și misionarele care întâlnesc dificultăți mai mari. Și în același timp să continuăm să ne rugăm Rozariul pentru pace. Evanghelia și pacea merg împreună.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 628.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat