Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

COMECE. Cardinalul Hollerich: "Politicienilor le cerem o politică apropiată de oameni"

De M. Chiara Biagioni

O Uniune Europeană apropiată de problemele cetățenilor. Alături de cei mai săraci, angajată să realizeze "Green Deal for Europe", un plan ambițios dar în același timp pragmatic pentru a ajunge la emisii zero de gaz cu efect de seră, pentru că "tinerii au dreptul să trăiască fericiți, să aibă un viitor așa cum noi l-am avut". Sunt "urările" pe care cardinalul Jean-Claude Hollerich, arhiepiscop de Luxemburg, le adresează noilor parlamentari europeni aleși și noii Comisii Europene, care se formează sub conducerea lui Ursula von der Leyen. Cardinalul, președintele COMECE, Comisia care reunește la Bruxelles Conferințele Episcopale din UE, acceptă să vorbească la agenția SIR la sfârșitul adunării episcopilor UE: întâlnirea a fost dedicată provocărilor post-alegeri și priorităților noii Comisii Europene. Episcopii au dedicat o zi întreagă confruntării despre temele sustenabilității, climei și stilurilor de viață în lumina ecologiei integrale din Laudato si' și în sintonie cu papa Francisc angajat chiar în aceste zile în Sinodul pentru Amazonia. Au luat cuvântul reprezentanți ai Caritas Europa, CISDE, Mișcarea Catolică Mondială pentru Climă și Federația Asociațiilor Familiilor Catolice (FAFCE).

Eminență, care sunt auspiciile pentru noul parlament și noua Comisie Europeană?

Aș vrea ca această nouă Europă care se naște să se ocupe cu adevărat de problemele pe care le întâlnesc cetățenii europeni în viața lor zilnică. Așadar, o politică pentru viața oamenilor, a celor mai slabi, a celor mai săraci. Există în Europa o frică față de elite. Nu am nimic împotriva elitelor pentru că o societate are nevoie și de ele. Însă elitele trebuie să fie 100% în slujire: pentru a fi așa, trebuie cunoscut ceea ce gândesc oamenii, ceea ce experimentează în fiecare zi. Trebuie cunoscută viața, nu trebuie să fie dezlipite. Problema nu sunt elitele ci distanța lor de viața poporului. Așadar, doresc o politică menită să acționeze mereu respectând demnitatea fiecărei persoane umane, să nu fie centrată pe interesele câtorva bogați.

Ce vă preocupă mai mult?

Am spus de mai multe ori că ceea ce mă preocupă mai mult sunt populismele. Nu mă refer la Ungaria sau la Polonia. Mă preocupă mai mult partidele care și în țările noastre se bazează pe idei fasciste sau naziste. Nu trebuie încetat niciodată să se spună că aceste idei au condus deja Europa la catastrofă. Nu înțeleg cum oamenii pot să voteze din nou aceste partide.

Ce vă dă speranță?

Înainte exista o separație în Europa între țările din est și țările din vest. Ursula von der Leyen a fost aleasă și cu voturile din est. Așadar, cred că acesta este un factor pozitiv pentru că permite să se vadă din nou Europa ca o entitate întreagă. Dă speranță și acest nou "Green Deal for Europe". Este vorba desigur de un proiect foarte ambițios dar necesar pentru a menține viața pe planeta noastră. Și când vorbesc despre viață, vorbesc despre tinerii care au dreptul să trăiască fericiți, să aibă un viitor așa cum l-am avut noi. Schimbarea climei reprezintă o mare provocare care cade mai ales pe umerii celor mai săraci, ai celor mai slabi.

De ce Europa ar trebui să se angajeze?

Pentru că noi mai ales aici în Europa avem un stil de viață pe care planeta noastră nu-l mai poate susține. Dau exemplul țării mele. Dacă toți ar avea același nivel de viață al luxemburghezilor, n-ar ajunge resursele din patru sau chiar cinci planete. Dar noi avem numai o planetă și toți au dreptul să trăiască pe acest pământ. Așadar, trebuie să schimbăm stilul de viață.

Cât de gravă este situația?

Ne dăm seama între timp de numărul crescând al migranților climatici. Și suntem numai la început. Transformările vor fi mult mai mari decât cele pe care noi ni le putem imagina astăzi. Noi vedem numai fiecare efect al schimbării climatice. A venit cu adevărat timpul de a schimba stilul de viață. Ar trebui să găsim și reguli etice pentru o dezvoltare sustenabilă. Globalizarea - care în sine este un fenomen pozitiv - poartă în sine aspecte ale unui capitalism sălbatic care trebuie revăzute în mod categoric.

Ce pot face Bisericile?

Papa vorbește despre convertire. Personal voi propune diecezei mele să se introducă vinerea ca zi de post pentru tot anul. Așadar, trebuie să arătăm oamenilor că această convertire este necesară și posibilă. Ne aflăm cufundați într-o cultură care va conduce la moarte. Convertirea ecologică ce ne este cerută este o convertire la viață.

(După agenția SIR, 25 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 421.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat