Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Maroc-Vatican, ambasadorul: Înainte împreună în slujba binelui

De Domenico Agasso jr.

Ridicarea unui cardinal în țară musulmană este o mare "bucurie pentru rege, națiune și poporul marocan". Cuvântul ambasadorului pe lângă Sfântul Scaun, Rajae Naji, prima femeie care ține tradiționala "Conversație de Ramadan" în prezența suveranului, a guvernului și a marilor ulema din lume. După purpura primită de Cristóbal López Romero, arhiepiscop de Rabat, în consistoriul din 5 octombrie 2019, diplomatul jurist expert în drept islamic privește înainte cu o certitudine peste toate: relațiile dintre Maroc și Sfântul Scaun vor continua să fie "strânse și solide", în slujba binelui umanității.

Doamnă ambasador, cum ați descrie ziua consistoriului în care a fost creat cardinal arhiepiscopul de Rabat?

Pentru mine și delegația marocană, de nivel înalt, a fost o zi fantastică, specială, și a fost o mare descoperire de tradiții catolice solemne.

Care au fost emoțiile dumneavoastră ca ambasador?

Pur și simplu emoțiile unei persoane, dar și ale unei echipe, o delegație și un popor, a cărei țară a fost foarte onorată. Ridicarea unui arhiepiscop, care provine dintr-o țară musulmană și în care comunitatea creștină este foarte limitată, este un mesaj foarte puternic îndreptat direct Maiestății Sale regele Mohammed al VI-lea, conducătorul credincioșilor (al tuturor credincioșilor), un rege care lucrează neobosit pentru promovarea valorilor islamului care promovează toleranța, moderația, conviețuirea și dialogul... Lucrează pentru pace și luptă împotriva radicalizării... Și este și un mesaj puternic adresat unei întregi națiuni și unui regat care, în timpul unei lungi istorii, douăsprezece secole de existență, au arătat mereu mare conviețuire, diversitate culturală, etnică și culturală, amabilitate și deschidere față de celălalt. Și primirea față de toți migranții.

Cum a fost întâlnirea dumneavoastră cu papa? Ce v-a spus? Și dumneavoastră ce i-ați spus?

A fost o întâlnire minunată și un moment care marchează solemn relațiile Maroc-Vatican. Delegația marocană a beneficiat de o audiență privată într-o zi așa de specială și angajantă. Multe cuvinte frumoase au fost rostite de Sanctitatea Sa, care a exprimat emoțiile sale și admirația față de Maiestatea Sa regele Mohammed al VI-lea, față de personalitatea sa, față de clarviziunea sa, față de înțelepciunea sa, față de viziunea sa futuristă. În afară de asta, a amintit, cu mare emoție, vizita sa în Maroc, o vizită foarte specială, foarte importantă, a spus el.

Care au fost comentariile delegației trimise pentru această ocazie de regele Mohammed al VI-lea?

Delegația, după ce a încredințat scrisoarea scrisă de Maiestatea Sa, a transmis marile salutări și admirația suveranului și, desigur, disponibilitatea sa de a mări ulterior relațiile dintre cele două țări și voința sa de a continua să lucreze împreună pentru cauze bune în slujba umanității.

Cum a urmărit Marocul ridicarea la demnitatea de cardinal a lui López Romero? Dar regele?

Marocul, stat și popor, a primit și a înțeles bine mesajele puternice ale Sfântului Părinte. Răspunsurile la mesaje au fost clare: mai ales cu numirea din partea Maiestății Sale a unei delegații de nivel foarte înalt. În mass-media marocane multe reportaje și interviuri au urmărit numirea cardinalului și mulți marocani, în reportajele televizate și în altă parte, au exprimat spontan bucuria lor și satisfacția tradiției lor de a trăi împreună, a diversității și a toleranței lor.

Cum sunt relațiile dintre Maroc și Sfântul Scaun? Care vor fi pașii următori?

Relațiile dintre suveranii marocani și Biserica catolică sunt seculare, strânse și solide. Ele dăinuie, cel puțin din ceea ce afirmă istoricii, de la începutul secolului al XI-lea (1061-1147). Prin această lungă istorie dialogul și schimbul au presărat relațiile. Prima universitate din lume, Al Quaraouiyine (întemeiată de o femeie în 859), a fost în decursul istoriei izvor al științei pentru întreaga lume... Grație căreia atâția preoți de nivel foarte înalt au îmbogățit cunoștințele lor. Unii istorici relatează că însuși papa Silvestru al II-lea (din 999 până în 1003) a luat cunoștințele sale în Andaluzia musulmană și Al Quaraouiyine... și astfel a devenit primul papă care a vorbit araba, unul dintre primii cercetători care a contribuit la promovarea științifică în Europa și primul care a creat punți între civilizațiile arabo-islamice și europene.

Thomas de Celano, în biografia documentată ("Vita Prima") a sfântului Francisc de Assisi (precursorul dialogului interreligios) dovedește că înainte de vestita sa călătorie în Egipt în 1219, sfântul Francisc a exprimat marea dorință de a vizita Marocul și de a-l întâlni pe regele său drept conducător al credincioșilor. Asta înseamnă că Biserica catolică cunoștea bine regimul marocan al "Beneficiilor credincioșilor". După aceea, într-un trecut recent, în 1976, relațiile diplomatice dintre Maroc și Vatican au fost oficializate ducând înainte această înțelegere seculară. În afară de asta, prima vizită oficială efectuată la pontif de un șef de stat musulman a fost aceea efectuată, în 1980, de răposatul rege Hassan al II-lea. În 1985 n-a fost întâmplător că papa Ioan Paul al II-lea a efectuat prima sa vizită într-o țară musulmană în Maroc, o vizită marcată de momente puternice, în timpul cărora o întâlnire interreligioasă în prezența a 80 de mii de tineri musulmani l-a primit în stadionul din Casablanca, invitându-i pe creștini și pe musulmani să se cunoască mai bine pentru a construi pacea. În 1997, Marocul deschide ambasada sa pe lângă Sfântul Scaun, consolidând astfel relațiile diplomatice dintre cele două state. În 2000, Maiestatea Sa regele Mohammed al VI-lea efectuează o vizită istorică la papa Ioan Paul al II-lea. La 30 și 31 martie 2019, o altă întâlnire între suveranii celor două țări, cu ocazia vizitei papei Francisc în Maroc, prima vizită a Sanctității Sale într-o țară din Maghreb (Africa de Nord). O vizită oficială marcată de ceremonii solemne grandioase și rodnice, încoronate de Apelul de la Al-Qods (Apelul de la Ierusalim). De fapt, Apelul este un mesaj clar, trimis întregii lumi, invitând să se păstreze și să se promoveze caracteristicile specifice multi-religioase, dimensiunea spirituală și identitatea deosebită a Cetății Sfinte. Apelul este lansat de două autorități religioase care proclamă libertatea cultului și deschiderea spațiului unic care este Al-Qods / Ierusalim față de cele trei religii ale lui Abraham. Cele trei religii ale lui Abraham, așa cum a fost bine subliniat, există pentru a se deschide una spre alta și pentru a se cunoaște mai bine, cu scopul de a lupta împotriva radicalismului prin cunoașterea reciprocă, ce va permite să se înfrunte provocările prezentului prin educație.

În timpul vizitei, Suveranul Pontif a mers la Institutul "Mohammed al VI-lea" pentru formarea imamilor, predicatorilor și predicatoarelor (Imams Mourchidine și Mourchidat), în care liderii religioși învață valorile pure ale islamului, recomandând toleranța, echilibrul, dialogul, trăirea împreună. Acest Institut inedit a deschis marile sale porți imamilor, predicatorilor și predicatoarelor care provin din străinătate și îndeosebi din Africa și din Europa.

Acest exemplu și altele au permis Sfântului Părinte să vorbească, de aproape, despre eforturile făcute de Maiestatea Sa regele Mohammed al VI-lea pentru a trasa pacea în lume, pentru a crea punți între civilizații și culturi, pentru o conviețuire mai bună și pașnică între credincioșii din diferitele religii.

Date fiind evoluțiile care au avut loc îndeosebi după vizita papală, se așteaptă la relații mult mai strânse, mult mai prudente cu privire la problemele mai spinoase din epoca noastră, în mod deosebit: imigrația, protejarea ambientului, încălzirea climatică, pacea, radicalismul, salvgardarea valorilor, a familiei, solidaritatea umană, protejarea copiilor și a persoanelor care suferă de precaritate și de instabilitate... cu privire la toate aceste probleme, există o comuniune de spirit și de viziune între cei doi conducători religioși.

(După Vatican Insider, 24 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 502.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat