Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Cursuri de formare pentru preoți - Seria a 4-a

Pentru că din ce în ce mai mult preotul este pus în situația de a se confrunta nu numai cu de problemele teologice și spirituale, ci și cu cele canonice și juridice, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian s-au desfășurat cursuri de formare pentru preoții înscriși în seria a 4-a: 22-25 octombrie 2019. La acest curs au participat un număr de 45 de preoți din Dieceza de Iași.

Zilele de formare desfășurate la Traian și-au urmat cursul firesc al programului stabilit deja și în celelalte serii precedente.

Prima zi a fost deschisă de cuvântul Preasfințitului Iosif Păuleț, după care au fost scoase în evidență aspectele canonice cu privire la administrarea bunurilor bisericești. Amintindu-ne de importanța ordinii și a clarității în partea de documente și registre, cel care ne-a vorbit despre aceste aspecte și multe altele legate de canoanele Bisericii a fost părintele Mihai Patrașcu, profesor de drept canonic. A urmat părintele Lucian Farcaș, profesor de teologie morală, care trecând prin istorie a încercat să explice importanța formări unei conștiințe moral-sociale. A mai subliniat faptul că abia atunci când fiecare va deveni conștient de responsabilitatea de a administra corect bunurile, abia atunci lucrurile vor funcționa normal. În a doua parte a zilei, părintele Cristinel Fodor a vorbit despre un păcat ce întunecă rațiunea și perturbă activitatea administrativă a oricărui om, acest păcat este "Avariția". S-a vorbit despre raportul pe care omul trebuie să-l aibă cu bunurile trecătoare, despre sobrietatea și simplitatea preotului.

A doua zi a adus în discuție teme cu caracter canonic-pastoral ce privesc sacramentul căsătoriei și protecția copiilor și a persoanelor vulnerabile. În această parte a zilei Mons. Benone Farcaș, rector al Seminarului din Iași și profesor de drept canonic, a vorbit despre proprietățile căsătoriei, condițiile cerute, impedimente, dispense și forme de celebrare. În ambele conferințe făcând referință la responsabilitate, la atenție și discernământ în toate acțiunile întreprinse pentru a trăi viața preoțească la înălțimea și demnitatea ei. În după amiază aceleași zile, domnul Mugurel Greculeac a făcut precizări cu privire la normele SSM și ISU. S-au adus lămuriri cu privire la sistemele de securitate, mijloacele de prevenire a incendiilor, precum și necesitatea siguranței în muncă.

Ultima zi de formare a fost rezervată discuțiilor cu privire la problemele juridice și financiare, de gestiune și contabilitate a parohiei. Doamna avocat Mihaela Ciobanu a vorbit participanților despre aspectele juridice ce trebuie luate în considerare în administrarea parohiei, valoarea actelor emise și importanța informării juridice. Doamna contabil Giovana Amartinesei a prezentat aspecte privitoare la contabilitatea parohiei, cunoașterea și respectarea legislației specifice, transparența și claritatea financiară a parohiei.

Pe tot parcursul zilelor, întrebările preoților și discuțiile de după momentele de conferință i-au făcut pe mulți din participanți să-și lămurească neclaritățile și să se întoarcă în parohiile lor cu un bagaj mult mai larg de cunoștințe. În toate zilele, atmosfera plăcută și destinsă a favorizat buna desfășurare a momentelor și interesul tuturor participanților.

Pr. Florin Petru Sescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-25 octombrie: Traian: Cursuri de formare pentru preoți - Seria a 4-a


 

lecturi: 909.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat