Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Persecutați mai mult ca oricând

Raportul ACN (Aid to the Church in Need) despre condițiile creștinilor în lume

De Francesco Ricupero

Persecuția anticreștină continuă să se răspândească. Actualmente, sunt circa trei sute de milioane persoanele care trăiesc în ținuturi unde practicarea propriei credințe poate pune în pericol și viața. În afară de Orientul Mijlociu violența antireligioasă se manifestă și în Africa și în Asia de sud și de est. Din iulie 2017 până astăzi au crescut încălcările drepturilor umane îndurate de creștini: un fenomen în fața căruia nu putem rămâne indiferenți. Este ceea ce reiese din noua cercetare condusă de fundația de drept pontifical, ACN (Aid to the Church in Need - Ajutor Bisericii care suferă) cu titlul: Persecutați mai mult ca oricând. Focus asupra persecuției anticreștine între 2017 și 2019.

Studiul, prezentat astăzi, joi, în bazilica "San Bartolomeo all'Isola", relatează despre persecuția care se desfășoară în cele 20 de țări în care este mai dificil astăzi a fi creștini, dovedind cum creștinismul deține și astăzi primatul trist de credință persecutată mai mult în lume. "Raportul pe care-l avem în mâini - a spus cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale - este un instrument prețios care fotografiază unele situații și se alătură muncii capilare de solidaritate" făcută posibilă grație atâtora "care oferă constant ceva pentru că frații noștri și surorile noastre să nu fie singuri în lupta zilnică pentru supraviețuire în contexte limită. Așa cum puteți vedea, a evidențiat cardinalul în timpul intervenției sale - din 20 de țări examinate, Egipt, Eritreea, India, Iran, Irak, Siria fac referință la competența Dicasterului nostru, fără a uita Arabia Saudită unde sunt prezente mai multe sute de mii de credincioși din Bisericile siro-malabareză și siro-malankareză, în afară de mulți alții din Biserica latină. Raportului nu-i este frică să expună câteva situații problematice trecute de cele mai multe ori sub tăcere. Mă gândesc la iubita Eritreea, prin confiscarea școlilor și a spitalelor care aparțin diferitelor confesiuni religioase". În afară de asta, cardinalul a făcut referință la Siria și la Irak, unde continuă să fie amenințată prezența milenară a comunităților creștine.

În perioada examinată, situația nu s-a îmbunătățit deloc și lista țărilor în care creștinii suferă se îmbogățește cu națiuni precum Camerun, Burkina Faso și Sri Lanka. Ultimele două reprezintă pentru directorul ACN (Aid to the Church in Need) - Italia, Alessandro Monteduro, exemplele mai dramatice ale acestui scenariu schimbat al persecuției anticreștine care are noi forme și noi teritorii. "Apărarea libertății religioase - a afirmat el - ar trebui să fie prioritară în agenda puterilor naționale și a instituțiilor supranaționale. Astăzi încă nu este așa!".

Și relațiile diplomatice îmbunătățite între conducătorii națiunilor occidentale și omologii lor din unele regimuri nu trebuie să ne facă să ne gândim la schimbări favorabile ale condițiilor creștinilor din acele zone, așa cum a afirmat în intervenția sa Alfredo Mantovano, președinte al ACN (Aid to the Church in Need) - Italia: "Nu trebuie să ne înșelăm că eventualei reduceri a dotărilor reciproce de armamente sau tratatelor de cooperare economică îi corespunde, în cadrul granițelor, o încetinire a persecuției religioase".

În Asia de sud și de est, din iulie 2017 până astăzi au avut loc atacurile anticreștine cele mai eclatante, in primis cele petrecute în Sri Lanka în ziua de Paști care au costat viața pentru 253 de persoane. În timpul prezentării studiului, rectorul sanctuarului "Sfântul Anton" din Colombo, părintele K. A. Jude Raj Fernando, a relatat momentele tragice în care biserica sa a fost atacată. "Nu puteam să cred ochilor mei. I-am văzut pe credincioșii mei morți, sângerând și m-am întrebat: «Dumnezeul meu, pentru ce?». Dar în pofida rănii grave - a spus preotul - rămânem tari în credința noastră care ne permite să-i iertăm pe persecutorii noștri. Iertăm dar continuăm să cerem dreptate pentru victimele noastre". Cercetarea denunță, în același timp, situația dramatică din Africa, unde în ultimii ani formațiuni jihadiste i-au lovit pe creștini. În domeniul violențelor este mare prețul plătit de preoți și persoane consacrate. De fapt, din cei 18 preoți și o soră uciși în lume în 2019, 15 au fost asasinați în Africa, dintre care 3 în Burkina Faso.

Pentru a atrage atenția comunității internaționale și în amintirea sângelui vărsat de creștinii uciși din ură față de credință, în această seară, de la ora 18.00 la 24.00, bazilica "Sfântul Bartolomeu" este luminată în roșu.

(După L'Osservatore Romano, 25 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 583.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat