Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopii UE în rugăciune pentru o Europă capabilă de a se îngriji de toți

De M. Chiara Biagioni

O rugăciune pentru Europa, mai ales pentru cei mai săraci care locuiesc în ea. Pentru pacea în țările victime ale războaielor și violențelor. Pentru refugiați și pentru "cei care se îngrijesc de ei". Pentru responsabilii politici pentru ca să știe să ia deciziile lor "cu înțelepciune, spirit de slujire, promovând binele comun și acordând atenție mai ales păturilor mai vulnerabile, celui care nu are glas". Episcopii delegați din toate Conferințele Episcopale din Uniunea Europeană s-au reunit miercuri seara, 23 octombrie 2019, în rugăciune în biserica "Notre Dame du Sablon" la Bruxelles, unde a fost celebrată o "Liturghie pentru Europa" care a marcat începutul Adunării de toamnă a COMECE (Comisia Episcopatelor din Uniunea Europeană). "Chiar în aceste zile Europa înfruntă o etapă nouă cu un nou parlament și o nouă comisie", amintește părintele Manuel Barrios Prieto, secretar general al COMECE. Episcopii se vor confrunta despre "modul de a contribui, ca Biserici din Europa, la procesul european, pentru a favoriza un climat de dialog, de ascultare, de însoțire, pentru a fi astăzi, în acest ținut, un glas profetic".

Adunarea a fost zguduită de știrea găsirii la Londra a 39 de corpuri găsite fără viață într-un container. Tragedia a avut loc într-o zonă industrială din Essex, în sud-estul Angliei. Printre victime este și un adolescent. Camionul provenea din Bulgaria. Probabil și această tragedie este legată de imigrația clandestină. "Este un scandal ca în Europa să se mai poată muri astfel". Mai mult decât mânie, este un strigăt de oroare cel pe care-l rostește cardinalul Jean-Claude Hollerich, arhiepiscop de Luxemburg și președinte al COMECE. "Și fiind creștini nu putem să tăcem. Mă întreb: cum să vorbim despre identitate creștină dacă oamenii continuă să moară astfel și aceste tragedii nu ne mai ating?". Gândul cardinalului Hollerich se îndreaptă imediat spre responsabilii politici. "Morții spun, ba chiar strigă, că trebuie făcută o politică a migrației. Dar nu este suficient: trebuie să ajutăm și țările din unde fug migranții, predispunând un mare proiect, un plan de ajutor". Venit direct de la Roma, unde participă la Sinodul pentru Amazonia, cardinalul avertizează: "Schimbarea climatică va face și mai dificilă această situație și numărul migranților este destinat să crească".

"Există un raport direct între rugăciune și angajarea pentru a crea mentalități și a influența asupra elaborării legilor", afirmă monseniorul Mariano Crociata, episcop de Latina și vice-președinte al COMECE. Biserica prezentă în Europa nu s-a întors în cealaltă parte și ia asupra sa toată oroarea și durerea morților de-a lungul căilor imigrației clandestine. Episcopul italian vorbește despre "descoperirea macabră" și avertizează: "Nimeni până astăzi, în Europa și în fiecare țară, n-a reușit să ia în mână situația. Adevăratul nod, care reiese din această dramă, este că se urmărește urgența, se plânge asupra tragediei, dar nu se ia nicio decizie concretă pentru a da o direcție problemei care să iasă din abordarea extremă a populismului sau a primirii necondiționate. Se simte mai mult ca oricând urgența unei angajări de a gestiona fenomenul intervenind în țările de origine și reglementând intrările și prezențele".

"Nu există nimic mai genuin uman care să nu aibă ecou" în inima discipolilor lui Cristos. Au răsunat cuvintele Conciliului al II-lea din Vatican în omilia monseniorului Czeslaw Kozon, arhiepiscop de Copenhaga și delegat al episcopilor scandinavi. Creștinii în Europa? Trebuie să fie "persoane de speranță" și "în mod fundamental optimiști". Și totuși, sunt multe cauzele care zădărnicesc această atitudine: polarizarea opiniilor, schimbările chiar radicale în panorama politică, mobilitatea persoanelor, irelevanța pe care o are religia pentru multe persoane. "Nu există soluții rapide și ușoare pentru a răspunde la toate acestea". Dar și atunci când lucrurile au mers în mod greșit și ireversibil, reconcilierea acestor răni "nu este numai un punct de plecare", cere "un proces permanent" dar posibil.

(După agenția SIR, 24 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 615.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat