Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfânta Liturghie, intenții și mandat misionar în Ziua Mondială a Misiunilor

"Iubiți frați și surori, fiecare dintre noi «este o misiune pe pământ». Suntem aici pentru a mărturisi, a binecuvânta, a mângâia, a ridica, a transmite frumusețea lui Isus. Curaj, el așteaptă mult de la tine!" - acestea cuvinte rostite de papa Francisc în Ziua Mondială a Misiunilor se potrivesc foarte bine momentelor petrecute în cadrul sfintei Liturghii solemne din Ziua Mondială a Misiunilor de la Iași. Aici, credincioșii diecezei, prin intențiile aduse în catedrală, au fost uniți cu episcopul în rugăciune pentru convertirea lumii, iar alături de rugăciunea lor, trei seminariști au primit mandatul misionar pentru a merge în Coasta de Fildeș și Kenya.

Duminică, 20 octombrie, Dieceza de Iași a avut mai multe motive de bucurie în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Primul motiv este acela că Luna misionară extraordinară și-a atins punctul culminant sărbătorind Ziua Mondială a Misiunilor prin celebrarea sfintei Liturghii solemne de la ora 11.00, alături de episcopul Diecezei de Iași, Preasfințitul Iosif Păuleț. La predică, i-a invitat pe toți să se pregătească, dar și să înțeleagă bine ce înseamnă venirea lui Cristos, rugându-se și împlinind tot ceea ce este drept pentru aproapele, angajându-se în opera de evanghelizare.

Pe lângă bucuria de a ne întâlni în rugăciune, fericirea a fost întregită de răspunsul afirmativ al celor trei studenți ai Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași la chemarea de a fi misionari. Aceștia, Alexandru Albu, Alexandru Robu și Mihai Chichiriță, au primit mandatul misionar urmând să plece în Kenya și Coasta de Fildeș unde vor face cunoscută Evanghelia. Preasfințitul Iosif le-a spus: "Dieceza noastră de Iași vă trimite în misiunile noastre din Coasta de Fildeș și Kenya, în opera de evanghelizare și promovare umană, mai ales în favoarea celor săraci, spre lauda și gloria lui Dumnezeu". A continuat: "Fraților și surorilor, ne rugăm pentru ca ei să nu se descurajeze în dificultăți, ci, conduși de Cuvântul lui Dumnezeu, să fie speranță pentru toți". Celor trei seminariști le-au fost încredințate Evanghelia și crucea misionară ca să le fie lumină și călăuză, însoțitor și încurajare în drumul activității misionare.

După sfânta Împărtășanie a urmat binecuvântarea tuturor intențiilor de rugăciune ale credincioșilor, intenții care au fost așezate în fața altarului reunite pe cele 10 decanate ce formează Dieceza de Iași. Preasfințitul Păuleț Iosif a rostit în rugăciunea finală de binecuvântare următoarele cuvinte: "Te rugăm binecuvântează aceste rugăciuni ale slujitorilor tăi. Fă ca angajamentul lor reînnoit față de rugăciune și fapte bune săvârșite din credință, să continue pe parcursul întregii vieți, aducând roade bogate în viața lor și a Bisericii".

La sfânta Liturghie au participat Preasfințitul Iosif Păuleț - episcopul diecezei și celebrantul principal al sfintei Liturghii; Preasfințitul Petru Gherghel - episcop emerit; pr. Florin-Petru Sescu - responsabil cu Centrul Misionar Diecezan; Mons. Benone Farcaș - rectorul Seminarului; pr. Eduard Soare - vicerector; pr. Imbrișcă Ionuț și pr. Ciprian Piser - formatori și pr. Iulian Tancău.

În finalul sfintei Liturghii, pr. Florin-Petru Sescu, responsabilul Oficiului pentru Misiuni, a adresat un gând de mulțumire tuturor celor implicați în activitatea misionară: episcopului Iosif Păuleț și predecesorului său, episcopul emerit Petru Gherghel, preoților de la Seminar care îi pregătesc pe seminariști, preoților predecesori în fruntea Centrului Misionar Diecezan, misionarilor din Kenya - pr. Claudiu Iștoc și pr. Cezar Chelaru-Dămoc, misionarilor din Coasta de Fildeș - pr. Alexandru Percu și pr. Cosmin Cimpoeșu, misionarilor din Panama - pr. Bartolomeu Blaj și Roberto Vacaru.

Tot în cuvântul de final a mulțumit tuturor celor care susțin activitatea misionară atât material, prin donațiile oferite pentru cei săraci, cât și spiritual, amintind de persoanele care se roagă zilnic pentru misiuni. Părintele Florin a încheiat spunând: "Pentru că nu întotdeauna am posibilitatea să vă mulțumesc, vreau să vă spun din toată inima: Mulțumesc și bunul Dumnezeu să vă răsplătească!"

Alexandra Butnaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 octombrie: Iași: Sfânta Liturghie, intenții și mandat misionar în Ziua Mondială a Misiunilor

* * *

A 93-a Zi Mondială a Misiunilor în Dieceza de Iași


 

lecturi: 1131.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat