Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul pentru Amazonia. Paolo Ruffini: "Uneori este nevoie de timp pentru a fi înțeleși"

De M. Michela Nicolais

"Sinodul este Biserica în mișcare. Este un drum obositor. Nu este o cățărare". Paolo Ruffini, prefect al Dicasterului pentru Comunicare al Sfântului Scaun, alege această metaforă pentru a întocmi un bilanț pentru agenția SIR despre modul în care comunică, și cum a fost primit de comunicatori, Sinodul pentru Amazonia, ajuns pe turnanta finală. "Modul în care comunică este mai mult un ce anume decât un cum", avertizează el. Și admite: "Nu este un lucru ușor de înțeles un Sinod, într-un timp, al nostru, caracterizat de instantaneitate, de logica binară: on-off, prieten-dușman".

Cum comunică Sinodul? Care au fost alegerile comunicative care îl caracterizează față de Sinoadele precedente?

Cred că Sinodul comunică urgența unei convertiri ecologice integrale, ne spune că totul este conectat, că nimeni nu se mântuiește singur, că niciun loc nu este departe și că despre niciun frate al nostru nu putem spune: oare eu trebuie să mă ocup de el? Sinodul ne spune că nu putem să ne definim creștini, nu putem să ne definim catolici dacă nu luăm asupra noastre binele comun, adică al tuturor. În acest sens și modul în care comunică este mai mult un ce anume decât un cum. Pentru că, dincolo de gândirile singulare, există ceva ce le transcende: și este gândirea comunitară, comunională, a unei adunări care nu este un parlament, ci întocmai o comunitate în mișcare, o comuniune, comuniunea eclezială. În acest sens, ceea ce comunică este o gândire în timp ce ea se formează, un drum în timp ce este parcurs: este un proces.

Dacă ar fi să faceți un bilanț al modului în care a fost primit Sinodul de mass-media, ce ați spune?

Nu este un lucru ușor de înțeles un Sinod, într-un timp, al nostru, caracterizat de instantaneitate, de logica binară: on-off, prieten-dușman. Nu este ușor și desigur riscă să nu fie înțeles. În același timp, este o mărturie. Și, ca atare, a fost primită cu suspiciune de unii și cu interes, cu speranță, de alții, foarte mulți, credincioși și necredincioși, de toți cei care recunosc în Biserică un loc, probabil unicul loc, în care lucrurile care ni se întâmplă recuperează un sens, o perspectivă. Chiar dacă uneori este nevoie de timp pentru a fi înțeleși.

Viri probati și valorizarea rolului femeilor și prin ministerialități specifice au fost cele două teme mai dezbătute în aulă încă de la începutul lucrărilor: se poate, și cum, evita riscul polarizării mediatice asupra acestor teme și a altora?

Se poate și ar trebui. Cu privire la viri probati, cu privire la slujirile care nu sunt primite prin hirotonire, cu privire la rolul laicilor și al femeilor, părinții sinodali au împărtășit rugăciuni, experiențe, propuneri. Toate menite să se înțeleagă cum să fim o Biserică profetică, samariteană, însuflețită de Duhul Sfânt. A vorbi de polarizare este destul de reductiv. Temele dezbătute au fost multe. Și, în afară de aceste două probleme, au fost discutate multe altele: criza ecologică, limitele dezvoltării, temele dialogului interreligios și intercultural... Cred că unicul mod de a evita o polarizare mediatică este acela de a accepta complexitatea. Nu este o problemă de dat și nu la soluții frumoase și prompte. Sinodul discută despre un teritoriu mare cât Europa care are jumătate din locuitorii Italiei. Cu limbi și culturi ancestrale diferite. Discută despre cum să se salveze Amazonia și întreaga planetă de modele de dezvoltare nesustenabile. Discută despre modul de a fi Biserică în Amazonia. Și despre ce anume ne poate învăța Amazonia. Există lucruri pe care numai cel care trăiește acolo le poate înțelege. Și există lucruri pe care putem și trebuie să le înțelegem trăind și aici.

"Totul este conectat" este ideea centrală din Laudato si'. Sinodul a reușit să propună ideea că grava criză ambientală aflată în desfășurare se referă la toți și nu numai la Amazonia?

Desigur a reușit să-și îndrepte atenția asupra acestui adevăr. Desigur a reușit să spună cu putere că Biserica ia asupra sa problema ambientală. Așa cum a luat asupra sa problema socială după revoluția industrială. Așa cum a scris la deschiderea Sinodului L'Osservatore Romano, "dacă Biserica ar rămâne mută, într-o zi ar putea să fie chemată să dea cont de tăcerile sale, nu tribunalului mass-media ci tribunalului conștiinței sale. Și cu privire la asta Sinodul nu numai că n-a fost mut, ci a reafirmat ceea ce deja sfântul Ioan Paul al II-lea a spus: «Creștinii simt că îndatoririle lor în cadrul creației, datoriile lor față de natură și față de Creator sunt parte a credinței lor»".

Sinodul nu este un parlament. Nu are putere decizională. Și totuși așteptările sunt înalte. Comunicatorii vor rămâne dezamăgiți?

Eu nu cred. Dar nu cred nici că problema poate să fie pusă astfel. În termeni de plăcere sau neplăcere. Entuziasm sau dezamăgire. Ca și cum ar fi un sondaj. Sau un vot în parlament, întocmai. Sau un derby al așteptărilor. Nu numai că nu aceasta este semnificația unui Sinod, dar nu asta este istoria Bisericii. Nu acestea sunt criteriile predicate de Isus Cristos. Sinodul este Biserica în mișcare. Un drum obositor. În urcare. Nu o cățărare. Chiar duminica trecută în omilie papa ne-a invitat să ne întrebăm: "Drumul meu este în urcare sau în «cățărare»?".

(După agenția SIR, 22 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 319.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat