Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Mondială de Rugăciune Kolping

Anual, Kolping Internațional sărbătorește la 27 octombrie Ziua Internațională de Rugăciune Kolping, ziua comemorării beatificării fericitului Adolph Kolping din anul 1991.

Anul acesta, ziua de rugăciune este dedicată muncii sociale și de dezvoltare, depusă în cadrul Asociației Kolping Internațional. Luna octombrie 2019 va fi începutul "anului jubiliar" pentru sărbătorirea a 50 ani de existență a acestei asociații.

Adolph Kolping însuși a contribuit, prin călătoriile sale, la răspândirea ideii de asociere a calfelor catolice - Familiile Kolping de astăzi - astfel încât, la sfârșitul vieții sale pământești, mișcarea număra deja 20.000 membri. În următorii ani, mișcarea s-a mai extins prin emigrarea calfelor vorbitoare de germană în America de Nord și Sud, în Australia și Africa de Sud.

În anul 1968, în cadrul Adunării generale Kolping Internațional de la Salzburg, plecând de la enciclica papală "Popolorum progressio" a Sfântului Părinte Paul al VI-lea, prin care suntem chemați la solidaritate ca răspuns la problemele sociale pe plan internațional, delegații au dat start "Acțiunii Brazilia" și anume ajutorarea unei țări cu mari probleme economice și sociale prin creare de structuri de întrajutorare. Pentru a pune în practică acest plan, s-a impus înființarea unui organism de intermediere a ajutorului de dezvoltare. Acea entitate atunci nou creată este ceea ce se numește astăzi Kolping Internațional Cooperation e.V. Încet-încet s-au înmulțit proiectele spre combaterea sărăciei și dezvoltării societății civile, care au fost derulate în ce în ce mai multe țări din lumea a treia, și nu numai. Odată cu căderea Cortinei de fier, Kolping este (din nou) prezent și în țările din Europa Centrală și de Sud-est.

Astăzi, Kolping Internațional cuprinde, conform raportului anului 2018, peste 60 țări pe toate continentele, peste 8.000 de Familii Kolping și aproximativ 400.000 surori și frați Kolping, care formează o comunitate solidară: 9 angajați cu normă întreagă și 13 cu normă parțială, din care 3 de la nivel local, răspund de organizațiile naționale partenere în toată lumea; 10 milioane de Euro au constituit veniturile, 3,3 milioane fiind donații și în jur de 6,7 Euro fonduri publice. Cu aceste resurse au fost susținute financiar 40 organizații partenere în 40 țări: 14 țări din America Latină, 12 în Africa, 7 în Asia și tot 7 în Europa Centrală și de Est; 12.003 de donatori individuali au dovedit încredere în proiecte de pretutindeni, majoritatea dintre ei membrii Kolping. 456 grupuri au susținut activitatea Kolping Internațional prin acțiuni de colectare de fonduri, printre ei Familii Kolping, organizații diecezane și regionale, școli, alte asociații și firme.

Pentru a sărbători 50 ani de colaborare socială și economică, echipa Kolping Internațional ne invită să întreprindem o serie de acțiuni și activități care să marcheze într-un mod plăcut și creativ existența acestei "familii internaționale solidare". Ideile propuse sunt publicate pe site-ul: https://www.kolping.net/mitmachen/50-jahre/

O idee ar putea fi sărbătorirea printr-o drumeție. Se stabilește o dată și rută frumoasă, se aleg locuri de staționare în care se prezintă celor prezenți câte un proiect internațional "Kolping" și, la sosire, drumeții pot dona, dacă doresc, pentru ajutorarea oamenilor din țările prezentate.

O altă idee ar fi organizarea unui "dineu caritabil". Se pot invita membrii Familiei Kolping, comunitatea parohială, cercul de prieteni și cunoștințe la o cină, pentru care se achită în prealabil o sumă anume. Oaspeților se servește un meniu din bucătăria internațională. Banii rămași după scăderea costurilor de organizare pot fi donați pentru un proiect Kolping. Pe pagina de internet Kolping Internațional, de exemplu, a fost publicat, spre exemplificare, un pliant cu un "meniu jubiliar", compus dintr-un antreu indonezian, un fel de bază din Africa de Sud și un desert din Brazilia: http://eineweltdinner.de.

Și o altă idee ar fi organizarea unei Liturghii "Kolping", la care colecta strânsă poate fi dedicată unei acțiuni sau a unui proiect Kolping. Ziua poate fi încheiată cu o agapă, la care se poate servi o mâncare simplă, gustoasă, pregătită de voluntari.

Kolping Internațional a publicat rețeta preferată a lui Adolph Kolping: supa de linte! Poate fi consultată rețeta, pentru curiozitate, pe site-ul www.Kolping.ro.

"Putem înfăptui multe numai atunci, când vrem să aibă trăinicie, Putem realiza lucruri mari, când cei pricepuți se asociază..." - Adolph Kolping (8 decembrie 1813 - 4 decembrie 1865)

Ștefania Ciuraru

* * *

Amintire, rugăciune, jubileu Kolping Moldova & Kolping Internațional

La 27 octombrie 1991, la Roma, papa Ioan Paul al-II-lea îl declara ca fericit al Bisericii pe Adolph Kolping, fondatorul Asociației Kolping.

Și anul acesta, ne amintim în această zi de fondatorul nostru și ne rugăm, prin mijlocirea lui, ca să devină un model și o provocare, prin viața și activitatea lui, pentru cât mai multe persoane ale timpului nostru. Ziua mondială de rugăciune Kolping are ca temă munca socială și dezvoltarea.

Cu această zi de 27 octombrie a acestui an se deschide și Anul Jubiliar Kolping, ce va marca împlinirea a 50 de ani de activitate a Asociației Kolping Internațional în lumea întreagă.

Jubileul Kolping va fi marcat printr-o deschidere solemnă în fiecare familie Kolping și va avea o serie de evenimente în fiecare asociație.

La noi, aici, în Moldova, acest an jubiliar ne va conduce pașii în toate activitățile locale și regionale, și va culmina anul viitor cu organizarea unei sărbători cu titlul de: Ziua Kolping 2020.

Privim cu aleasă prețuire și vie speranță spre acest an jubiliar și, mai ales, spre sărbătoarea "Ziua Kolping", unde vrem să folosim și experiența trăită la Münster, în Germania, la partenerii noștri care au organizat atât de profesionist acest eveniment, Kolping-Tag 2017, și care a devenit pentru noi un vis de realizat încă de pe atunci.

Ne încredințăm mijlocirii fericitului Kolping cu toate aceste momente de sărbătoare, de rugăciune și de formare umană și spirituală.

Pr. Ștefan Ciubotaru,
praeses

* * *

Rugăciune pentru canonizarea fericitului Adolph Kolping

Atotputernice, veșnice Dumnezeule,

Tu ni l-ai dăruit pe fericitul Adolph Kolping ca mijlocitor și model demn de urmat. El și-a dedicat viața tinerilor cu problemele lor de ordin religios și social. Pentru mulți era un îndrumător spiritual neobosit, învățător răbdător și prieten credincios.

El a trăit în mod exemplar o viață plină de iubire pentru Fiul tău. Credința lui în Biserică este un model pentru noi. Dorința lui a fost ca munca, familia și societatea să fie înțelese din perspectiva credinței. Ajutorul reciproc în cadrul comunității l-a înțeles ca împlinire a poruncii de iubire a aproapelui.

Sacramentele, Sfânta Scriptură și rugăciunea au fost izvorul puterii lui, prin care a reușit să creeze o operă în slujba ta și a oamenilor.

Din toate timpurile tu ne-ai chemat să participăm la construirea împărăției tale și de aceea te rugăm: ajută-ne să contribuim la învingerea sărăciei, a nedreptății și disperării! Ajută-ne, prin mijlocirea fericitului Adolph Kolping, să pledăm pentru viață, protejarea căsniciei și a familiei! Ajută-ne să devenim în cadrul comunității Bisericii și a Organizației Internaționale Kolping sarea pământului și lumina lumii!

Împlinește speranța noastră de a-l cinsti pe fericitul Adolph Kolping ca sfânt, în cadrul comunității bisericești, împreună cu toate națiunile și în toate limbile popoarelor! Ajută-ne să participăm la desăvârșirea împărăției tale în această lume prin credință, speranță și dragoste, așa cum a făcut-o și Adolph Kolping!

Prin Isus Cristos, Domnul nostru. Amin!


 

lecturi: 740.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat