Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Inaugurarea muzeului etnologic "Anima mundi" și a expoziției despre Amazonia în Muzeele Vaticane (18 octombrie 2019)

Dragi prieteni,

Vă salut cordial pe voi toți și îi mulțumesc cardinalului Bertello pentru cuvintele sale.

Îmi place să cred că ceea ce inaugurăm astăzi nu este pur și simplu un muzeu, în concepția sa tradițională. De fapt, am considerată că este oportun numele care a fost ales pentru această culegere, așa de evocativ: Anima mundi. Anima mundi. Cred că Muzeele Vaticane sunt chemate să devină tot mai mult o "casă" vie, locuită și deschisă tuturor, cu ușile deschise pentru popoarele din lumea întreagă. Muzee Vaticane deschise, pentru toți, fără închidere. Un loc unde toți să se poată simți reprezentați; unde să perceapă concret că privirea Bisericii nu știe de închideri.

Cine intră aici ar trebui să simtă că în această casă există spațiu și pentru el, pentru poporul său, tradiția sa, cultura sa: europeanul ca și indianul, chinezul ca și cel născut în pădurea amazoniană sau congoleză, din Alaska sau din deșerturile australiene sau din insulele din Pacific. Toate popoarele sunt aici, la umbra cupolei de la "Sfântul Petru", aproape de inima Bisericii și a papei. Și asta pentru că arta nu este un lucru înrădăcinat: arta se naște din inima popoarelor. Este un mesaj: de la inima popoarelor la inima popoarelor.

Aici va trebui să simtă și că arta "sa" are aceeași valoare și este îngrijită și păstrată cu aceeași pasiune care se rezervă capodoperelor din Renaștere sau sculpturilor imortale grecești și romane, care aduc aici milioane de persoane în fiecare an. Aici va găsi un spațiu special: spațiul dialogului, al deschiderii spre celălalt, al întâlnirii.

Apreciez că expoziția realizată, și pentru care le mulțumesc celor care au lucrat - responsabili, arhitecți, ingineri și muncitori, toți! - este sub semnul transparenței. Transparența este o valoare importantă, mai ales într-o instituție eclezială. Avem nevoie mereu de ea! În aceste vitrine vor găsi spațiu, în decursul timpului, mii de opere care provin din orice parte a lumii, și acest tip de expoziție aproape că vrea să le pună în dialog între ele. Și cum operele de artă sunt exprimare a spiritului popoarelor, mesajul care se primește este că trebui privit mereu la fiecare cultură, la celălalt, cu deschiderea sufletului și cu bunăvoință.

Frumusețea ne unește. Ne invită să trăim fraternitatea umană, contrastând cultura supărării, a rasismului, a naționalismului, care stă mereu la pândă. Acestea sunt culturi selective, culturi cu numere închise.

În urmă cu câteva luni, din acest muzeu au plecat spre Pechin câteva opere de artă chineze. Și mai înainte altele au ajuns în câteva țări islamice... Câte inițiative bune se pot face grație artei, reușind să se depășească și barierele și distanțele.

Aș vrea să le mulțumesc astăzi celor care în fiecare zi se îngrijesc de aceste opere așa de prețioase: responsabilului Muzeului Anima Mundi, părintele Nicola Mapelli, care este un misionar de la PIME - și acest lucru este foarte coerent! -; restauratoarelor de la Laboratorul Polimaterico și tuturor celor care colaborează la această lucrare. Mulțumiri tuturor!

Și mulțumesc și pentru că ați voit să inaugurați această nouă expoziție cu o expunere specială dedicată Amazoniei, chiar în zilele în care trăim Sinodul dedicat acestei regiuni. Și pentru aceasta le mulțumesc și Misionarilor Mângâierii, salezienilor, capucinilor, xaverienilor: diferite carisme care s-au întâlnit în numele Amazoniei.

Fie ca acest Muzeu Etnologic să păstreze în timp identitatea sa specifică și să amintească tuturor valoarea armoniei și a păcii dintre popoare și națiuni. Și fie ca arta adunată aici să facă să răsune glasul lui Dumnezeu în cei care vor vizita această colecție. Multe mulțumiri.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 320.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat