Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Octombrie - Luna misionară extraordinară

Interviu cu pr. Eugen Blaj, director al Operelor Misionare Pontificale în România

Luna octombrie 2019 a fost declarată ca Lună misionară extraordinară, de către papa Francisc. Despre această inițiativă, dar și despre experiența de misionar și importanța misiunilor, pr. Eugen Blaj, director al Operelor Misionare Pontificale în România, a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări pentru cititorii revistei Lumina creștinului. Interviul a fost publicat în numărul din octombrie 2019 al revistei, la paginile 8-9.

- Părinte Eugen, aveți o experiență misionară lungă. Cum ați simțit chemarea de a fi misionar?

Chemarea la viața misionară, ca oricare altă chemare, se identifică ascultând vocea interioară a Domnului, manifestată într-o dorință arzătoare de a realiza un plan concret al vocației. Nu ajunge numai ascultarea vocii interioare, trebuie exprimată și exterior, în Biserică, această dorință și apoi primită de autoritatea competentă. Cât privește chemarea mea de a fi misionar, și mai ales în Africa, aceasta s-a născut și a fost alimentată din lecturile spirituale și exemplul misionarilor din trecut și din prezent, cum a fost sfânta Tereza de Calcutta. Și când Domnul a considerat că sunt pregătit din unele puncte de vedere, mi-a deschis poarta pentru misiunea din Africa.

- Vorbiți-ne puțin despre locurile în care ați activat ca misionar.

Prima mea experiență misionară a fost în nordul Mexicului, Dieceza de Tijuana, în compania Misionarilor Carității a sfintei Tereza de Calcutta. Apoi, am fost acceptat în rândul clerului diecezan din Tijuana ca fidei donum de Iași. Lucrând timp de nouă ani în Dieceza de Tijuana, doi ani i-am petrecut la studii în Italia, luând masterul în filozofie, la Universitatea Pontificală Gregoriană. Când PS Petru Gherghel a considerat oportun să deschidă o misiune în Kenya, mi-a propus să merg și să mă asociez cu misionarii fidei donum din Padova. După învățarea limbii swahili am ales o misiune în Dieceza de Marsabit, în nordul Kenyei, până la granița cu Etiopia.

- Ce v-a rămas din această experiență?

Am avut ocazia să-mi lărgesc orizontul unor cunoștințe la nivel pastoral, cultural și eclezial, care îmi folosesc în prezent pentru slujirea Bisericii din România.

- Ce calități trebuie să aibă o persoană pentru a putea fi misionar?

În primul rând trebuie să aibă o mare credință și iubire față de Isus Cristos, pe care merge să îl anunțe, pentru că misiunea în esența ei nu se reduce doar la promovare umană, ci mai ales la transmiterea credinței în Isus, ca unicul Mântuitor.

- Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor v-a numit la 9 noiembrie 2017 director național pentru Operele Pontificale Misionare din România (OMP). Ce înseamnă aceste opere și care sunt domeniile de activitate?

OMP sunt o rețea mondială în slujba Sfântului Părinte, pentru susținerea misiunilor și a Bisericilor tinere. Sunt patru opere care îmbrățișează și implică toate categoriile de credincio și din Biserică: Opera pentru Răspândirea Credinței, Opera Copilăriei Misionare, Opera Sfântului Petru, Apostolul - pentru promovarea vocațiilor - și Opera Uniunii Misionare.

- În România, care sunt activitățile concrete în acest sens?

Caut să implementez în țară activități specifice fiecărei opere. Trei dintre aceste patru opere au o dată definită pentru celebrarea lor anuală. Opera pentru Răspândirea Credinței se celebrează în penultima duminică din luna octombrie; Copilăria Misionară, în penultima sâmbătă din luna mai, Opera Sfântului Petru, Apostolul, în duminica a patra din timpul pascal. Pentru Răspândirea Credinței s-au organizat întâlniri la nivel național și cursuri de formare misionară. Cât privește Copilăria Misionară Pontificală, a fost inaugurată anul acesta în România, instituindu-se grupuri de copii misionari, în special în Arhidieceza de București și în Dieceza de Chișinău. În prima săptămână din luna octombrie va avea loc un curs de formare misionară pentru copii la Mărăcineni, jud. Argeș, moment în care se va face și celebrarea de preadeziune pentru cei care doresc să intre în grupul CMP. Anul acesta am produs și un poster pentru vocații, de ziua Sfântului Petru, Apostol. S-au promovat aceste trei opere prin diferite activități, materiale publicitare și cateheze misionare. Amintesc conferințele de la Institutul Teologic din Iași și din Roman, referitoare la cele patru opere pontificale și Luna misionară extraordinar.

- Cu o inițiativă fără precedent în actualul pontificat, papa Francisc a declarat luna octombrie a anului 2019 drept "Lună misionară extraordinară" (LME). Ce presupune această inițiativă?

Luna misionară extraordinară, din octombrie 2019, este comemorarea centenarului scrisorii apostolice Maximum Illud, a papei Benedict al XV-lea. Motivul convocării unei Luni misionare extraordinare este acela de a reaprinde în noi, cu ajutorul Duhului Sfânt, ardoarea și pasiunea față de misiunea pe care ne-a dat-o Isus, aceea de a fi "Botezați și trimiși". Sfântul Părinte dorește o renovare misionară a Bisericii, deoarece misiunea face parte din natura ei și este actuală în orice moment și în orice loc, acolo unde există Biserica pe acest pământ. Pentru a concretiza celebrarea acestei luni, sunt propuse mai multe activități de conștientizare a dimensiunii misionare, a fiecărui botezat. Motoul acestei luni este: "Botezați și trimiși. Biserica lui Cristos în misiune, în lume".

Papa Francisc propune patru dimensiuni pentru această lună:

- Întâlnirea personală cu Cristos cel viu în Biserica sa, prin Euharistie, cuvântul lui Dumnezeu, rugăciunea personală și comunitară;

- Mărturia credinței creștine: exemplul sfinților, martirilor și mărturisitorilor misionari;

- Formarea misionară ad gentes din punct de vedere biblic, catehetic, spiritual și teologic;

- Caritatea misionară pentru susținerea materială a muncii enorme de evanghelizare și de formare creștină în teritoriul de misiune.

Printre celebrările speciale celebrate de papa Francisc cu ocazia acestei luni speciale sunt: marți, 1 octombrie 2019, cu ocazia comemorării liturgice a sfintei Tereza de Lisieux, patroana misiunilor, prezidarea sfintei Liturghii în bazilica "Sfântul Petru", dar și celebrarea Vesperelor de deschidere a LME, precedate de un moment de rugăciune, însoțit de mărturii de viață misionară; duminică, 20 octombrie 2019, în Ziua Mondială a Misiunilor, papa Francisc va prezida celebrarea euharistică, tot în bazilica "Sfântul Petru". Luni, 7 octombrie, cu ocazia comemorării liturgice a Sfintei Fecioare Maria, Regina Rozariului, în bazilica "Santa Maria Maggiore", cardinalul Fernando Filoni, prefectul Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, prezidează rugăciunea mariană misionară - sfântul Rozariu, la ora 16.00, moment transmis în direct la Radio Maria. Consiliul național al OMP sugerează și alte activități la nivel național, fără a limita inițiativele particulare propuse la nivel parohial sau diecezan:

- să se facă o celebrare de deschidere a LME la nivel diecezan și eparhial la începutul lunii octombrie;

- să se facă o celebrare de deschidere a LME la nivel parohial duminică, 6 octombrie;

- să se facă o seară de veghe misionară în catedrală și în fiecare parohie la 19 octombrie, ca pregătire pentru Ziua Mondială a Misiunilor;

- să se facă un pelerinaj la un sanctuar marian; De asemenea, la nivel național dorim să organizăm o transmisie în direct a Rozariului misionar, prin intermediul Radio Maria, din diferite biserici din țară, pentru a ne uni toți în rugăciune. Totodată, la 17 octombrie a avut loc un simpozion de formare misionară, la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din București.

- Ce pot face credincioșii pentru a trăi cât mai bine această lună misionară? Misiunea își are izvorul în Tatăl, care l-a trimis pe Fiul în lume. Prin urmare, Biserica și toți fiii ei își găsesc sensul de a exista doar în perpetuarea misiunii Fiului. Mai mult decât o dimensiune, misiunea este natura esențială a Bisericii face parte și din ființa noastră de creștini. Pentru a trăi cât mai bine această lună misionară, îi sfătuiesc pe creștini să se unească în rugăciune cu Biserica Universală și să se solidarizeze în caritate, prin diferitele moduri existente, susținând astfel Operele Misionare ale Sfântului Părinte.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Luna misionară extraordinară: Momente de rugăciune în Dieceza de Iași (6-20 octombrie)


 

lecturi: 1176.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat