Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La Roma 150 de episcopi de la Sinod reînnoiesc "Pactul de la catacombe" pentru o Biserică săracă

Circa 150 de participanți la Sinodul Amazoniei se vor întâlni în această duminică, 20 octombrie 2019, pentru a reînnoi așa-numitul "Pact de la catacombe", documentul pe care patruzeci și doi de episcopi și cardinali, mai ales latinoamericani, l-au semnat la 16 noiembrie 1965, la câteva zile de la încheierea Conciliului al II-lea din Vatican, pentru a se angaja să trăiască în sărăcie și slujire și să-i pună pe săraci în centrul activității lor. Se crede că tocmai acest act a inspirat teologia eliberării, apărută după aceea în anii următori.

Întâlnirea a avut loc în Catacombele Sfintei Domitila, pe via Ardeatina la Roma. Acolo vor merge în caravană duminică dimineața, pe la ora 7.00, părinții de la Sinod - îndeosebi brazilieni și columbieni - împreună cu participanții de la alte inițiative concomitente cu adunarea cum ar fi "Amazonia, Casă Comună" cu bază în parohia "Santa Maria in Traspontina".

În bazilica semi subterană dedicată martirilor Nereu și Ahileu, va fi semnat un nou document care, conform sitului brazilian Dom Total, va avea titlul de "Pact de la catacombe pentru casa comună". În el vor fi cuprinse deci temele tratate de Sinodul pentru Regiunea pan-amazoniană în desfășurare în Vatican.

Așadar, evenimentul de duminică va fi unul paralel. Va fi condus de arhiepiscopul austriac naturalizat brazilian, Erwin Kräutler, păstor emerit al prelaturii de Xingu, printre protagoniștii de la acest Sinod. Liturghia va fi prezidată în schimb de cardinalul Claudio Hummes. Celebrarea precum și actul semnării se vor desfășura în formă privată și nu va fi permisă participarea presei.

Inițiativa a fost pregătită "cu câteva luni înainte" de începutul Sinodului, așa cum explică la Vatican Insider organizatorul, părintele José Oscar Beozzo. "La 16 noiembrie 2015, am celebrat cei 50 de ani ai «Pactului» semnat în Catacombele Sfintei Domitila. Cu Sinodul, câțiva episcopi din Brazilia, Columbia, Ecuador au voit să reia «Pactul» și să-l reînnoiască în contextul amazonian în lumina provocărilor de astăzi".

Prelații semnatari au ținut apoi mai multe reuniuni pentru a compune noul text care se inspiră din cel din 1965. În el, părinții reuniți atunci în Conciliu se angajau să renunțe la toate simbolurile, bunurile materiale sau la privilegiile puterii și să-i pună pe săraci în centrul activității pastorale. Așadar o provocare din partea "fraților în episcopat" pentru a da viață, prin treisprezece promisiuni concrete, acelei Biserici "slujitoare și sărace" dorită în acea vreme de papa Ioan al XXIII-lea și, după cincizeci de ani, de succesorul Francisc.

Au fost 42 de prelați care au semnat "Pactul" și printre cei care au colaborat la redactare se semnalează prezența lui dom Helder Câmara (1909-1999), arhiepiscopul de Olinda și Recife, slujitor al lui Dumnezeu, mort în urmă cu douăzeci de ani la vârsta de 90 de ani. Numit "o bispinho" datorită staturii mici, Câmara - a cărui fază diecezană a cauzei de beatificare s-a încheiat - a lăsat o urmă pastorală profundă în țara sa știind să conjuge Evanghelia și lupta pentru dreptate și parcurgând mereu calea pacificării.

Învățătura sa se evidențiază în "Pactul de la catacombe" din care, așa cum s-a spus, s-a inspirat acel curent de gândire teologică dezvoltat cu reuniunea Consiliului Episcopal Latinoamerican (CELAM) de la Medellín din 1968, ca extindere directă a ideilor și a principiilor reformatoare puse în mișcare în Roma de Conciliu, care a intrat în istorie cu numele de "Teologia Eliberării".

În document se citesc promisiuni precum "a da tot timpul, reflecția, inima, mijloacele în slujba apostolică și pastorală a muncii și a grupurilor slabe și subdezvoltate din punct de vedere economic". În alte pasaje episcopii asigură: "Vom încerca să trăim conform modului obișnuit al populației, cât privește locuința, hrana și mijloacele de transport", "vom încredința gestiunea financiară în dieceza noastră unei comisii laice", "vom evita ceea ce poate părea să confere privilegii", "vom fi deschiși tuturor, oricare ar fi religia lor".

Toate sunt angajamente pe care acum participanții la Sinod vor să le reînnoiască pentru activitatea lor în ținuturile din Amazonia exploatate de marile multinaționale în resursele sale și umilite prin tratamentul rezervat popoarelor sale, prădate de teritoriile lor și, în unele cazuri, condamnate la o eliminare lentă.

(După Vatican Insider, 18 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 557.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat