Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel, la celebrarea repatrierii rămășițelor pământești ale Reginei-mamă Elena

Răspunzând invitației Casei Regale din România, Preasfințitul Petru Gherghel, împreună cu o delegație din Episcopia Romano-Catolică de Iași, a participat - alături de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit romano-catolic de București, și de PS Mihai Frățilă, episcop al Episcopiei Greco-Catolice de București - la celebrarea care a avut loc vineri, 18 octombrie 2019, pe aeroportul Henri Coandă din București la sosirea sicriului cu rămășițele pământești ale Reginei-mamă Elena.

Vineri, 18 octombrie, începând cu ora 11.00, la Aeroportul Internațional Otopeni, o aeronavă a Forțelor Aeriene Române a repatriat sicriul cu rămășițele Reginei-mamă Elena, mama regelui Mihai. La eveniment printre cei prezenți au fost: Custodele Coroanei, Margareta, principele Radu, principesele Sofia și Maria, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericii Greco-Catolice, ai Bisericii Armene, ai Cultului Mozaic și ai Cultului Musulman, premierul desemnat Ludovic Orban, premierul demis Viorica Dăncilă, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, alți oficiali, oameni de cultură și artă.

Din partea Bisericii Romano-Catolice au fost prezenți, din Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit, însoțit de preoții Daniel Bulai și Emil Moraru, iar din Episcopia de Iași au fost prezenți PS Petru Gherghel și preoții Isidor Dâscă și Adrian Blăjuță.

De la Geneva, sicriul a fost însoțit de Mitropolitul Iosif, al Europei Occidentale și Meridionale, de secretarul de stat Victor Opaschi și de Ioan Luca Vlad și Constanța Iorga, membri ai Casei Majestății Sale. Opt militari au purtat sicriul pe catafalcul pregătit în fața aeroportului, a fost intonat imnul național, dar și imnul regal, iar apoi, rând pe rând, reprezentanții cultelor religioase s-au recules și au făcut o scurtă rugăciune în fața catafalcului, după care membrii Bisericii Ortodoxe au oficiat o slujbă religioasă pentru odihna sufletului Reginei-mamă Elena.

După aceste moment, sicriul a fost purtat și depus în Sala Regilor din Palatul Elisabeta din București, iar în cele din urmă a fost dus la Curtea de Argeș, unde sicriul Reginei-mamă Elena a fost depus în catedrala istorică episcopală și regală. A doua zi, sâmbătă, 19 octombrie, la ora 12.00, a fost oficiată slujba de înmormântare, în catedrala istorică arhiepiscopală și regală, iar la ora 13.00 a avut loc ceremonia de înhumare la noua catedrală arhiepiscopală și regală, în necropola regală, alături de fiul ei, regele Mihai.

* * *

Regina Elena a murit la Lausanne, pe 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne (Elveția).

„Regina Elena a României s-a născut într-una dintre cele mai ilustre familii din istorie, în străvechea dinastie a Danemarcei, care ajunsese să domnească și în Grecia. Era descendența directă a Reginei Victoria a Marii Britanii și a mai multor regi ai Prusiei și împărați ai Germaniei, pentru a nu pomeni decât puțin din strălucitul ei pedigree. Lucru încă și mai rar, Elena a întrunit calități greu de întâlnit laolaltă: a fost, în diverse etape ale vieții ei,  fiică de rege, soră de rege, noră de rege, soție de viitor rege și mamă de rege. Dar acest rar privilegiu genealogic a fost, poate, și povara destinului Elenei. Pentru că aproape orice referire la ea, orice caracterizare și orice judecată se raportează mai întâi la regii în preajma cărora a trăit, iar viața Elenei, trăsăturile ei de caracter, trăirile ei, bucuriile și suferințele, credințele și speranțele ei rămân aproape întotdeauna în umbră, în plan secund. Însăși titulatura cea mai cunoscută a ei o plasează acolo. Ea nu este Regina, ci Regina-mamă. [...] A fost iubită de români ca victima a unei casătorii nereușite cu nestăpânitul Carol al II-lea și a fost respectată ca mamă protectoare a micului și apoi tânărului rege Mihai. Dar nu a fost cu adevărat cunoscută” (Filip-Lucian Iorga, cf: https://familiaregala.ro/carti/articol/regina-mama-elena-1).

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Imaginile au fost preluate de pe site-ul Ziarului Lumina și al Televiziunii Române

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 octombrie: PS Petru Gherghel, la celebrarea repatrierii rămășițelor pământești ale reginei mamă Elena

* * *


 

lecturi: 1249.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat