Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ambongo Besungu, un cardinal pentru pacea în Congo

De Luca Attanasio

Papa Francisc "africanizează" Colegiul Sacru. Cu cele mai recente purpure la Ambongo Besungu, arhiepiscop de Kinshasa, Eugenio Dal Corso, episcop emerit de Benguela (Angola) și Cristóbal López Romero, arhiepiscop de Rabat (aceștia din urmă, singurii doi non originari din continent), urcă la 29 numărul de episcopi africani numiți cardinali. În puțin mai mult de șase ani, papa a creat treisprezece cardinali: un număr foarte apropiat de cel la care au ajuns cei doi predecesori ai săi în 35 de ani (16). Astfel confirmă viziunea despre o Biserică "în ieșire" a cărei axă centrală este tot mai mutată spre zonele periferice și chinuite ale planetei, și perpetuează mesajul său de atenție față de regiuni ale lumii de la margini.

Născut în 1960, al treilea cardinal mai tânăr din Colegiu, monseniorul Ambongo Besungu, capucin, a devenit arhiepiscop de Kinshasa în noiembrie anul trecut. A fost protagonistul dialogului național care a condus la Acordul de la Sfântul Silvestru din decembrie 2016 și este recunoscut ca figură de referință în toată țara. Îl întâlnim într-o pauză a Sinodului despre Amazonia.

Eminență, cum ați primit vestea?

În realitate, n-am aflat-o eu, au aflat-o prietenii mei! Eram în călătorie spre Kinshasa întorcându-mă de la Bruxelles și continuau să-mi vină mesaje de urări și felicitări, circa o sută în câteva minute. Apoi l-am sunat pe nunțiu și i-am spus: "Suntem siguri? Eu n-am auzit pe nimeni...". Și el mi-a confirmat vestea incredibilă. Eh, m-am gândit eu, dacă o spune nunțiul poate că e adevărat.

Nu vă așteptați?

Eu nici măcar nu mă gândeam. Desigur, e adevărat că cei trei predecesori ai mei la Kinshasa au devenit toți cardinali, dar eu am devenit arhiepiscop abia în noiembrie anul trecut, nici nu am avut timp să mă gândesc. Oricum, papa procedează astfel, vestea o comunică atunci când lucrurile sunt făcute, pentru a arăta că alegerea depinde de el.

Credeți că numirile multor cardinali africani este un mod pentru papa de a da relevanță mai mare continentului?

Este o orientare a papei care merge cu mult dincolo de continentul african. Francisc vrea ca membrii Colegiului Cardinalilor reflectă realitatea Bisericii care se schimbă rapid. Centrul nu mai este Europa sau Occidentul. În termeni de practicanți și credincioși, de vitalitate a vieții de credință, axa s-a mutat de acum în mod clar spre sudul lumii și Colegiul este tot mai mult compus din reprezentanți din acele zone. Apoi, Africa este mereu în inima papei, în special țara mea, Sud Sudan, Republica Centrafricană și atâtea altele.

Venind la Congo, care este situația pe moment?

În sfârșit putem spune că ne bucurăm de un pic de calm, chiar dacă desigur nimeni nu visează să creadă că este rezolvată criza. Pare că toți sunt suspendați, așteptând ceva. Însă am văzut un semn foarte pozitiv cu ocazia creării mele de cardinal. Au venit la Roma toți reprezentanții din fiecare facțiune. Pentru prima dată în istorie ne-a întâlnit împreună pentru a sărbători dincolo de orice apartenență. Era președintele Felix Tshisekedi, președintele Adunării naționale Jeanine Mabunda din partidul Kabila, miniștri, deputați, liderii opoziției Martin Fayulu, Mo?se Katumbi și Jean-Pierre Bemba, unii guvernatori ai provinciilor, așadar țara părea realmente unită și climatul, probabil pentru prima dată, era înseninat. Cred că acest eveniment va pune Biserica mai în centrul țării, ca unică realitate în măsură să reunească întregul Congo. Desigur, asta, în afară de a fi o onoare, este pentru Biserica din Congo și pentru mine o imensă responsabilitate dar eu am intenția de a folosi această nouă funcție pentru a face să înainteze pacea. Celebrarea solemnă acasă este fixată pentru 17 noiembrie pe stadionul din Kinshasa. Cu acea ocazie voi profita pentru a transmite un mesaj de reconciliere: să ne așezăm cu toții în jurul unei mese, așa cum am făcut la Roma, pentru interesul poporului.

Biserica a exprimat îndoieli puternice cu privire la validitatea alegerilor din decembrie anul trecut și a urmărit cu atenție formarea guvernului petrecută cu numai o lună în urmă. Cum evaluați această primă fază a mandatului lui Tshisekedi?

În Biblie, unul din cei doi fii ai lui Iacob fură binecuvântarea de la celălalt. Într-un anumit sens, vrea să văd așa ceea ce s-a întâmplat în Congo, victoria era a unui alt candidat (Fayulu, nr) dar și-a adjudecat-o Tshisekedi. Chiar dacă a fost vorba despre un eveniment desigur negativ, Dumnezeu s-a folosit de acel om pentru a elibera poporul: acum la putere este Tshisekedi, trebuie găsit modul de a colabora cu el pentru a transforma răul în bine.

Dumneavoastră ați fost printre protagoniștii Acordului de la Sfântul Silvestru, semnat la 31 decembrie 2016. De atunci s-au întâmplat atâtea lucruri: puteți să-mi spuneți, după părerea dumneavoastră, care au fost meritele acelei înțelegeri istorice și ce a adus nou?

Eram moderatorul și pot spune cu siguranță că fără acel acord, Kabila ar mai fi la putere. A fost ca o funie la gâtul lui Kabila. De fapt amintesc că imediat după ce a fost semnat, se punea întrebarea: "Cum am făcut?". Dar de acum a fost scris și nu ne puteam întoarce înapoi. A trebuit să așteptăm doi ani dar până la urmă am obținut alegerile fără el și o alternanță la putere care nu se întâmpla de decenii. În acest sens, chiar dacă implementarea n-a fost perfectă, a fost fără îndoială o schimbare: un președinte transferă puterea în mod pașnic. Există ceva pozitiv ce se întâmplă în Congo și de aici nu ne vom mai întoarce înapoi.

Ce rol va desfășura Biserica de acum încolo?

Vrem să definim un cadru clar de colaborare stat-Biserică pentru a scoate în evidență munca alături de popor pe care o desfășurăm. Numai pentru a vă da exemplul sănătății, circa 60% din infrastructuri sunt ale noastre, fără a vorbi despre educație, activitățile sociale. Până acum am făcut asta fără o adevărată recunoaștere și pentru noi aceasta, așa cum am spus într-o întâlnire cu președintele, este o prioritate. Apoi vom continua pastorația noastră de însoțire a poporului în lupta sa pentru o mai mare demnitate și considerație vorbind celor care sunt la putere. Vrem să continuăm să fim acolo, alături de oameni.

(După Vatican Insider, 17 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 491.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat