Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul pentru Amazonia: În apărarea omului și a planetei

A zecea congregație

Papa Francisc a încheiat în după-amiaza de 14 octombrie 2019 a zecea congregație generală: luând cuvântul în aulă, în prezența a 177 de părinți sinodali, pontiful a reflectat din nou asupra câtorva teme reieșite în timpul lucrărilor, evidențiind câteva idei care l-au impresionat mai mult.

Anterior, intervențiile relansaseră necesitatea de a regândi ministerialitatea Bisericii, în lumina parametrilor sinodalității: aceasta - s-a spus - reprezintă una din provocările Bisericii din Amazonia, pentru ca să fie tot mai mult Biserică a Cuvântului. Prezență activă și milostivă, educativă și profetică, formativă și performativă, interpelantă în domeniul ecologiei integrale și semn de angajare socială, economică, culturală și politică pentru dezvoltarea unui nou umanism: toate acestea sunt Cuvântul lui Dumnezeu. De aceea - s-a afirmat - este nevoie de noi slujitori ai Cuvântului, inclusiv femeile, pentru a da noi răspunsuri la provocările contemporane și este necesar să se investească în laici bine pregătiți care, în spirit misionar, să știe să ducă vestirea Evangheliei în fiecare loc din Amazonia.

În afară de asta, o formare adecvată a laicilor angajați este fundamentală și pentru nașterea de noi vocații.

O Biserică ministerială, s-a adăugat în aulă, are nevoie care să fie mai bine exprimate și valorizate carismele credincioșilor laici, grație cărora se manifestă fața Bisericii în ieșire, departe de clericalism. O intervenție, îndeosebi, a sugerat ca problemele despre așa-numiții viri probati și despre ministerialitatea feminină să fie tratate într-o Adunare sinodală ordinară, pentru că este vorba despre teme de însemnătate universală. O altă intervenție a remarcat că, înainte de viri probati preoți, ar trebui să se gândească la viri probati diaconi: de fapt, diaconatul permanent ar putea să reprezinte un adevărat laborator pentru a avea bărbați căsătoriți în sacramentul Preoției. Îndeosebi pentru tema feminină, printre intervențiile auditorilor a fost exprimată dorința instituirii de slujiri care nu sunt primite prin hirotonire pentru femeile laice, înțelegând slujirea însăși ca un serviciu, așa încât să garanteze în tot teritoriul panamazonian demnitatea și egalitatea feminină. Aceste slujiri ar putea să fie, de exemplu, aceea a celebrării Cuvântului sau a activităților socio-caritative.

Apoi, spațiu dat tutelării minorilor și adulților vulnerabili din Amazonia: plaga teribilă a pedofiliei și a abuzurilor sexuale cere, de fapt, ca Biserica să fie mereu vigilentă și curajoasă. Provocarea cea mai mare, s-a afirmat, este transparența și responsabilitatea în fața unor asemenea delicte, pentru ca să poată fi prevenite și combătute. Despre exploatarea sexuală a tinerilor s-a vorbit și în alte intervenții: rețelele criminale fură copilăria pruncilor, făcându-i victime de exemplu ale traficului de organe. Datele prezentate în aulă sunt dramatice: în 2018 numai în Brazilia au fost înregistrate 62 de mii de cazuri de viol. Și este vorba despre una din cifrele cele mai ridicate din regiunea amazoniană. La bază există fie grave inegalități economice, fie lipsuri de acțiuni guvernamentale locale și internaționale în măsură să combată aceste delicte oribile. De aici apelul la o mai mare lucrare de prevenire în acest sector, cu ajutorul Conferințelor episcopale și al congregațiilor călugărești.

Atenția față de minori și față de femei a fost reafirmată și pentru a îndemna la lupta împotriva traficului de persoane: victimele acestei drame au fost printre cele mai dezumanizante din lume. Pentru aceasta, s-a cerut ca, prin Dicasterul pentru Dezvoltarea Umană Integrală, marile firme să respecte normele internaționale despre traficul de persoane și să fie instituite comisii pastorale speciale pentru a înfrunta traficul de persoane.

Alte intervenții au scos în evidență importanța pastorației vocaționale, clarificând că ea nu poate lipsi în opera de evanghelizare și că trebuie însoțită de o pastorație a tineretului care să fie, în același timp, chemare și propunere a unei întâlniri personale cu Cristos. Tinerii care vor să-l urmeze pe Isus trebuie sprijiniți de o formare adecvată, printr-o mărturie de viață sfântă și angajată. Deci preoții vor trebui să fie în măsură să înțeleagă până la capăt exigențele Amazoniei: cateheza lor să nu fie excesiv de academică, ci să înainteze cu spirit misionar și inimă de păstor.

O altă temă de discuție a fost formarea catehetică la ecologia integrală, îndeosebi pentru tutelarea și salvgardarea apei, resursă primară și izvor de viață. Îngrijirea resurselor hidrologice - temă care a revenit și în intervențiile auditorilor și invitaților speciali - este fundamentală: de fapt, în fiecare zi mii de copii în lume mor datorită bolilor legate de apă și milioane de persoane îndură probleme hidrologice. De altfel, în multe ocazii papa Francisc a exprimat teama unui posibil următor război mondial legat de apă. Așadar este nevoie de o urgentă conștientizare globală pentru protejarea casei comune și pentru reconcilierea cu creația, semn al prezenței lui Dumnezeu. Mai târziu este prea târziu.

Îndemnul la o "convertire ecologică" se referă și la dimensiunea etică a stilurilor de viață actuale, adesea prea inspirate de tehnocrația și de maximizarea câștigului ca obiectiv absolut, în dezavantajul unei viziuni despre om ca ființă umană integrală. În afară de asta, în linie cu ceea ce s-a spus în a noua congregație generală, aula a reflectat asupra temei comunicației: prin mass-media trebuie să ne deschidem comunicatorilor din orice cultură și din orice limbă, așa încât să fie întărite popoarele amazoniene. Deci, mass-media ale Bisericii ar trebui să fie un spațiu pentru a consolida cunoștințele locale, și prin formarea de comunicatori indigeni și agricultori.

În sfârșit, printre alte idei de reflecție ale părinților sinodali apărarea popoarelor indigene, de dus înainte, de exemplu, prin educație sau mici proiecte de dezvoltare socială. De fapt, adesea excluse din societate, populațiile originare nu trebuie să fie văzute ca și cum ar fi "incapabile", ci trebuie făcute protagoniste și ascultate, înțelese, primite. Apoi, a fost relansat îndemnul de a susține viața consacrată feminină în contextele periferice urbane din Amazonia, acolo unde trăiesc "invizibilii", cei care nu au glas nici drepturi. De aici invitația pentru ca comisiile de dreptate și pace și cele pentru drepturile umane să poată coopera mai mult între ele, în numele apărării vieții omului și a planetei.

(După L'Osservatore Romano, 16 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 301.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat