Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Invitație la inițiativa "1 milion de copii se roagă Rozariul"

Asociația ACN (Aid to the Church in Need) (cunoscută și cu denumirea din spațiul german, "Kirche in Not") continuă și în anul 2019 inițiativa "Un milion de copii se roagă Rozariul 2019 pentru pace și unitate în lume", care se va desfășura la 18 octombrie 2019. Textele de promovare au fost traduse din germană de pr. dr. Lucian Farcaș și distribuite în România de Editura "Sapientia". Se va recita "Rozariul de lumină pentru copii", cu meditații redactate special pentru cei mici.

Redăm scrisoarea semnată la Roma, la 15 august 2019, de card. Mauro Piacenza, președintele asociației, și pr. Martin M. Barta, asistent spiritual.

Dragi prieteni,

Ca să trezească o nouă conștiință față de tema "misiune", papa Francisc a proclamat luna octombrie 2019 ca o lună specială pentru misiune în întreaga lume. Sub motoul "Botezați și trimiși: Biserica lui Cristos misionară în lume", cere să fie reaprins, prin inițiative pastorale și spirituale, zelul pentru misiune în întreaga lume. Accentul principal este pus pe trimiterea misionară personală a fiecărui creștin.

În mesajul său legat de centenarul enciclicei despre misiune Maximum illud, care a dat prilejul unei luni speciale dedicate misiunii, papa Francisc scrie: "Acțiunea misionară reprezintă și astăzi cea mai mare provocare pentru Biserică și, de aceea, dorința misionară trebuie să fie prima. (...) Așadar, să ne transpunem cu toții în toate regiunile lumii într-o «situație de misiune permanentă». (...) Luna specială a misiunii să fie un timp intens și rodnic al harului pentru a promova inițiative și pentru a aprofunda în mod deosebit rugăciunea, care este sufletul misiunii".

Pentru a corespunde dorinței Sfântului Părinte, vrem și noi să așezăm inițiativa mondială de rugăciune "Un milion de copii se roagă Rozariul" sub tema "Misiune" și să ne rugăm cu copiii în special pentru misionari și pentru chemări la acțiunea misionară. Patroana misiunii universale, sfânta Tereza de Lisieux, scrie în autobiografia ei Istoria unui suflet: "Dacă Biserica are un trup, atunci nu-i lipsește ceea ce este cel mai important, lucrul cel mai de preț din toate - inima. Am înțeles că Biserica are o inimă care arde de iubire. Numai iubirea îi face capabili de acțiune pe toți membrii trupului mistic al Bisericii. Dacă iubirea se stinge, apostolii nu mai vestesc evanghelia, iar martirii ezită să-și mai verse sângele. Am înțeles că iubirea cuprinde toate vocațiile... În inima Bisericii, eu voi fi iubirea. Și în felul acesta eu voi fi totul". Aceasta este și dorința profundă a inițiativei noastre mondiale: să înflăcărăm din nou inima Bisericii prin rugăciunea copiilor și să o umplem cu iubire misionară. Rugăciunea copiilor este menită să devină în special sufletul înnoirii misionare a Bisericii.

Din acest motiv, vă invităm pe voi, profesori, cateheți, educatori, părinți, bunici, ca și în anii trecuți, să participați la această mare rugăciune pentru misiune a copiilor și, în ziua de 18 octombrie 2019, la ora 9.00 (la sau la o oră mai potrivită pentru voi), să vă rugați Rozariul împreună cu copiii, uniți cu mii de grupuri de copii din întreaga lume. Și ne dorim foarte mult ca din această inițiativă de rugăciune să se nască o "misiune permanentă", așa cum ne roagă Sfântul nostru Părinte, ca voi să formați împreună cu copiii "grupuri vii ale Rozariului". Concret, aceasta înseamnă: răspândiți lunar cele 20 de mistere ale Rozariului în rândul copiilor. Ca ajutor, li se poate oferi copiilor misterul Rozariului și în forma unei cartoline. Apoi, fiecare copil primește misiunea de a se ruga zilnic o decadă din Rozariu, cu misterul care i-a revenit. În felul acesta, rugăciunea Rozariului se face integral în cadrul grupei și este meditată întreaga viață a lui Isus. La sfârșitul lunii se împart din nou misterele în rândul copiilor. Astfel, rugăciunea devine o realitate vie care transformă viața noastră, sprijină misiunea Bisericii și dăruiește lumii pace și unitate.

Roma, 15 august 2019
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Cardinal Mauro Piacenza
președinte

Pr. Martin M. Barta
asistent spiritual

* * *

Scrisoare către copii

Dragii mei,

În luna octombrie, papa Francisc îi invită pe toți creștinii să se roage în special pentru misiunea Bisericii și pentru misionari. De fapt, cine și ce este un misionar? Știai că și tu ești unul dintre ei? Da, noi toți suntem misionari, deoarece suntem botezați. La Botez am primit un mare dar: credința în Isus Cristos. Și misionar este oricine împărtășește acest dar cu ceilalți. Dacă tu crezi în marea iubire a lui Dumnezeu și în modul în care Isus le face bine tuturor oamenilor, chiar și celor care nu-ți sunt simpatici sau te deranjează, în acest caz, și tu ești un misionar.

Totuși, există și misionari pe care Dumnezeu îi cheamă să părăsească totul, să meargă în țări străine și să povestească acolo oamenilor despre Isus și să-i învețe cum se poate trăi după Evanghelie. Misionarii înșiși dau mărturie despre aceasta: ei îi ajută pe cei săraci și părăsiți, îi vizitează și îi mângâie pe cei bolnavi și bătrâni, se îngrijesc de copii și de tineri. Însă în țările foarte îndepărtate misiunea poate fi dificilă, iar un misionar trebuie să fie pregătit să exercite renunțarea și să facă mici jertfe. El trebuie să-și părăsească familia și prietenii, să învețe limbi și tradiții noi, să se obișnuiască cu o nouă climă și cu o nouă alimentație.

În anumite țări misiunea poate să fie și periculoasă atunci când în țara respectivă domnește războiul sau când creștinii sunt persecutați. Din acest motiv, misionarii au nevoie de rugăciunea noastră, dar și de sprijinul nostru, pentru ca ei să ajungă la inimile oamenilor și să-i poată ajuta.

Patroana misiunii universale și a tuturor misionarilor este sfânta Tereza a Pruncului Isus. Ai auzit de ea? A trăit în Franța și a ajuns cunoscută în toată lumea deoarece se încredința foarte mult lui Isus și Mariei și a avut multe idei bune ca să le arate iubirea ei. A intrat la vârsta de 15 ani într-o mănăstire a carmelitelor fiindcă dorea să se roage pentru salvarea sufletelor și pentru preoți și misionari. În mănăstire a înțeles că nu trebuie să călătorească în țări îndepărtate pentru a fi misionară.

Pentru aceasta era încă prea mică și slabă. Ea spunea: "Misiunea mea este iubirea. Nu pot face lucruri mari. Nici nu pot predica evanghelia precum misionarii și nici nu pot să mor pentru Dumnezeu asemenea martirilor. Dar ce înseamnă aceasta? Frații și surorile mele lucrează pentru sufletul meu. Și eu iubesc pentru ei. Nu am niciun alt mijloc de a-mi arăta iubirea față de Dumnezeu decât să ofer flori.

Aceasta înseamnă: nu vreau să-mi scape nicio mică jertfă, nicio privire, niciun cuvânt, pentru a beneficia de cele mai mici lucruri și pentru a le face din iubire".

Aceasta a fost "calea ei mică" pentru a deveni misionară. De aceea, este numită "sfânta Tereza cea mică" sau "Floarea cea mică".

Și tu o poți imita și, astfel, să-i ajuți pe misionari și să devii tu însuți un mare misionar. Ca să arate că lucrurile mici au o mare valoare în ochii lui Dumnezeu, sfânta Tereza a scris o frumoasă povestire:

"Un principe voia să construiască o biserică. Însă el a poruncit mai înainte ca nimeni dintre supușii săi să nu dea bani pentru construcția acestei biserici. Era interzis să se dea și cea mai mică ofertă. Principele voia să păstreze pentru el toată onoarea din faptul că făcea ceva măreț pentru Dumnezeu. Astfel, muncitorii au început să construiască biserica.

Dar, într-o zi, o femeie săracă, bătrână, privea cum caii trăgeau din greu pentru a ridica pietrele. Și a zis: «Este interzis să dai bani pentru construirea acestei case a lui Dumnezeu. Însă aș fi fericită dacă aș putea contribui și eu cu ceva. Dacă le-aș ajuta pe animalele care lucrează inconștient la această mare lucrare, Dumnezeu ar fi oare mulțumit?»

Cu ultimii ei bănuți a cumpărat un braț de fân și l-a dat cailor. Când construcția bisericii a fost terminată, principele voia să o sfințească cu multă solemnitate și a cerut ca numele lui și al familiei sale să fie dăltuit în piatră, ca mărturie veșnică pentru dărnicia lui. Dar s-a întâmplat că în ziua următoare aceste nume au dispărut și în locul lor se putea citi numele unei femei sărace, necunoscute. Principele a poruncit, furios, ca inscripția să fie schimbată. Minunea s-a repetat de fiecare dată. În cele din urmă, principele a dat dispoziție să se facă cercetări și, în momentul în care a fost găsită femeia milostivă, a întrebat-o dacă a făcut ceva pentru construirea acelei biserici. Tremurând, ea a spus că nu. Însă în momentul în care era asaltată cu întrebări, și-a amintit de brațul de fân și a mărturisit că a ajutat caii. Atunci s-a înțeles de ce era scris numele ei și nimeni n-a mai îndrăznit să-l șteargă".

Tereza cea mică trăia cu credința că și cel mai mic lucru făcut din iubire are o mare valoare. Ea spunea chiar: "A ridica din iubire un ac poate converti un suflet". Și tu poți îndeplini această misiune. Fii credincios în rugăciune și bun față de toți oamenii. Și dacă te vei ruga Rozariul, gândește-te că fiecare "Tatăl nostru", fiecare "Bucură-te, Marie", fiecare gând pătruns de iubire înseamnă o mică floare pe care o culegi pentru Dumnezeu, pentru a-i face bucurie lui Dumnezeu și Mamei lui Dumnezeu, Maria.

Așa îi vei putea ajuta și pe mulți misionari ca să-i aducă plini de bucurie pe Isus și pe Maria aproape de toții oamenii și să-i învețe cum se trăiește cu adevărat. Aceasta va fi misiunea ta, dar și misiunea lor comună. Iar când, odată, toți oamenii îl vor cunoaște și iubi pe Dumnezeu, în lume vor domni pacea și unitatea.

* * *

Rozariul de lumină pentru copii

1. Isus, care a fost botezat de Ioan

La botezul lui Isus în Iordan s-a deschis cerul, a venit Duhul Sfânt asupra lui Isus în forma unui porumbel, iar glasul Tatălui din cer a spus: "Tu ești Fiul meu preaiubit!"

La fel și noi, prin Botez îi aparținem cu totul lui Dumnezeu. Am devenit creștini. Dumnezeu ne spune: "Tu ești copilul meu preaiubit". Isuse, noi te rugăm: fă ca toți oamenii să afle că au un Tată în cer care îi iubește la nesfârșit!

2. Isus, care s-a descoperit pe sine la nunta din Cana

Se terminase vinul. Maria și-a dat seama de situație și l-a rugat pe Isus să le vină în ajutor mirilor. Isus a transformat apa în vin. Era prima lui minune.

Maria, noi te rugăm: fă-ne atenți față de oamenii aflați în nevoi și dispuși să-i ajutăm! Ajută-ne să ne rugăm cu încredere și, astfel, să înălțăm împreună cu tine rugăciuni pentru alții!

3. Isus, care a vestit împărăția lui Dumnezeu

Isus i-a învățat pe oameni totul despre Dumnezeu, pentru ca ei să ducă o viață fericită. El proclama: "Convertiți-vă!" Isus vrea ca toți oamenii să ajungă în cer.

Isuse, noi te rugăm: fă să nu fim surzi când ne spui ce trebuie să schimbăm în viața noastră! Convertește-i pe toți cei care poartă ură în inima lor, care provoacă războaie și distrug viața altora!

4. Isus, care s-a schimbat la față pe munte

Pe Muntele Tabor, discipolii săi au putut să-l vadă pe Isus în strălucirea lui. Fața lui strălucea ca Soarele, iar hainele sale au devenit albe ca lumina.

Isuse, noi te rugăm: mângâie-i pe toți cei care suferă și sunt bolnavi! Arată-le că ești mereu lângă ei și că le vei schimba durerea în bucurie! Ajută-ne și pe noi să facem mici renunțări cu o mare iubire!

5. Isus, care ne-a oferit în dar Euharistia

La sfânta Liturghie are loc cea mai mare minune. Isus, prin preot, transformă pâinea în trupul său și vinul în sângele său. Îl putem primi pe el în sfânta Împărtășanie. El vrea să fie una împreună cu noi.

Isuse, noi te rugăm: fă ca de fiecare dată când te primim să devenim tot mai asemănători cu tine! Ajută-i pe toți misionarii să-i conducă pe oameni la Isus din Euharistie, pentru ca el să-i transforme și să-i unească în marea comuniune a Bisericii!

* * *

Materialele de promovare pot fi descărcate în format pdf de pe site-ul www.millionkidspraying.org, fiind disponibile în mai multe limbi, inclusiv în limba română.


 

lecturi: 3491.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat