Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul pentru Amazonia. Rugăciunea către Fecioara Aparecida

La începutul celei de-a șaptea congregații generale

În ziua în care Biserica o celebrează pe Stăpâna Noastră Aparecida, rugăciunea către Fecioara patroană a Braziliei a răsunat în aula Sinodului la începutul lucrărilor celei de-a șaptea congregații generale, desfășurate în dimineața de sâmbătă, 12 octombrie 2019, în prezența papei Francisc și a 175 de părinți. Însuși pontiful a cerut adunării să încheie ora a treia cu o invocație mariană, care a fost urmată de un cântec în cinstea Sfintei Fecioare Maria venerată în sanctuarul național brazilian omonim. Și omilia ținută în timpul rugăciunii - textul arhiepiscopului de Manaus, Sergio Eduardo Castriani (care n-a putut participa la lucrări datorită problemelor de sănătate), a fost citit de auxiliarul José Albuquerque de Araújo - a avut o puternică amprentă mariană, cuprinsă în invitația de a vedea în Fecioara Aparecida "o mamă care veghează asupra fiilor săi" și îi "ocrotește de ispita de a face din Amazonia un ținut de câștig și de profit, transformând darul în marfă". În pauza lucrărilor, Francisc a înregistrat și un scurt mesaj de urare adresat brazilienilor, cu urarea ca Sfânta Fecioară Maria să însoțească poporul pe "drumul de pace, bucurie și dreptate" dar și în experiențele de dificultate și de durere.

Au fost mai multe teme examinate în timpul dezbaterii, moderate de președintele delegat la rând, cardinalul venezuelean Porras Cardozo. Printre acestea educația integrală, înțeleasă ca instrument de integrare și de promovare a popoarelor amazoniene. În această privință, s-a subliniat necesitatea de a garanta tuturor accesul la formare, bazându-se pe capacitatea educatorilor de a promova cultura întâlnirii și de a o contrasta pe cea a rebutului. Deci misiunea lor trebuie reînnoită prin perspectiva evanghelizării pentru ca să fie la înălțimea acestei mari provocări. De aici reflecția asupra urgenței unui pact educativ, în perspectivă ecologică și în cheie amazoniană.

De altfel, Amazonia este o regiune bogată în diversitate nu numai biologică, ci și culturală: astăzi comunitățile care locuiesc acolo se văd amenințate de expansiunea lumii așa-zise "civilizate" care, în realitate, tinde numai la exploatarea resurselor naturale pentru ca capitaliza bogăția. Ceea ce este nevoie, în schimb, este întocmai o educație integrală care să restabilească legătura profundă între om și ambient, formând indivizi în măsură se aibă grijă de casa comună, în numele solidarității, al conștiinței comunitare și al "cetățeniei. ecologice". În această perspectivă, "ecologia integrală" trebuie să devină pentru lume parte a modului de a trăi în Biserică. Viziunea din Laudato si' este iluminantă în această privință: în timp ce omul tinde spre o omologare forțată, Dumnezeu vrea o armonie de diferențe. Și tocmai acesta este un model virtuos al Amazoniei, deoarece reprezintă unitatea în diversitate a sistemului său ecologic și a popoarelor care locuiesc acolo. Din asta rezultă chemarea de a nu omologa, de a nu exclude sau de a domina popoarele și creația, în așa fel încât să nu prevaleze nedreptăți și violențe față de persoane dar și împotriva ambientului, așa cum demonstrează practici discutabile cum ar fi land grabbing sau perforațiile în zone maritime protejate.

Apoi a fost tratată tema interacțiunii dintre ecologie și muncă, două domenii unite prea des de dinamici tehnocratice sau de exploatare. În schimb, a fost amintit că este necesar să se promoveze o teologie a creației, așa încât să se reconstruiască un raport cu natura care să nu fie prădător. Problema a reieșit și într-o altă contribuție care a făcut referință la șomajul tineretului, care constituie prima și cea mai gravă formă de excludere și de marginalizare a noilor generații, cu situații alarmante de sclavie în lagăre sau în orașe, fără a uita drama muncii minorilor. De aceea este urgent să se promoveze drepturile muncitorilor, relansând mai ales economia solidară, bio-economiile locale și energiile renovabile. În centrul reflecției și traficul de ființe umane, cu toate fațetele sale dureroase, între care prostituția, munca silnică, traficul de organe. Este vorba de delicte de "lezare a umanității", s-a afirmat, care cer un nou imperativ moral, împreună cu un efort legislativ la nivel internațional pentru a elimina o dată pentru totdeauna aceste delicte.

În adunare s-a vorbit din nou despre rolul femeilor, foarte active în comunitățile amazoniene și gata să împărtășească responsabilitățile pastorale împreună cu preoții. Este vorba - s-a evidențiat - despre o problemă profundă care nu poate să fie eludată superficial. În această privință, una dintre intervenții a cerut ca femeile să fie de fapt echivalate cu aceeași demnitate a bărbaților în domeniul slujirilor care nu sunt dat prin hirotonire, cu atât mai mult că din multe congregații feminine călugărițele au fost și încă sunt adevărate "eroine" din Amazonia în slujba comunităților în diferite părți ale regiunii. Și printre auditori și auditoare, mulți s-au oprit asupra experienței vieții consacrate și asupra angajării sale pentru promovarea vocațiilor indigene, respectând fiecare identitate și adevărată îmbogățire pentru spiritualitatea Bisericii. De aici ideea unei recunoașteri mai mari și a unei valorizări mai mari a consacratelor, chemate să meargă nu "în spate" ci "alături", în optica unei sinodalități ecleziale departe de clericalism.

Cât privește tema despre viri probati, în aulă s-a reflectat asupra lipsei de vocații și asupra motivului pentru care Biserica nu este în măsură să trezească altele noi. S-a propus să se demareze experiențe locale de slujiri temporare pentru bărbați căsătoriți, cu condiția să fie recunoscuți și aprobați de ordinariul local și de comunitatea eclezială. N-a lipsit sugestia de a institui o comisie panamazoniană sau regională pentru formare, așa încât să vină în întâmpinarea dificultăților economice ale fiecărei dieceze și a lipsei de educatori. A fost amintită și importanța diaconatului permanent.

Și migrațiile au revenit în centrul reflecției părinților. De fapt, Amazonia este printre regiunile din America Latină cu mobilitate națională și internațională mai mare. Deci este centrală amintirea de a nu-l considera pe migrant ca o simplă realitate sociologică sau politică. Așadar este nevoie de o pastorație care să promoveze o lucrare nu numai materială ci și mai ales spirituală, în măsură să aducă speranță și să favorizeze adevărata integrare a migranților. În regiunea amazoniană trăiesc circa 38 de milioane de persoane, inclusiv grupuri de indigeni izolate voluntar: și lor, s-a afirmat în aulă, trebuie dus Cuvântul lui Dumnezeu, prin limbajul iubirii și al rugăciunii. De aceea este nevoie de o mărturie coerentă și capabilă să atragă, care să aibă ca protagonistă o Biserică "în ieșire", kerygmatică, educatoare la credință, care să aprecieze și să valorizeze popoarele, fecundându-le culturile cu bogăția evanghelică. De fapt, de la ea nu se așteaptă numai proiecte ci o persoană, Isus. Apoi, misiunea eclezială trebuie declinată și în cadrul ecumenic, așa încât să promoveze împreună cu toți creștinii tutelarea ambientului, apărarea drepturilor popoarelor indigene și dialogul.

La încheiere, adunarea a ascultat glasul câtorva auditori și auditoare, care au reafirmat exigența de a delimita și a proteja teritoriile indigene, pentru a evita ca să fie expropriate și prădate din cauza activităților extractive miniere sau a construirii de centrale hidroelectrice. Apărarea pământului echivalează cu apărarea vieții: guvernele locale au fost invitate să pună capăt nedreptăților și discriminărilor față de popoarele native. Și comunitatea internațională a fost solicitată să intervină concret pentru a contrasta delictele făcute împotriva nativilor din Amazonia, o regiune care nu poate să fie tratată ca o marfă. Așadar, îngrijirea casei comune merge în sens opus "colonialismului" economic, social și cultural, care vrea să modernizeze teritoriul, impunând modele de dezvoltare străine de culturile locale. De aici și ideea de a crea, în Bisericile locale, un fond de subzistență pentru inițiativele de etno-ecologie sau de agro-ecologie și de siguranță alimentară, pornind de la valorizarea experienței amazoniene.

Pe la amiază, la obișnuitul briefing în Sala de Presă a Sfântului Scaun au intervenit episcopii Adriano Ciocca Vasino, prelat de São Félix în Brazilia, și Rafael Cob García, vicar apostolic de Puyo în Ecuador; diaconul Francisco Andrade de Lima, secretar executiv al Regionalei Nord 1 din Conferința Episcopală Braziliană, și călugărița Zully Rosa Rojas Quispe, de la Surorile Misionare Dominicane ale Sfântului Rozariu, membru al echipei itinerante Bajo Madre de Dios, angajată în pastorația indigenă a vicariatului apostolic de Puerto Maldonado din Peru.

(După L'Osservatore Romano, 13 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 279.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat