Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif la hramul Diecezei de Chișinău

Sâmbătă, 12 octombrie 2019, în mod solemn, a fost celebrat hramul Diecezei de Chișinău, prin Liturghia din catedrala "Providența Divină" din Chișinău, unde PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, l-a avut ca invitat pe PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, împreună cu Mons. Benone Farcaș, rectorului Seminarului din Iași, precum și cu participarea unui grup de credincioși, călăuziți de părinții franciscani conventuali.

Site-ul catolicmold.md al Diecezei de Chișinău precizează că "a fost dorința episcopului Anton ca anul acesta, la sărbătoarea hramului Diecezei de Chișinău, să participe și noul episcop de Iași, Mons. Iosif Păuleț. «Preasfințite Iosif, am ținut mult să vă prezint astăzi comunității noastre diecezane, întrucât, de-a lungul timpurilor, episcopii de Iași au fost mereu aproape de credincioșii noștri și i-au ajutat în diferite moduri, îndeosebi prin preoții pe care i-au trimis aici pentru a le oferi pâinea cuvântului și pâinea euharistică». Cu aceste cuvinte l-a întâmpinat PS Anton pe oaspetele său de seamă. De asemenea, episcopul de Chișinău a adăugat: «Prezența Preasfinției Voastre la acest eveniment este pentru mine și pentru Biserica noastră locală o încurajare frățească și o asigurare că putem să mergem și mai departe împreună pe drumul credinței, așa cum ne-a îndemnat, în timpul vizitei sale recente în România, papa Francisc»".

Același site reproduce un citat din predica rostită de episcopul de Iași: "Sub crucea de pe Calvar Isus ne-o dă ca Mamă pe propria sa Mamă. Îl putem auzi spunându-ne în taina sufletului: «Urmați sfaturile Mamei mele și veți ajunge în Paradis!...» Cu siguranță sunt multe sfaturi... Eu mă opresc la două: primul sfat, cel mai important, este acela de a recunoaște mereu în viața noastră primatul absolut al lui Dumnezeu, așa cum a făcut și ea: l-a pus pe Dumnezeu pe primul loc; a fost mereu supusă voinței lui Dumnezeu, a încercat totdeauna să colaboreze cu el, să se lase ghidată de el; iar al doilea sfat este acela ca să fim umili. Maria a fost o slujitoare umilă, așa cum spune și cântarea ei Magnificat: «Căci a privit la smerenia slujitoarei sale»".

La rândul său, episcopul Anton Coșa i-a îndemnat pe toți să privească "către patroana noastră cerească, considerată a fi «prima misionară»", și să ia exemplu de la dânsa. "Ea, după ce a primit vestea îngerului că-l va zămisli și naște pe Fiul lui Dumnezeu, pleacă în grabă la verișoara sa Elisabeta pentru a-i transmite și ei vestea ce bună și a-i oferi ajutor. Și noi, acolo unde suntem, putem să fim misionari, putem să împărtășim și altora bucuria întâlnirii noastre cu Isus".

Relatarea de pe site-ul catolicmold.md se încheie astfel: "Înainte de a da drumului poporului, episcopul Iosif și-a manifestat bucuria de a fi fost prezent la acest moment solemn dedicat Mariei, primind, din partea comunității noastre diecezane, în semn de mulțumire și prețuire, un buchet de flori și un covor cu chipul Maicii Domnului cu Pruncul în brațe. Bucuria momentului a continuat la agapa frățească la care au fost invitați toți cei prezenți".

Mai multe fotografii au fost publicate pe site-ul catolicmold.md, de unde a fost preluată și fotografia de mai sus.


 

lecturi: 1555.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat