Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Considerație la duminica a 28-a de peste an - Anul C - 2019

2Rg 5,14-17; Ps 97; 2Tim 2,8-13; 1Tes 5,18; Lc 17,11-19

"Adu-ți aminte de Isus Cristos, din seminția lui David, care a înviat din morți" (2Tim 2,8).

Acum când Isus Cristos este în drum spre Ierusalim, adică spre moartea sa pentru noi, lecturile biblice din această duminică pot fi abordate din mai multe puncte de vedere, cum ar fi: în drum spre moarte Isus face bine până și dușmanilor săi, lepra imagine a păcatului care desfigurează sufletul creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, credința care vindecă trupul și sufletul, Isus care mântuiește ceea ce era pierdut. Toate aceste teme le-am mai abordat în anii trecuți. Astăzi aș vrea să mă opresc numai la mulțumirea pe care trebuie să i-o aducem lui Dumnezeu în toate și pentru toate. Dar ca să înțelegem această datorie de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru toate trebuie să știm că Dumnezeu poate transforma: răul în bine, durerea în binecuvântare, moartea în înviere și orice tristețe în cânt de bucurie (cf. Fil 3,21), cu alte cuvinte a face ca toate lucrurile chiar și cele rele să conlucreze la binele celor care îl iubesc pe el (cf. Rom 8,28).

Versetul de la Evanghelie ne spune astăzi: "Mulțumiți pentru toate, căci aceasta este voința lui Dumnezeu, în Cristos Isus, cu privire la voi" (1Tes 5,18)! Cineva însă ar putea să-i zică: "Paul, cuvintele acestea sunt foarte frumoase. Dar tu, te-ai bucurat tu întotdeauna? Nu cumva ceri altora să facă ceea ce tu nu faci?" Paul a trăit acest îndemn. Faptele Apostolilor ne spun că Paul și Sila erau după o zi în care fusese bătuți pentru că l-au predicat pe Isus și pentru că au căutat mântuirea păgânilor. Cămașa le era lipită de carne, căci fusese bătuți până la sânge. Au fost dus la închisoare și dați în grija temnicerului ca să-l păzească bine. Temnicerul le-a pus și picioarele în butuci. Lemnele butucilor le strângeau picioarele așa de tare că nu mai putea să circule sângele normal și le producea dureri mari. Închisoarea aceasta era cea din Filipi. Ce-au făcut ei când s-a găsit în această stare? La miezul nopții, Paul și Sila cântau împreună aducând laude și mulțumiri lui Dumnezeu (cf. Fap 16,12-34). Paul, deși era închis și aștepta moartea de martir, totuși le scrie filipenilor: "Bucurați-vă totdeauna, iarăși zic, bucurați-vă" (Fil 4,4). Chiar în fata morții, bucuria lui nu s-a micșorat, căci nu depindea de împrejurări, ci de Cristos care este același: "Ieri, astăzi și în veșnicii" (Evr 13,8), de aceea ne îndeamnă și pe noi astăzi, "Aduceți-vă aminte de Cristos" (2Tim 2,8), care nu se schimbă în veci. Deci el a trăit îndemnul pe care-l dădea altora.

Învățătura lui Isus cu privire la viața după voința lui Dumnezeu este total diferită față de mentalitatea lumii inspirată de diavol: iertare în loc de răzbunare, împărțire a bunurilor în loc de agonisire, justificare prin credința în Dumnezeu în loc de justificare prin faptele proprii etc., încât ne răsună în inimă plângerea Domnului din cartea lui Isaia: "Căci gândurile mele nu sunt gândurile voastre și căile voastre nu sunt căile mele. Cât de înălțate sunt cerurile față de pământ, la fel de înălțate sunt căile mele față de căile voastre și gândurile mele față de gândurile voastre" (Is 55,8-9). În fața învățăturii divine a lui Isus, apostolii mulțumesc și strigă la Isus: "Doamne, mărește-ne credința" (Lc 17,5), iar fariseii și cărturarii în loc de mulțumire pun la cale moartea lui, încât Isus este nevoit să fugă în Efraim, situat la nord-est de Ierusalim. El rămâne un timp acolo cu discipolii, departe de dușmanii săi (cf. In 11,54), pentru a termina de predat noua învățătură și pentru a aștepta împlinirea vremii jertfei sale.

În timp ce cărturarii și fariseii îl acuzau pe Isus și puneau la cale moartea lui, o femeie umilă, o femeie anonimă din popor striga plină de admirație pentru Isus: "Fericit este sânul care te-a purtat și pieptul la care ai supt"! (Lc 11,27). Această femeie nu s-a lăsat impresionată de criticile la adresa lui Isus. Ea a fost copleșită de măreția lui Isus și o elogiază chiar și pe mama sa! Dar Isus îi răspunde: "Fericiți mai curând cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc" (Lc 11,28). Isus dorește fericirea: Fericiți cei săraci, cei blânzi, cei îndurerați, cei curați, făcătorii de pace, cei prigoniți pentru dreptate (cf. Mt 5,3-11) Fericiți acei slujitori pe care stăpânul la întoarcerea sa îl va găsi veghind (cf. Lc 12,37). Fericiți cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și îl păzesc (cf. Lc 11,28). Fericiți cei care ca Maria au crezut în împlinirea cuvintelor spuse lor de Domnul (cf. Lc 1,45). Fericit acela pentru care Isus nu este o ocazie de poticnire (cf. Mt 11,6). Fericiți cei care văd și aud ceea ce vedeți și auziți voi (cf. Mt 13,16). Fericit ești tu, dacă acela căruia i-ai împrumutat bani nu poate să-ți dea înapoi... Fericit acela care va participa la ospăț în împărăția lui Dumnezeu (cf. Lc 14,15). Fericiți sunteți voi, dacă știți să vă faceți servitori unii altora până la a le spăla picioarele (cf. In 13,14). Fericiți cei care cred fără să fi văzut (cf. In 20,29).

Apropiindu-se timpul său, Isus pornește din nou la drum, căci se apropie sărbătoarea Paștelui, sărbătoare la care el însuși va fi "Mielul pascal de jertfă". În drum spre Ierusalim, Isus străbate Samaria și Galileea. Când a intrat într-un sat, întâlnește zece bărbați bolnavi de lepră. Unele forme ale acestei boli se manifestă prin distrugerea treptată a diferitor țesuturi ale organismului (cf. Num 12,10-12). Legea lui Dumnezeu prevede ca un lepros să strige: "Necurat, necurat!" și să trăiască izolat (cf. Lev 13,45-46). De aceea, acești leproși stăteau la distanță și strigau la Isus: "Isuse, Învățătorule, îndură-te de noi"! Văzându-i, Isus le spune: "Mergeți și arătați-vă preoților" (cf. Lc 17,13-14). Astfel, el manifestă respect față de Legea lui Dumnezeu, care le dă preoților autoritatea de a declara curat un lepros după ce s-a vindecat. Odată ce sunt declarați curați, ei se pot reintegra în comunitate (cf. Lev 13,9-17).

Apoi în altă ordine de idei, Isus are grijă și de mântuirea preoților iudei, căci ei fiind opozanții înverșunați ai lui Isus, văzând minunea vindecării făcută de el să creadă că el vine de la Dumnezeu, să creadă în el, să vină la el cu viața lor, să-i mulțumească pentru lumină și să primească mântuirea lui. Dar aceștia și-au tras obloanele minții și inimii și s-au reunit nu pentru a crede, ci pentru a-l condamna pe Isus la moarte. Abia după învierea lui Isus din morți mai mulți preoți iudei au venit la credința în Isus și la mântuirea lui (cf. Fap 6,7), căci Isus a venit să-i mântuiască pe toți și nu exclude pe nimeni (cf. In 10,10.16).

Isus ne spune astăzi că foarte puțini știu să mulțumească pentru binele primit și cu atât mai puțin pentru boală și de aceea întreabă "Ceilalți nouă unde sunt" (Lc 17,17)? Astăzi ca și în cazul orbului din naștere (cf. In 9,3) boala leprei a venit ca o ocazie bună de a-l cunoaște pe Isus și ca de la vindecarea trupească să se ajungă la mulțumire și recunoștință și de aici la mântuirea sufletului (cf. Lc 17,19), exact ca și în cazul lui Iov (cf. Iov 2,10) și ca în cazul lui Naaman din prima lectură, care se spală de șapte ori în Iordan, după cuvântul omului lui Dumnezeu, se vindecă la trup și la suflet, aduce mulțumire și nu se mai închină zeilor străini, ci numai lui Dumnezeu cel adevărat (cf. 2Rg 5,14-17).

Biblia spune: "Va veni timpul când nu vor mai primi învățătura sănătoasă, ci, după propriile pofte, se vor înconjura de învățători care să le delecteze auzul" (2Tim 4,3). Fariseii și cărturarii erau astfel de oameni, nerecunoscători și răi, care drept mulțumire pentru învățătura mântuitoare primită pun la cale moartea lui Isus. Dar nu numai fariseii și cărturarii antici procedau așa, ci și mulți dintre "credincioșii" de astăzi procedează la fel, nu numai că "nu mai suportă învățătura sănătoasă" a Bibliei și a Bisericii, ci reclamă "duritatea Evangheliei", chiar în lucruri fundamentale cum e familia, nașterea de copii, educația creștină, apoi multe alte adevăruri de crezut și cer o altă învățătură și alți predicatori care să le "predice ce le place", "spun adevărul în Cristos, nu mint" (Rom 9,1).

Nerecunoștința manifestată de cei nouă leproși și de mulți alți oameni este o lipsă gravă. Din marea masă a creștinătății de astăzi, numai un mic număr știe să "se întoarcă înapoi" pentru a mulțumi și a se închina înaintea Domnului pentru mântuirea de la cruce, unu din zece pe timpul lui Isus, și unu din mult mai mulți astăzi. Exact ca în istorioara cu îngerii care duceau cererile oamenilor la Dumnezeu spre rezolvare, care erau foarte mulți și munceau din greu. Iar îngerii care aduceau mulțumirile oamenilor la Dumnezeu șomau. Sau istorioara cu banchetul virtuților unde binefacerea și mulțumirea nu se cunoșteau între ele. Pentru a nu întârzia mulțumirea noastră, Biblia ne spune: "Aduceți mulțumiri lui Dumnezeu Tatăl întotdeauna și pentru toate în numele Domnului nostru Isus Cristos" (Ef 5,20). "Tot ceea ce faceți în cuvânt sau faptă, toate să le faceți în numele Domnului Isus, mulțumindu-i lui Dumnezeu Tatăl prin el" (Col 3,17). "Mulțumiți pentru toate, căci aceasta este voința lui Dumnezeu în Cristos Isus cu privire la voi" (1Tes 5,18). Apoi să nu uităm dictonul creștin: "Gratiarum actio, altera petitio!" (Aducerea de mulțumire este o altă cerere!)

În lectura a doua, sfântul Paul se adresează discipolului Timotei și nouă spunându-ne: "Amintiți-vă de Isus Cristos și de Cuvântul lui! Dacă am murit împreună cu el, vom și trăi împreună cu el. Dacă îndurăm cu răbdare împreună cu el, vom și domni împreună cu el" (cf. 2Tim 2,8-13). Da, să ne amintim mereu de Cristos, iar asta înseamnă a persevera în credință. Isus, Omul Fericirilor este măsura cea mai înaltă a sfințeniei: dacă vrem să-l urmăm, nu există alt drum. Mergând alături de el, înțelegem cu uimire că totul este har, chiar și suferințele și contradicțiile existenței umane, dacă sunt trăite cu inima păcătosului căit.

"Cântați Domnului o cântare nouă" (Ps 98,1) ne cheamă psalmistul astăzi. Psalmistul înfățișează împărăția ca și cum aceasta ar fi sosit deja. Victoria sa este de-acum binecunoscută. Națiunile au văzut împlinirea fără greș a legământului încheiat de el cu Israel. Când va veni a doua oară, Israel va cânta. Cântarea cea nouă va fi una de mulțumire și recunoștință adresată lui Cristos și Tatălui: "Vrednic ești tu să iei cartea și să-i rupi pecețile, căci ai fost junghiat și ai răscumpărat pentru Dumnezeu, cu sângele tău, oameni din orice seminție, de orice limbă, din orice norod și de orice neam" (Ap 5,9). Cerul și pământul unite într-o bucurie universală vor răspunde milei lui Dumnezeu: "Celui care șade pe scaunul de domnie și Mielului să-i fie lauda, cinstea, slava și stăpânirea în vecii vecilor" (Ap 5,13). Toată natura și creaturile sunt invitate să se alăture simfoniei bucuriei. Marea și puzderia de ființe ce o populează sunt prezentate ca strigând de bucurie. Râurile și munții sunt îndemnați să bată din palme și să cânte. Lumea și cei ce locuiesc în ea este cuprinsă de acest șuvoi al bucuriei. Dealurile își ridică capul cuprinse de extaz (cf. Ps 96,11-12; Is 49,13; Ap 18,20). Întreaga creație reacționează cu o bucurie de nedescris când Regele Isus vine să guverneze pământul și universul, ca să dea acestei lumi sărmane, pline de boli și de tânguiri, o domnie a neprihănirii și a dreptății. Cine ar putea să nu se bucure? Acestea să fie și sentimentele și gândurile noastre. Amin.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 496.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat